Теми статей
Обрати теми

Працівник з інвалідністю: звільняємо та виконуємо норматив

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Працівник бюджетної установи, якому встановлено інвалідність (III група), звільняється 02.11.2020 р. Чи є якісь особливості при його звільненні? Чи обов’язково відразу працевлаштовувати нового працівника з інвалідністю, якщо установа повинна виконати норматив з працевлаштування однієї особи з інвалідністю (в установі з 01.01.2020 р. працювали 23 штатних працівники)?

Звільнення осіб з інвалідністю

Звільнення на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

За загальним правилом, встановленим ч. 3 ст. 17 Закону № 8751, роботодавець не має права звільняти з власної ініціативи працівника через його інвалідність.

1 Закон України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII.

Однак є винятки, коли трудовий договір розривають на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП — у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, який перешкоджає продовженню цієї роботи. Це можливо, якщо:

1) наявний висновок МСЕК, у якому зазначено, що стан здоров’я працівника перешкоджає виконанню професійних обов’язків, загрожує здоров’ю та безпеці праці інших осіб. При цьому роботодавець:

• не має вакантних робочих місць (посад), на які відповідно до медичного висновку може бути переведений працівник з інвалідністю;

або

• запропонував працівнику переведення на іншу роботу (посаду) відповідно до рекомендацій медичного висновку, а працівник відмовився від такого переведення (див. лист Мінпраці від 16 вересня 2010 року № 294/13/116-10). Зауважимо, що факт відмови від переведення краще оформити письмово;

2) МСЕК у висновку визнає працівника непрацездатним і не визначає види робіт, які він може виконувати. Якщо за зазначеними підставами роботодавець хоче розірвати трудовий договір з працівником з інвалідністю молодше 18 років, то йому доведеться згідно зі ст. 198 КЗпП:

• отримати згоду районної (міської) служби у справах дітей на таке звільнення;

• працевлаштувати такого працівника в іншого роботодавця.

УВАГА!

Звільнення працівника на підставі п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП (крім випадку ліквідації установи) можливе тільки з відома профспілкової організації (ст. 43 КЗпП).

Крім того, роботодавець зобов’язаний буде виплатити працівникові вихідну допомогу в розмірі не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

Звільнення на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

Звільняючи працівників на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП (у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці), враховуйте, що переважне право залишитися на роботі мають, зокрема:

• особи з інвалідністю внаслідок війни (до них належать і мобілізовані громадяни, які отримали інвалідність через поранення, контузію, каліцтво, захворювання при захисті Батьківщини, виконання обов’язків військової служби);

• особи з інвалідністю, які отримали у цій установі трудове каліцтво або профзахворювання;

• особи з інвалідністю — «чорнобильці».

Звільнення працівника за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП також можливе лише за згодою профспілки та передбачає виплату вихідної допомоги в розмірі не менше середнього місячного заробітку.

Також враховуйте, що перерахунок відпускних, нарахованих за надміру використані дні щорічної відпустки (якщо працівник звільняється до закінчення робочого року, у рахунок якого він отримав відпустку), у випадку звільнення за підставами пп. 1 і 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП не здійснюється (п. 2 ч. 2 ст. 127 КЗпП).

Звільнення за іншими підставами.

Якщо працівник вирішив звільнитися за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП у зв’язку з виходом на пенсію за інвалідністю, то трудовий договір з ним розривається у строк, про який він просить. У цій ситуації не потрібно відпрацьовувати 2 тижні.

Крім того, безперешкодно відпустити працівника роботодавець зобов’язаний, якщо хвороба або інвалідність перешкоджає працівнику виконувати роботу за строковим трудовим договором, що підтверджене відповідним медичним висновком (ст. 39 КЗпП).

У цьому випадку працівник може вимагати від роботодавця розірвати строковий трудовий договір з ним достроково.

Виконання нормативу

Норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю встановлено ст. 19 Закону № 875 і становить:

• 1 робоче місце — для роботодавця, у якого чисельність працівників становить від 8 до 25 осіб;

• 4 % середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (СКШП) за рік — для роботодавця, в якого чисельність працівників — 25 осіб і більше.

УВАГА!

Орієнтуватися слід не на фактичну кількість працівників, а на показник СКШП за рік.

Показники СКШП за рік усіх працівників і окремо осіб з інвалідністю визначають шляхом ділення на 12 (місяців) суми середньооблікової кількості штатних працівників (штатних працівників з інвалідністю) за місяці роботи установи у звітному році.

Ці показники обчислюють у цілих одиницях.

Якщо при розрахунках виникає дробове число, його округлюють до цілого за загальними правилами округлення (якщо після коми число «5» і більше, то воно округлюється у бік збільшення).

Враховуйте, що до нормативу зараховують працівників, прийнятих тільки за основним місцем роботи. При цьому зайнятість (повний/неповний робочий час) неважлива.

А чи обов’язково для дотримання нормативу, щоб кожен календарний місяць працював один працівник з інвалідністю?

Чи можна прийняти особу з інвалідністю не з початку року?

Або звільнити такого працівника наприкінці року? Зокрема, як у нашому випадку, в установі працівник з інвалідністю буде звільнений 2 листопада 2020 року.

Для розрахунку нормативу використовують показник СКШП за рік.

За даними, зазначеними в запитанні, розрахуємо СКШП і СКШП осіб з інвалідністю.

Приклад розрахунку показника СКШП за 2020 рік

Місяць 2020 року

СКШП за місяцями (осіб)

СКШП за місяцями

осіб з інвалідністю (осіб)

Січень

23

1

Лютий

23

1

Березень

23

1

Квітень

23

1

Травень

23

1

Червень

23

1

Липень

23

1

Серпень

23

1

Вересень

23

1

Жовтень

23

1

Листопад

22*

0**

Грудень

22

0

Разом за 2020 рік

23***

1****

* (23 ос. х 2 дн. + 22 ос. х 28 дн.) : 30 дн. = 22,1 ≈ 22 (ос.).

** (1 ос. х 2 дн. + 0 ос. х 28 дн.) : 30 дн. = 0,1 ≈ 0 (ос.).

*** (23 + 23 + 23 + 23 + 23 + 23 + 23 + 23 + 23 + 23 + 22 + 22) : 12 = 22,8 ≈ 23 (ос.).

**** 10 : 12 = 0,8 ≈ 1 (ос.)

Як ми вже зазначили, кількість осіб з інвалідністю — штатних працівників, які мають бути працевлаштовані відповідно до нормативу робочих місць для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, дорівнює 1 особі. Отже, установою, про яку йдеться у запитанні, норматив з працевлаштування осіб з інвалідністю виконаний. Таким чином, особа з інвалідністю не обов’язково має відпрацювати увесь рік.

Достатньо, щоб один працівник з інвалідністю пропрацював в установі шість та більше місяців (6 : 12 = 0,5 ≈ 1).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі