Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт з ЄСВ та ПДФО: заповнюємо разом

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Саме час подбати про складання та подання об’єднаного звіту з ЄСВ та ПДФО. Не знаєте, з чого почати, бо звіт дуже об’ємний, містить багато різної інформації, котра ще й дублюється в різних додатках? Докладно про всі ці додатки ми розповімо у майбутніх публікаціях. А сьогодні покажемо на прикладі, як правильно заповнити єдиний звіт.

Про новий Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі — Податковий розрахунок) ми розповідали у «Бюджетній бухгалтерії», 2021, № 4, с. 6.

Програмне забезпечення для формування та подання цього звіту мало б з’явитися ще у лютому. Передбачалося, що це дасть змогу подати Податковий розрахунок «довідковий» як «звітний».Але процес розробки затягнувся. І протягом І кварталу 2021 року роботодавці не мали технічної можливості подавати «довідкові» звіти. Програмне забезпечення з’явилося лише на початку квітня.

Подання «звітного» розрахунку за І квартал 2021 року має закрити всі питання щодо цього періоду. А ось необхідність подавати «довідковий» розрахунок як «звітний» уперше може виникнути у травні за квітень 2021 року. Такий звіт міститиме лише додатки з інформацією для призначення працівникові відповідної виплати.

Визначаємося з додатками

Податковий розрахунок має шість додатків. Але звичайні роботодавці подають лише чотири з них: Д1, 4ДФ, Д5, Д6.

Кожен з додатків формуємо лише за наявності подій для відображення у ньому.

Практично у кожного роботодавця звіт повинен містити безпосередньо розрахунок та два додатки. Перший — це Д1 із сумами ЄСВ. Другий — це 4ДФ із зобов’язаннями з ПДФО та військового збору.

Натомість додаток Д5 формуємо, лише якщо протягом звітного кварталу приймали, переводили, переміщували, звільняли працівників, надавали їм декретні. Це саме стосується і випадків укладення/розірвання ЦПД з фізособами. Якщо нічого з переліченого у звітному кварталі не відбувалося, формувати Д5 не потрібно.

Ну, і додаток Д6 формують лише ті роботодавці, працівники яких мають право на спецстаж.

Розглянемо приклад.

Приклад. Зарплата працівника установи (основне місце роботи, повна зайнятість) за кожен місяць І кварталу становила 6000 грн (ПДФО — 1080 грн, ВЗ — 90 грн, ЄСВ — 1320 грн). З 22.03.2021 р. згідно з наказом від 19.03.2021 р. № 17-к його перевели на посаду бухгалтера (код КП 3433).

4ДФ формуємо окремо за кожен місяць звітного кварталу (див. рис. 1). Своєчасно виплачену зарплату, як і раніше, наводимо у 4ДФ за місяць її нарахування.

Д5 (див. рис. 2) формуємо в цілому за квартал. Переведення відображаємо не двома рядками, а одним.

Д1 формуємо в розрізі місяців звітного кварталу (див. рис. 3). Після того, як сформували Д1, переносимо підсумкові дані за кожним місяцем до розділу 1 Податкового розрахунку.

img 1

Рис. 1. Фрагменти заповнення 4ДФ за місяці І кварталу 2021 року

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення Д5 за І квартал 2021 року

img 3

Рис. 3. Фрагмент заповнення Д1 за місяці І кварталу 2021 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі