Теми статей
Обрати теми

Дистанційна сесія заочника: чи спрацюють гарантії

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Чи треба оплачувати навчальну відпустку працівнику-заочнику, якщо сесія проходить дистанційно?

Передусім нагадаємо: навчання у вищих навчальних закладах (ВНЗ) здійснюється за такими формами (ст. 49 Закону про вищу освіту*):

* Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

• інституціональна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);

• дуальна (навчання на робочому місці).

Заочна форма здобуття освіти об’єднує проведення навчальних занять і контрольних заходів під час короткочасних сесій та самостійне оволодіння освітньою програмою в період між ними.

Дистанційна форма здобуття освіти — це індивідуалізований процес здобуття освіти, при якій учасники освітнього процесу віддалені один від одного.

Причому ВНЗ мають право поєднувати форми навчання. Зокрема, застосовувати дистанційну форму разом з іншими формами навчання.

Виходить, для працівника, який здобуває освіту у ВНЗ, одночасно можуть застосуються і заочна, і дистанційна форми навчання (п. 3.3 Положення № 466**). У період карантину ВНЗ часто застосовують дистанційну форму навчання й для заочників.

** Положення про дистанційне навчання, затверджене наказом Міносвіти від 25.04.2013 р. № 466.

Тут закономірно виникає запитання: чи треба надавати навчальну відпустку працівнику-студенту, якщо сесія проходить у дистанційній формі?

Згідно з вимогами ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки додаткові оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням надаються працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання.

Про дистанційну форму у зазначених нормах немає жодного слова.

Проте, на наш погляд, студенти-заочники, в яких навчання проходить онлайн, також мають право на отримання додаткової оплачуваної відпустки, як це передбачено зазначеними нормативно-правовими актами. Адже від того, що заняття проходитимуть не у будівлі вищого навчального закладу, форма навчання не зміниться (була заочною — залишиться заочною). Суміщати роботу з онлайн-сесією працівник все одно не зможе.

Підставою для надання навчальної відпустки буде заява працівника і довідка-виклик навчального закладу, в якій мають бути зазначені форма навчання (у нашому випадку — заочна), рівень акредитації вищого навчального закладу, курс, на якому навчається працівник.

На підставі заяви керівник видає наказ (розпорядження) про надання навчальної відпустки на період, зазначений у довідці-виклику.

Середню зарплату для оплати додаткової відпустки у зв’язку з навчанням розраховують відповідно до Порядку № 100.

А ось оплачувати проїзд до місцезнаходження навчального закладу, як того вимагає ст. 219 КЗпП, роботодавцеві не доведеться. Адже при дистанційній формі навчання їхати працівникові нікуди не треба А отже, роботодавцеві не доведеться нести додаткові витрати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі