Теми статей
Обрати теми

Практичний психолог + асистент вихователя: 1 людина = 2 посади

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Практичний психолог ЗДО (основне місце роботи) прийнятий до цього ж закладу на посаду асистента вихователя за сумісництвом. За посадою практичного психолога працівнику присвоєна перша кваліфікаційна категорія. Чи поширюється вона на посаду асистента вихователя? Чи має право працівник на «інклюзивну» доплату за обома посадами?

Сумісництво

Нагадаємо основні правила сумісництва:

• сумісництво оформлюється окремим трудовим договором. Відповідно і оплачується така робота окремо;

• робота за сумісництвом має виконуватися у вільний від основної роботи час;

• тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати 4 годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна її тривалість протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 2451).

1 Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245.

Отже, максимальне навантаження сумісника — 0,5 ставки.

Кваліфікаційна категорія

Спочатку розберемося, які тарифні розряди встановлюються практичному психологу та асистенту вихователя інклюзивної групи закладу дошкільної освіти (ЗДО).

Для цього звернемось до додатку 9 до наказу № 5572, а також додатку 2 до постанови № 12983.

2 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

3 Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

Практичному психологу ЗДО в залежності від кваліфікаційної категорії встановлюється:

• 10 — 11 тарифний розряд — без категорії;

• 12 тарифний розряд — друга категорія;

• 13 тарифний розряд — перша категорія;

• 14 тарифний розряд — вища категорія.

Атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо практичних психологів, які мають повну вищу освіту зі спеціальності «практична психологія», «психологія» (п. 4.1 Типового положення № 9304).

4 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

Асистенту вихователя інклюзивної групи ЗДО встановлюється 10 — 12 тарифний розряд.

При цьому така посада не передбачає кваліфікаційних категорій. На це також звернули увагу фахівці МОН у листі від 05.08.2019 р. № 1/9-498.

Вони зауважили, що за результатами атестації такому працівнику встановлюється не кваліфікаційна категорія, а тарифний розряд. При його визначенні враховуються освітній рівень працівника, професійна компетентність, педагогічний досвід, результативність та якість роботи, інші дані, які характеризують його професійну діяльність. Такий підхід передбачений п. 4.11 Типового положення № 930.

Отже кваліфікаційна категорія практичного психолога не поширюється на посаду асистента вихователя інклюзивної групи. Це також підтверджує консультація фахівця ЦК профспілки працівників освіти і науки у журналі «Оплата праці», 2018, № 9, с. 30.

«Інклюзивна» доплата

За роботу в інклюзивних класах та групах у закладах дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти встановлюється доплата у граничному розмірі 20 %.

Це передбачено п. 5 постанови № 10965.

5 Постанова КМУ «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» від 25.08.2004 р. № 1096.

Конкретний розмір доплати встановлює керівник закладу, враховуючи кількість осіб з особливими освітніми потребами у класі (групі), складність порушення розвитку дітей, рівень відповідальності та обсяг роботи кожного працівника, який працює з такими дітьми, тощо. На це звернули увагу фахівці Мінсоцполітики у листі від 25.03.2019 р. № 397/0/206-19 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 17-18, с. 3).

ВАЖЛИВО!

«Інклюзивна» доплата встановлюється педагогічним працівникам та помічникам вихователів інклюзивних груп тільки за години роботи у цих групах.

Так, у Переліку № 9636 серед посад педагогічних працівників зазначені і практичний психолог, і асистент вихователя дошкільного навчального закладу (йдеться про асистента вихователя інклюзивної групи ЗДО). Тому у ситуації, що розглядається, працівник за обома посадами має право на «інклюзивну» доплату. Така доплата буде встановлюватись за кожною посадою окремо.

6 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

При цьому для практичного психолога — лише за години роботи в інклюзивній групі за цією посадою. А за посадою асистента вихователя — за все навантаження за цією посадою. Адже така посада спеціально вводиться для роботи саме в інклюзивній групі.

Асистент вихователя веде свою діяльність в інклюзивній групі незалежно від фактичної присутності або тимчасової відсутності у ній дітей з особливими потребами. Він бере участь у розробленні та виконанні індивідуальної програми розвитку, адаптує навчальні матеріали з урахуванням особливостей навчально-пізнавальної діяльності дітей з особливими освітніми потребами. Тому, навіть якщо такі діти деякий період часу відсутні у групі, доплата за цей час все одно йому виплачується.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі