Теми статей
Обрати теми

Хвороба під час навчальної відпустки: чи продовжувати тривалість відпустки?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівник бюджетної установи, який навчається заочно у виші, оформив додаткову оплачувану відпустку на період з 15 по 23 жовтня 2020 року (сесія проходила дистанційно). Проте в період з 21 жовтня по 2 листопада 2020 року він хворів, що підтверджено листком непрацездатності. Відпускні працівник уже отримав. Чи потрібно оплачувати лікарняний і продовжувати навчальну відпустку на період хвороби? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Перш ніж відповісти на поставлені запитання, нагадаємо, що право працівників на навчальну відпустку при суміщенні роботи з навчанням у закладах професійно-технічної освіти закріплено в ст. 213 КЗпП і ст. 14 Закону про відпустки1, а при суміщенні роботи і навчання в закладі вищої освіти — у ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки.

1 Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Конкретна тривалість оплачуваної навчальної відпустки залежить від типу закладу освіти, рівня його акредитації, форми навчання (вечірня, заочна), а також курсу, на якому навчається працівник.

При цьому зауважимо, що студенти-заочники, в яких навчання проходить онлайн (дистанційно), також мають право на отримання навчальної відпустки згідно із чинним законодавством (детальніше про це читайте у журналі «Оплата праці», 2020, № 21, с. 16).

Для оформлення навчальної відпустки працівнику необхідно надати:

1) довідку-виклик із закладу освіти (починаючи з 2020/2021 навчального року за оновленою формою № Н-5.01 згідно із наказом МОН від 13 квітня 2020 року № 511);

2) заяву на ім’я керівника установи про надання йому додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням.

У ній працівник обов’язково зазначає дату початку навчальної відпустки та її тривалість (вона повинна відповідати періоду, вказаному у довідці-виклику).

Саме на підставі цих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання навчальної відпустки.

Для цього можна скористатися типовою формою № П-3, затвердженою наказом № 4892.

2 Наказ Держкомстату «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» від 05.12.2008 р. № 489.

Чи можна продовжити навчальну відпустку?

На жаль, ні. Змінити строк навчальної відпустки роботодавець не може, оскільки він визначається на підставі довідки-виклику, виданої закладом освіти.

До того ж продовжити або перенести на інший час у разі тимчасової непрацездатності працівника можна тільки щорічну відпустку і додаткову відпустку на дітей (ст. 11 та 20 Закону про відпустки). На навчальну відпустку це правило не поширюється. Тому навчальна відпустка не продовжується й не переноситься у зв’язку з хворобою. Відповідно й сторнувати відпускні в зазначеному випадку не потрібно.

Чи потрібно оплачувати лікарняний?

Допомога по тимчасовій непрацездатності за період перебування працівника в додатковій відпустці у зв’язку з навчанням не призначається.

Така заборона встановлена у п. 6 ч. 1 ст. 23 Закону про соцстрахування3.

3 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

ВАЖЛИВО!

Якщо працівник захворів під час навчальної відпустки, лікарняні йому за цей період не оплачують.

Але це стосується тільки тих випадків, коли період хвороби був повністю поглинений навчальною відпусткою. Якщо після закінчення навчальної відпустки працівник продовжує хворіти, то він може розраховувати на лікарняні. При цьому оплата тимчасової непрацездатності проводиться не з дня настання страхового випадку, а з дня, наступного за днем закінчення навчальної відпустки.

Тобто загальний період тимчасової непрацездатності умовно поділиться на дві частини (див. на рисунку нижче).

img 1

Загальний період тимчасової непрацездатності під час навчальної відпустки

Зауважимо, що в загальному випадку перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачує роботодавець за рахунок власних коштів, а із 6-го — ФСС. Так ось, відлік перших 5 днів здійснюємо з моменту настання страхового випадку (з першого дня хвороби), незважаючи на те, що він припав на неоплачуваний період. І якщо перші 5 днів хвороби збіглися з навчальною відпусткою, то за рахунок роботодавця вони оплачуватися не будуть. Розглянемо приклад за умовами запитання читача.

Приклад. Працівникові надано навчальну відпустку з 15 по 23 жовтня 2020 року. Проте в період з 21 жовтня по 2 листопада 2020 року він хворів, що підтверджено листком непрацездатності.

У наведеному прикладі 21, 22 і 23 жовтня відбулася «накладка» навчальної відпустки і періоду хвороби.

Лікарняний лист у цьому випадку оплачують починаючи з наступного після закінчення навчальної відпустки дня — з 24 жовтня. Тобто з перших п’яти днів непрацездатності оплаті за рахунок роботодавця підлягають тільки 24 і 25 жовтня, а з 26 жовтня по 2 листопада тимчасову непрацездатність оплатить ФСС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі