Теми статей
Обрати теми

«Противірусні» доплати: КМУ затвердив нормативку

Безперечно, потрібно віддати належне людям, які щодня ризикують здоров’ям, виходячи на роботу під час епідемії. Для них законодавці вводять додаткові виплати. Однак на практиці залишається багато запитань. Зняти їх покликана підзаконна нормативка.

З цією метою КМУ затвердив постанову від 29.04.2020 р. № 375 під назвою «Деякі питання оплати праці (грошового забезпечення) окремих категорій працівників, військовослужбовців Національної гвардії та Державної прикордонної служби, осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейських, які забезпечують життєдіяльність населення, на період дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та протягом 30 днів з дня його відміни».

Цей документ діє з 16.05.2020 р. та розповідає, що, як, коли, кому та скільки належить.

Що? — Доплата до заробітної плати (грошового забезпечення).

Як? — Виплачується пропорційно відпрацьованому часу в зазначених умовах.

Коли? — На період дії карантину, встановленого постановою КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211, та протягом 30 днів з дня його відміни.

Кому? — Окремим категоріям працівників, військовослужбовців Національної гвардії та Державної прикордонної служби, осіб рядового та начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейських. Важлива умова: такі працівники повинні саме забезпечувати життєдіяльність населення (забезпечення продовольчими та непродовольчими товарами, послугами зв’язку, транспорту, адміністративним, соціальними послугами, а також захист прав дітей та забезпечення правопорядку і безпеки громадян) та внаслідок виконання своїх обов’язків мати безпосередній контакт з населенням.

Скільки? — Уряд обмежив розмір такої доплати для окремих сфер:

• працівникам підприємств, установ та організацій, органів державної влади, які фінансуються з державного та місцевих бюджетів, — до 50 % заробітної плати (грошового забезпечення);

• працівникам надавачів соціальних послуг державного/комунального сектору, які безпосередньо надають соціальні послуги за місцем проживання/перебування їх отримувачів (вдома), — до 100 % заробітної плати (грошового забезпечення). Саме про цю виплату йшлося у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. № 540-IX (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 14, с. 7).

Оскільки важко відразу визначити, хто саме потрапляє до кола одержувачів доплати, перелік посад (професій) працівників, яким вона установлюється, повинні визначити відповідні центральні органи виконавчої влади. Тож чекаємо на додаткову нормативну базу.

А от далі керівник (керівник держслужби) відповідного підприємства, установи та організації, органу державної влади визначає конкретний перелік працівників, яким установлюється доплата.

За чий рахунок? — Працівникам підприємств, установ, організацій органів держвлади, які фінансуються з бюджету, доплата надається за рахунок та в межах видатків державного та місцевих бюджетів, передбачених за відповідними бюджетними програмами головних розпорядників бюджетних коштів. У приватному секторі Кабмін рекомендує встановити доплати за власний кошт.

На жаль, ми так і не дізнались, яку базу брати для розрахунку доплат, зокрема, в установах соцзахисту. Сподіваємось найближчим часом отримати роз’яснення від профільних міністерств.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі