Теми статей
Обрати теми

Актуальні відповіді на «лікарняні» запитання

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Розрахунок лікарняних — тема завжди актуальна. А в осінньо-зимовий період вона набуває особливої популярності, адже у холодну пору року наш організм найбільш схильний до дії різних вірусів, що викликають захворювання. Тому саме в цей період до редакції нашого журналу надходить найбільша кількість запитань щодо оплати працівникам періоду тимчасової непрацездатності. У межах сьогоднішньої статті ми відповімо на найпоширеніші з них. Для зручнішого сприйняття інформації ми підготували спеціальну таблицю, у якій зліва наведено запитання, яке стосується порядку оплати лікарняних, а справа — нашу відповідь.

Запитання

Відповідь

НЕСТАНДАРТНІ СИТУАЦІЇ ПРИ ОПЛАТІ ЛІКАРНЯНИХ

Лікарняний відкрито у неробочий (вихідний, святковий) день

Працівник надав листок непрацездатності, який відкрито 14.10.2018 р. Цей день є для нього неробочим за графіком роботи установи (святковий день — День захисника). Як нараховувати лікарняні за такий день?

За такий день (14.10.2018 р.) лікарняні слід нараховувати у загальному порядку*. Адже оплаті підлягають усі календарні дні тимчасової непрацездатності, незалежно від того, на які дні припадає період хвороби — робочі, неробочі, вихідні чи святкові (див. лист ФСС з ТВП від 18.08.2016 р. № 2.4-46-1431)

* Про загальні правила розрахунку лікарняних читайте у консультації «Розраховуємо лікарняні: від А до Я» в журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2017, № 15, с. 21.

Два лікарняних в один день

В останній день хвороби працівника (22.10.2018 р.) у нього захворіла дитина, і йому цим же днем відкрили лікарняний для догляду за хворою дитиною.

Як оплачувати спільний для двох лікарняних день — 22.10.2018 р.?

У ситуації, що розглядається, маємо два листки непрацездатності, в яких фігурує один і той самий день — 22.10.2018 р. Але незважаючи на те, що працівник має право на матеріальне забезпечення за кожним страховим випадком, спільний для обох лікарняних день має бути оплачено тільки один раз* (див. лист ФСС з ТВП від 07.06.2016 р. № 5.2-32-924).

Тому за лікарняним листом «для догляду» оплачуємо всі дні, уключаючи день його відкриття. А ось останній день першого лікарняного листа не оплачуємо, причому незалежно від того, за чий рахунок цей день оплачується — за рахунок коштів роботодавця або за рахунок коштів ФСС

* Як враховувати «дні-накладки» при оплаті лікарняних — читайте у статті «Збіглися робочий і лікарняний день: розрахунки та звіти, сьогодні та в майбутньому» в журналі «Оплата праці», 2018, № 15, с. 17.

Працівник повністю відпрацював день і захворів

Працівник відпрацював повністю 04.10.2018 р. і цього ж дня звернувся по допомогу до медзакладу. Йому був виданий лікарняний лист з 04.10.2018 р. по 16.10.2018 р. включно.

Як оплатити такий лікарняний, зокрема, 04.10.2018 р.?

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 22 3акону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату зарплати (доходу) у разі хвороби або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

Отже, якщо працівник у день відкриття лікарняного листа відпрацював повний робочий день за графіком роботи, за нього слід заплатити працівникові зарплату. А коли заробіток цього дня не втрачений, то й компенсувати нічого. Підстав оплачувати такий день як день хвороби немає.

При цьому слід враховувати, що перші п’ять днів хвороби оплачуються за рахунок роботодавця. А 04.10.2018 р. належить до обліку перших п’яти календарних днів. Тому залишаються ще чотири календарні дні — ось їх вже закривають лікарняними «за рахунок роботодавця».

Таким чином, перші 5 днів хвороби у випадку, що розглядається, відраховуються з дати відкриття лікарняного листа, незалежно від того, що 04.10.2018 р. відпрацьований працівником і оплачений як робочий день (див. лист ФСС з ТВП від 17.05.2016 р. № 2.4-46-753). З шостого дня непрацездатності (з 09.10.2018 р.) оплата здійснюється за рахунок коштів ФСС.

Також враховуйте, що при оплаті наступного лікарняного листа і цей день (04.10.2018 р.) залишається в розрахунковому періоді, і нарахована за нього зарплата бере участь у розрахунку середньоденної заробітної плати

Помилка у лікарняному

Працівник у вересні 2018 року перебував на лікарняному. У жовтні 2018 року він теж хворів, про що також свідчить лікарняний лист. Але у вересневому лікарняному припустилися помилки — неправильно написано назву установи (роботодавця). Працівник відмовився її виправляти (звертатися до медзакладу для її виправлення).

Чи підлягає оплаті вересневий лікарняний лист? Чи враховувати його при розрахунку лікарняних у жовтні 2018 року?

Вересневий лікарняний лист не підтверджує тимчасову непрацездатність працівника. Дні хвороби, зазначені у ньому, роботодавець не має права оплачувати, адже не підтверджена поважна причина відсутності на роботі. При цьому дні вересневого лікарняного залишаються в розрахунковому періоді при визначенні середньої зарплати для оплати лікарняного листа в жовтні 2018 року (див. лист ФСС з ТВП від 25.05.2016 р. № 5.2-32-812).

Якщо надалі працівник звернеться до медзакладу, щоб виправити лікарняний лист за вересень, і надасть його до установи, то роботодавець повинен буде його оплатити. При цьому бухгалтеру доведеться перерахувати і суму лікарняних за жовтневим листком непрацездатності.

Також пам’ятайте, що оплату тимчасової непрацездатності провадять, якщо за її призначенням працівник звернувся не пізніше 12 календарних місяців з дня відновлення працездатності (ч. 5 ст. 32 Закону № 1105)

Працівник захворів напередодні звільнення

Працівник звільнений за власним бажанням 23 жовтня 2018 року. При цьому з 22 по 30 жовтня 2018 року він хворів.

Який порядок оплати такого лікарняного листа?

Відповідно до п. 1 ст. 19 Закону № 1105 право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані громадяни України. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), якщо інше не передбачене законом.

У свою чергу, згідно з ч. 2 ст. 22 цього Закону допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується Фондом застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності в порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Отже, незалежно від факту звільнення лікарняний лист має бути оплачено, оскільки тимчасова непрацездатність настала на той момент, коли працівник перебував у трудових відносинах з роботодавцем і вважався застрахованою особою.

При цьому дні тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця оплачуються за період перебування працівника із цим роботодавцем у трудових відносинах, а після звільнення — не оплачуються. У наведеному прикладі за рахунок коштів роботодавця перший і другий календарні дні непрацездатності (22 та 23 жовтня) будуть оплачені. Інші три дні не підлягають оплаті, оскільки між працівником і роботодавцем уже немає трудових відносин.

Дні тимчасової непрацездатності за рахунок ФСС оплачуються Фондом повністю, починаючи з шостого дня і до повного одужання працівника: з 27 по 30 жовтня включно. Звичайно, за умови, що страховий випадок розпочався до моменту звільнення такого працівника

Лікарняний лист по вагітності та пологах після звільнення

Працівниці згідно з листком непрацездатності надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. За весь період такої відпустки (126 календарних днів) їй було нараховано допомогу і після отримання коштів з ФСС виплачено. Водночас вона написала заяву на звільнення за власним бажанням. Керівник установи видав наказ про звільнення її за власним бажанням із зазначеної у заяві дати. Проте у зв’язку із складними пологами перший лікарняний лист по вагітності та пологах було продовжено ще на 14 днів, про що свідчить виданий другий лікарняний лист, що є продовженням першого.

Чи потрібно оплачувати другий лікарняний лист по вагітності та пологах, що є продовженням першого, якщо працівниця вже не перебуває з установою у трудових відносинах?

Відповідно до ст. 25 Закону № 1105 допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнення пологів або народження двох і більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно і надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості календарних днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Отже, у разі ускладнених пологів жінці, яка на момент початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами перебувала у трудових відносинах з роботодавцем, має бути сплачено допомогу по вагітності та пологах за 140 календарних днів*. Проте факт виявлення ускладнення в пологах установлюється тільки після самих пологів, тому жінці, яка народила, додатково видається лікарняний лист на 14 календарних днів, що є продовженням першого лікарняного листа по вагітності та пологах, на підставі п. 6.2 Інструкції № 455.

Таким чином, колишній працівниці роботодавець зобов’язаний нарахувати і виплатити за рахунок коштів Фонду допомогу по вагітності та пологах за 14 календарних днів. За тією ж «середньою», за якою був оплачений і перший лікарняний тривалістю 126 календарних днів. При цьому факт звільнення працівниці за власним бажанням у період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами значення не має

* Про оплату лікарняного у разі ускладнених пологів читайте у статті «Складні пологи: оплачуємо додатковий лікарняний» у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2018, № 22 с. 22.

ЛІКАРНЯНИЙ & ВІДПУСТКИ

Лікарняний під час відпустки «за свій рахунок»

Працівнику надана відпустка без збереження заробітної плати на 15 календарних днів з 08.10.2018 р. по 22.10.2018 р. З 19.10.2018 р. по 28.10.2018 р. працівник хворів. Як потрібно оплачувати період тимчасової непрацездатності працівника у даному випадку?

Відповідно до положень п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону № 1105 допомога по тимчасовій непрацездатності не надається за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням (див. лист ФСС з ТВП від 17.11.2016 р. № 2.4-46-2015).

Проте зауважимо: якщо лікарняний припадає у тому числі й на період, коли працівник уже повинен вийти на роботу, то пропущені через хворобу дні оплачують на загальних підставах.

Це означає, що відлік перших 5 днів тимчасової непрацездатності починається з першого дня хвороби працівника. Розрахунковим періодом будуть 12 місяців, що передують місяцю початку хвороби. Оплату лікарняного чи то за рахунок роботодавця, чи то за рахунок ФСС потрібно здійснити за тими днями хвороби, які припадають на період, коли працівник повинен був вийти на роботу

У ситуації, що розглядається, перші п’ять днів лікарняного за рахунок роботодавця слід відраховувати з першого дня настання хвороби. Тобто перші п’ять днів тимчасової непрацездатності — з 19.10.2018 р. по 23.10.2018 р. Але оскільки частина цих днів припала на період перебування працівника у відпустці «за свій рахунок» (4 календарні дні з 19.10.2018 р. по 22.10.2018 р.), то вона не підлягає оплаті, а частина, яка виходить за рамки відпустки «за свій рахунок» (1 календарний день — 23.10.2018 р.), буде оплачена за рахунок роботодавця.

Починаючи з шостого дня хвороби листок непрацездатності (з 24.10.2018 р.) оплачується у звичайному порядку — за рахунок коштів ФСС

Лікарняний «для догляду» & щорічна відпустка

Працівниця оформила щорічну основну відпустку з 16.10.2018 р. по 29.10.2018 р. (включно).

З 17.10.2018 р. по 26.10.2018 р. у неї хворіла дитина, про що свідчить лікарняний лист. Чи можна його оплачувати? Чи можна дні щорічної відпустки, що збіглися з лікарняним, перенести на інший період?

Ні, не можна! У разі хвороби дитини, що настала в період перебування працівника в щорічній основній або додатковій відпустці, лікарняний «для догляду» видається тільки з наступного після закінчення щорічної основної (додаткової) відпустки дня (п. 3.11 Інструкції № 455). У період щорічної відпустки лікарняний для догляду за дитиною не видається. Як наслідок, в цій ситуації щорічна відпустка не може бути ні перенесена, ні продовжена.

Що стосується оплати такого лікарняного листа, то дні хвороби дитини, що припадають на відпустку, вже оплачені як відпустка, тому лікарняний лист оплаті не підлягає

«ДНІ МСЕК» У ЛІКАРНЯНОМУ

Збіг дати відкриття лікарняного листа і дати встановлення інвалідності

Працівник надав лікарняний лист, який був відкритий 01.10.2018 р. і закритий 05.10.2018 р. Згідно із записом у лікарняному листі 01.10.2018 р. йому була встановлена інвалідність III групи. Огляд у МСЕК був здійснений 05.10.2018 р. Чи підлягає оплаті такий лікарняний лист?

Відповідно до абз. 1 ч. 2 ст. 22 Закону № 1105 ФСС виплачує допомогу по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам починаючи із шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Отже, у лікарняному листі з відміткою про встановлення інвалідності оплаті підлягає період тільки до дня встановлення інвалідності. Сам же день установлення інвалідності і всі подальші дні, зазначені в лікарняному листі як період розгляду документів у МСЕК, не оплачуються.

Період, на який був відкритий лікарняний лист (з 1 по 5 жовтня 2018 року), повністю збігається з періодом, протягом якого документи працівника знаходилися в МСЕК (1 жовтня документи направлені до МСЕК, а 5 жовтня рішенням комісії встановлена інвалідність III групи з 1 жовтня 2018 року). Збіг дати відкриття лікарняного листа і дати встановлення інвалідності означає, що лікарняний лист оплаті не підлягає. При цьому «дні МСЕК» вважаються днями, не відпрацьованими з поважної причини — «тимчасова непрацездатність». Тому надалі, при оплаті подальших лікарняних листів, такі календарні дні підлягають виключенню з розрахункового періоду (див. лист Мінсоцполітики від 06.09.2016 р. № 293/18/99-16)

Працівник відмовився від проходження комісії

Працівник надав листок непрацездатності із записом: «23.10.2018 р. від проходження МСЕК відмовився». Крім того, підкреслено, що він продовжує хворіти, тобто будуть іще лікарняні листи. Чи потрібно оплачувати цей та наступні лікарняні листи?

У ситуації, що розглядається, працівник скористався своїм правом і відмовився від проходження МСЕК та встановлення йому інвалідності.

При цьому серед підстав для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності, перелічених у ст. 23 Закону № 1105, добровільна відмова працівника від проходження МСЕК не зазначена.

Отже, листок непрацездатності, наданий працівником, якому не встановлено інвалідність у зв’язку з його особистою відмовою від проходження МСЕК, підлягає оплаті на загальних підставах

ВИЗНАЧАЄМО СЕРЕДНЬОДЕННУ ЗАРПЛАТУ ДЛЯ ЛІКАРНЯНИХ

Лікарняний в перший день роботи

Працівник прийнятий на роботу 08.10.2018 р. Але в цей день він не приступив до роботи, адже захворів. Працівникові встановлений оклад 4000 грн. Як в даному випадку визначити середньоденну зарплату для розрахунку лікарняного?

У цій ситуації у працівника немає заробітку для розрахунку лікарняних. Але він є застрахованою особою і згідно із Законом № 1105 йому повинні оплатити лікарняний, оскільки хвороба настала в період трудових відносин.

Для такого випадку слід використовувати спеціальну норму, яку містить п. 28 Порядку № 1266, а саме: якщо страховий випадок настав у перший день роботи, середня заробітна плата визначається виходячи з тарифної ставки (посадового окладу). При цьому згідно з п. 5 цього Порядку середньоденну зарплату в цьому випадку знаходять діленням окладу на середньомісячну кількість календарних днів:

(4000 грн. : 30,44 к. дн. = 131,41 грн.)

Лікарняний у місяці виходу з відпустки для догляду за дитиною

Працівниця вийшла з відпустки для догляду за дитиною до 3 років у зв’язку з її закінченням і приступила до роботи з 04.10.2018 р. З 18.10.2018 р. вона захворіла, про що свідчить наданий нею лікарняний. Посадовий оклад працівниці — 4264 грн. Як правильно визначити середньоденну зарплату для розрахунку лікарняних?

Незважаючи на те, що у працівниці є заробітна плата за декілька відпрацьованих днів перед тимчасовою непрацездатністю, середньоденну зарплату розраховуємо за загальними правилами Порядку № 1266: виходячи із заробітку за 12 місяців перед настанням страхового випадку. Хвороба настала у жовтні 2018 року. Отже, розрахунковим періодом будуть останні 12 календарних місяців, що передують непрацездатності: жовтень 2017 року — вересень 2018 року.

Водночас у розрахунковому періоді працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Період перебування працівниці в такій відпустці має бути виключений із розрахункового періоду при визначенні середньої зарплати для розрахунку страхових виплат, оскільки він відноситься до поважних причин згідно з Порядком № 1266. Виходить, що в розрахунковому періоді працівниця не мала заробітку з поважної причини. Це означає, що середньоденна зарплата розраховується виходячи з окладу, встановленого працівниці:

4264 грн. : 30,44 к. дн. = 140,08 грн.

Лікарняний на умовах неповного робочого тижня

Працівник працює в режимі неповного робочого тижня (робочі дні: понеділок, середа, п’ятниця, вільні від роботи дні: вівторок та четвер, вихідні дні: субота та неділя). З 03.10.2018 р. по 10.10.2018 р. (8 к. дн.) працівник перебував на лікарняному. Як правильно визначити середньоденну заробітну плату та розрахувати лікарняні?

Перш за все зазначимо, що з 8 календарних днів тимчасової непрацездатності лише 4 дні (3, 5, 8 та 10 жовтня) припали на робочі дні працівника. Але лікарняні слід нарахувати за всі 8 календарних днів тимчасової непрацездатності. Адже і вільні від роботи дні і вихідні дні працівника беруть участь у розрахунку середньоденної зарплати. Отже, підстав виключати їх при розрахунку суми лікарняних немає.

Далі на умовному прикладі розрахуємо лікарняні.

Припустимо, що заробітна плата, нарахована в розрахунковому періоді (жовтень 2017 року — вересень 2018 року), склала 29360,00 грн. Загальний страховий стаж працівника — 6 років 3 місяці (відсоток оплати днів лікарняного — 70 % середньої зарплати).

Визначимо суму середньоденної зарплати з урахуванням страхового стажу:

(29360 : 365) х 70 : 100 = 56,31 (грн/к. дн.).

Сума лікарняних (оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності і допомоги по тимчасовій непрацездатності) дорівнює:

56,31 х 8 = 450,48 (грн.)

У розрахунку лікарняний з відміткою про алкогольне сп’яніння

Працівник перебував на лікарняному з 25 по 29 жовтня 2018 року. З 6 по 14 серпня 2018 року (9 к. дн.) він також хворів, про що свідчить листок непрацездатності. Проте на серпневому лікарняному була відмітка «алкогольне сп’яніння», тому він не був оплачений.

У розрахунковому періоді (жовтень 2017 року — вересень 2018 року) працівникові нараховано зарплату в розмірі 44684,00 грн. Страховий стаж працівника більше 9 років. Як правильно розрахувати лікарняні?

Серпневий лікарняний лист з відміткою про алкогольне сп’яніння хоча й не оплачується, але при цьому підтверджує тимчасову непрацездатність. Відповідно до Закону № 1105, дні, зазначені в такому лікарняному листі (9 к. дн.), вважаються невідпрацьованими з поважної причини. Тобто такі дні мають бути виключені з кількості календарних днів розрахункового періоду при розрахунку лікарняних за жовтень 2018 року.

Визначимо кількість днів у розрахунковому періоді, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати:

365 - 9 = 356 (к. дн.).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

44684,00 : 356 = 125,52 (грн/к. дн.).

Оскільки страховий стаж працівника перевищує 8 років, оплату днів хвороби здійснюємо виходячи зі 100 % розрахованої середньоденної зарплати.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності становитиме:

125,52 х 5 = 627,60 (грн)

Нормативні документи та скорочення

Закон № 1105Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Порядок № 1266Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Інструкція № 455Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

ФСС — Фонд соціального страхування.

МСЕК — медико-соціальна експертна комісія.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі