Теми статей
Обрати теми

Звільнення під час декрету: чи оплачувати лікарняний лист-продовження?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівниця звільнилася за власним бажанням в періоді декретної відпустки. Але у зв’язку із складними пологами перший лікарняний лист по вагітності та пологах було продовжено ще на 14 днів. Чи оплачується лікарняний лист — продовження, який був наданий після звільнення?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (декретна відпустка) є соціальною оплачуваною відпусткою.

При цьому у ст. 179 КЗпП та ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР зазначено, що надають її на підставі медичного висновку. Таким висновком є листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

За загальним правилом його видають майбутній мамі, що працює, на 30-му тижні вагітності.

А тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — 126 календарних днів.

Проте з цього правила є винятки. Зокрема, у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді загальна тривалість декретної відпустки складатиме 140 календарних днів

(126 к. дн + 14 к. дн.).

Працівниця може звільнитися за власним бажанням (ст. 38, 39 КЗпП) або за угодою сторін (п. 1 ст. 36 КЗпП) в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тут заборон немає.

Якщо після звільнення вона надасть продовження листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, то такий листок також повинен бути оплачений. Адже згідно з п. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV право на допомогу виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачено законом. У випадку, що розглядається, право на матеріальне забезпечення (допомогу по вагітності та пологах) настало в період, коли працівниця перебувала у трудових відносинах із роботодавцем. Адже саме тоді був відкритий первинний листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.

Лікарняний на 14 календарних днів, що видається у разі ускладнених пологів, жінці, яка народила, є продовженням першого лікарняного листа по вагітності та пологах (п. 6.2 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455).

Отже, роботодавець зобов’язаний нарахувати і виплатити колишній працівниці за рахунок коштів ФСС допомогу по вагітності та пологах за 14 календарних днів.

При цьому факт звільнення її за власним бажанням у період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами значення не має.

Нагадаємо, що розрахунок декретних проводиться бухгалтером установи відповідно до норм Закону № 1105 та Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі