Теми статей
Обрати теми

Головбух ≠ сумісник: шукаємо докази разом

Меренкова Світлана, головний бухгалтер і начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області
Чи може головний бухгалтер бюджетної установи працювати за сумісництвом фахівцем із публічних закупівель?

Ні, не може. Далі пояснимо чому.

Для працівників бюджетних установ робота за сумісництвом урегульована постановою № 2451 та Положенням № 432.

1 Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245.

2 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві (п. 1 Положення № 43).

Тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний. Максимальна тривалість роботи за сумісництвом за місяць — половина місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 245).

ВАЖЛИВО!

Керівники (їх заступники) установ та структурних підрозділів не можуть працювати за сумісництвом.

Виняток становить наукова, викладацька, медична і творча діяльність. Це правило продиктовано п. 4 Положення № 43. Але чи поширюється воно на головного бухгалтера бюджетної установи? Так, бо він є керівником структурного підрозділу — бухгалтерської служби. Про це свідчать ч. 4 ст. 8 Закону про бухоблік та п. 9 Типового положення № 593.

3 Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затверджене постановою КМУ від 26.01.2011 р. № 59.

Норми Довідника № 3364 також відносять посаду головбуха до професійної групи «керівники». А відповідно до розділу «Завдання та обов’язки» посади «головний бухгалтер», що містить цей Довідник, прямим обов’язком головного бухгалтера є організація і керування роботою бухгалтерської служби.

4 Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників «Випуск 1. Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затверджений наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336.

Все це говорить про те, що головний бухгалтер бюджетної установи є керівником структурного підрозділу, а отже, працювати за сумісництвом (у тій самій або в іншій установі) він не має права (див. лист Мінсоцполітики від 27.02.2019 р. № 199/0/204-19).

Як вийти із ситуації за умови, що посада фахівця із публічних закупівель введена до штату установи і є вакантною? У такому разі ці обов’язки покладаються на штатних працівників установи зі встановленням їм відповідної доплати5.

5 Як це оформити, читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 25, с. 24.

Також майте на увазі: головному бухгалтеру не може бути встановлено, зокрема, доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників чи за суміщення посад (п.п. «а» п.п. 3 п. 3 постанови № 1298).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі