Теми статей
Обрати теми

Оренда БЕЗ аукціону для «спортзакладів»

Нещодавно суб’єкти сфери фізкультури і спорту отримали право орендувати державне та комунальне майно без проведення аукціону.

Підставою стали зміни, внесені до ч. 2 ст. 15 Закону про оренду1. Ці новації набрали чинності 16.11.2020 р.

1 Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 р. № 157-IX.

Отже, перелік тих, хто може отримати в оренду державне та комунальне майно без аукціону, розширився.

Віднедавна до числа «привілейованих» орендарів належать:

• державні та комунальні спортклуби, дитячо-юнацькі спортивні школи, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки, центри студентського спорту закладів вищої освіти, фізкультурно-оздоровчі заклади, центри фізичного здоров’я населення, центри фізкультури і спорту осіб з інвалідністю, а також бази олімпійської, паралімпійської та дефлімпійської підготовки;

• громадські об’єднання фізкультурно-спортивної спрямованості — неприбуткові організації, внесені до Реєстру неприбуткових;

• спортивні клуби (крім тих, що займаються професійним спортом), дитячо-юнацькі спортивні школи, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки, центри студентського спорту закладів вищої освіти, центри фізкультури і спорту осіб з інвалідністю. Причому останні мають бути внесені до Реєстру неприбуткових. Ба більше, орендувати майно в обхід аукціону вони можуть виключно для проведення спортивних заходів або надання фізкультурно-спортивних послуг.

Однак, аби зазначені суб’єкти могли повноцінно реалізувати своє право, недостатньо внести зміни до Закону про оренду. Для цього Кабмін підкоригував Порядок № 4832. Зокрема:

2 Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483.

додаток 1 доповнено відповідним переліком документів, які подають потенційні орендарі, що мають стосунок до фізкультури і спорту;

додаток 5 доповнено критеріями оцінювання потенційних орендарів, які стосуються сфери фізкультури та спорту.

Зміни до Порядку було внесено постановою КМУ від 03.02.2021 р. № 71.

Ці нововведення вже діють з 06.02.2021 р.

Електронна трудова книжка: Закон прийнято

Пам’ятаєте законопроєкт № 36233? Він уже набув статусу Закону.

3 Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі від 10.06.2020 р. № 3623.

Що, уже бігти сканувати трудові книжки? Не поспішайте. Часу ще достатньо.

5 лютого 2021 року Верховна Рада прийняла Закон, поданий як законопроєкт № 36233 . Залишилось отримати підпис Президента та дочекатися його опублікування.

Норми, які стосуються роботодавців, наберуть чинності через три місяці з дня офіційного опублікування Закону.

Після цього стартує п’ятирічний перехідний період. За цей час ПФУ має включити відсутні відомості про трудову діяльність працівників до реєстру застрахованих осіб Держреєстру.

Надавати ці відомості зможуть як роботодавці, так і безпосередньо працівники самі на себе. Зробити це слід через Портал електронних послуг ПФУ (portal.pfu.gov.ua/) у вигляді сканованих або оцифрованих копій трудової книжки. Детально про це ми розповідали у попередньому номері нашого журналу (див «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 6, с. 23 і с. 26).

Важливо! Порядок та строки подання відомостей про трудову діяльність ще має встановити ПФУ.

Сьогодні на Порталі електронних послуг є «підказки» щодо завантаження скан-копій трудових книжок. Але це не вважається порядком. Чекаємо на офіційний документ.

Окрім того, передбачено кампанію з приведення Кабміном та міністерствами (іншими центральними органами виконавчої влади) нормативно-правових актів у відповідність до нового Закону. Їм на це відведено 3 місяці. Добре, якщо встигнуть.

Тож іще є час на освоєння законодавчих новинок. А ми з радістю вам у цьому допоможемо.

Звіт з ЄСВ за січень НЕ подаємо!

За січень, лютий та березень 2021 року щомісячні звіти з ЄСВ (звичний додаток 4) за старою формою вже не подаємо.

Звітуємо за новою об’єднаною формою44щоквартально із розбиттям за місяцями.

4 Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4 (у редакції наказу Мінфіну від 15.12.2020 р. № 773).

Вперше об’єднану звітність з ЄСВ, ПДФО та військового збору будемо подавати за I квартал 2021 року.

Увага! Всередині кварталу можливо доведеться подати «Довідковий» об’єднаний звіт.

Це стосується передусім випадків, коли застрахованим особам треба призначити пенсію або матеріальне забезпечення, страхові виплати. Тоді подаємо розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий».

Зауважте: якщо працівник звільняється (не з причини виходу на пенсію), то заморочуватись із довідковим звітом не потрібно. Покажіть цього працівника у квартальному звіті.

Строки подання звіту «Довідковий» чітко не визначено. Він подається за наявності підстав для цього. Зрозуміло одне — із поданням краще не зволікати.

Але, на жаль, не все залежить від нас. Розроблення програмного забезпечення для електронного звітування затягнулось.

Ми тримаємо руку на пульсі подій. Оперативну інформацію ви можете отримати на сторінках нашого журналу, а також на сайті БУХГАЛТЕР.com.ua (buhgalter.com.ua).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі