Теми статей
Обрати теми

Паркувальні обмежувачі: за яким КПКВК планувати придбання?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КФК можна оплатити придбання паркувальних обмежувачів: як утримання доріг чи як об’єкти благоустрою?

Перш за все зауважимо: КФК наразі не діють, адже класифікація видатків за функціями вже не застосовується.

На сьогодні бюджети усіх рівнів перейшли на застосування програмно-цільового методу. Тож слід говорити саме про КПКВК, а не про КФК. Види КПКВК затверджено наказом № 7931.

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 р. № 793.

Нагадаємо структуру коду програмної класифікації.

Відповідно до підходів, визначених у наказі № 793, для програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів використовується семизначна структура коду, де:

перші два знаки відображають головного розпорядника бюджетних коштів та визначаються відповідно до кодів Типової відомчої класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету;

третій знак — це ознака відповідального виконавця бюджетної програми у системі головного розпорядника. Якщо відповідальним виконавцем бюджетної програми є безпосередньо головний розпорядник, то третій знак коду позначається цифрою «1». Для визначення інших відповідальних виконавців використовуються цифри від «2» до «9» у межах одного головного розпорядника;

четвертий, п’ятий, шостий, сьомий знаки — код бюджетної програми, визначений відповідно до Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів. Ця класифікація передбачає присвоєння кожній бюджетній програмі унікального коду, який застосовується при формуванні коду програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (КПКВК).

Наведемо приклад формування коду за бюджетною програмою.

Приклад.

Сільська рада затвердила бюджетну програму «Організація благоустрою населених пунктів». Відповідальним виконавцем цієї бюджетної програми буде безпосередньо сільська рада.

У цьому разі КПКВК для бюджетної програми «Організація благоустрою населених пунктів», що виконується сільською радою, буде 0116030. Як визначається цей код, покажемо у таблиці.

01 Х ХХХ Х

«01» — головний розпорядник бюджетних коштів, визначений згідно з Типовою відомчою класифікацією видатків та кредитування місцевих бюджетів

(Апарат сільської ради) — з наказу № 793

01 1 ХХХ Х

«1» — відповідальним виконавцем бюджетної програми є сам головний розпорядник

(сільська рада), тому застосовуємо цифру «1»

01 1 6030

«6030» — код бюджетної програми «Організація благоустрою населених пунктів» згідно з Типовою програмною класифікацією видатків та кредитування

місцевих бюджетів — з наказу № 793

Із запитання читача зрозуміло, що відповідальним виконавцем за бюджетними програмами буде головний розпорядник бюджетних коштів. Імовірніше, це буде місцева рада або виконком.

Для того щоб обрати правильний вид бюджетної програми, звернемося до Закону № 28072.

2 Закон України «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р. № 2807-IV.

До об’єктів благоустрою населених пунктів належать (п. 1 ст. 13 Закону № 2807):

1) території загального користування:

а) парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки — пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

б) пам’ятки культурної та історичної спадщини;

в) майдани, площі, бульвари, проспекти;

г) вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

ґ) пляжі;

д) кладовища;

е) інші території загального користування;

2) прибудинкові території;

3) території будівель та споруд інженерного захисту територій;

4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Виходячи з цього переліку, об’єкти, на яких установлюють паркувальні обмежувачі, є об’єктами благоустрою. Це підтверджує і п. 7 Правил № 13423. У цьому пункті зазначено, що майданчики для паркування є об’єктами благоустрою і повинні відповідати нормам, нормативам, стандартам у сфері благоустрою населених пунктів.

3 Правила паркування транспортних засобів, затверджені постановою КМУ від 03.12.2009 р. № 1342.

Дія цих Правил поширюється на осіб, які розміщують транспортні засоби на майданчиках для паркування, а також на суб’єктів господарювання, які утримують такі майданчики. При цьому суб’єктами господарювання є балансоутримувачі майданчиків для паркування транспортних засобів, визначені відповідно до Закону № 2807 (ср. ).

Отже, вважаємо за доцільне передбачити видатки на придбання та встановлення паркувальних обмежувачів саме в бюджетній програмі «Організація благоустрою населених пунктів» за КПКВК 0116030.

Нагадаємо: до повноважень сільських, селищних, міських рад та їх виконкомів належить затвердження програм та заходів з благоустрою населених пунктів. Це передбачено ч. 1 п. 1 ст.10 Закону № 2804.

4 Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР.

Кошти на реалізацію такої програми цілком можуть бути передбачені в бюджетній програмі «Організація благоустрою населених пунктів». Докладніше про відмінності місцевих і бюджетних програм читайте в матеріалі «Міжбюджетні трансферти: чи потрібна бюджетна програма?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 29, с. 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі