Теми статей
Обрати теми

Вагітна працівниця «на збереженні»: як оплатити лікарняний?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Вагітна працівниця у березні 2021 року перебувала на лікарняному. На початку квітня вона надала листок непрацездатності, виданий у зв’язку із загрозою переривання вагітності (вагітність — 22 тижні). Її загальний страховий стаж становить 5 років і 6 місяців. Як оплачувати лікарняний листок: у розмірі 100 % середнього заробітку чи залежно від стажу? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

У чому різниця?

У зазначеній ситуації читач сплутав порядок оплати «звичайної» тимчасової непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах. Саме останню надають у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу. Це передбачено ч. 1 ст. 26 Закону про соцстрахування1.

1 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Якщо майбутня мама перебуває у лікарні до настання 30 тижнів вагітності «на збереженні», то їй нададуть «звичайний» (не декретний) листок непрацездатності. На його підставі виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності, а не допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Коли лікарняний «100-відсотковий»?

Страховий стаж працівника визначають на дату настання страхового випадку. Тобто відправною точкою буде день, яким відкрито лікарняний лист. Такий стаж умовно можна поділити на два види: загальний (за весь період трудової діяльності) та стаж за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку2. У ситуації, що розглядається, слід звернути увагу передусім на перший вид.

2 Про спеціальні обмеження для лікарняних читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 10, с. 28.

Адже саме загальний страховий стаж впливає на відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності (ст. 24 Закону про соцстрахування). Зокрема, якщо на момент хвороби цей стаж становить:

до 3 років, то в розрахунку лікарняних братиме участь 50 % середньоденної зарплати працівника;

від 3 до 5 років — 60 % середньоденної зарплати;

від 5 до 8 років — 70 % середньоденної зарплати;

понад 8 років — 100 % середньоденної зарплати.

При цьому незалежно від стажу лікарняні у розмірі 100 % середньої зарплати виплачують працівникам, які:

• віднесені до 1 — 3 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• є донорами, які протягом року безоплатно здали кров у сумарній кількості, що дорівнює двом разовим максимально допустимим дозам, та/або плазму крові, що дорівнює чотирьом максимальним дозам (ч. 4 ст. 20 Закону № 9313);

3 Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 р. № 931-IX.

• є постраждалими учасниками Революції Гідності.

Якщо вагітна жінка не віднесена до вищезазначених категорій, то нараховуйте їй допомогу по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах. Так, вона має право на оплату лікарняного у розмірі 70 % середньої зарплати (за 5,5 років страхового стажу).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі