Теми статей
Обрати теми

Надбавка за спортивне звання: чи враховувати при виплаті «оздоровчих»?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У закладі загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) на посаді учителя фізкультури працює працівник, якому встановлено надбавку за спортивне звання «Майстер спорту». Наприкінці червня педагог йде у щорічну відпустку. Чи враховувати цю надбавку при визначенні розміру допомоги на оздоровлення цього працівника?

Допомога на оздоровлення

Педагогічним працівникам при наданні щорічної відпустки виплачують допомогу на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки зарплати). Таку гарантію для них установлено ст. 57 Закону про освіту1.

1 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Ця допомога є обов’язковою, і кошти на її виплату мають бути передбачені кошторисом відповідної установи (закладу). Вона виплачується педпрацівникам лише за основним місцем роботи незалежно від тижневого (річного) навчального навантаження (див. лист Мінсоцполітики від 30.11.2011 р. № 1079/13/84-11).

Підвищення окладу

Не слід забувати, що згідно з постановою № 222 посадові оклади педпрацівників закладів освіти, оплата праці яких здійснюється за рахунок коштів освітньої субвенції, підвищуються на 10 %. До цієї категорії належать, зокрема, педагоги ЗЗСО.

2 Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 р. № 22.

І хоча про таке підвищення у запитанні нічого не зазначено, воно продовжує діяти у 2021 році. При цьому згідно з п. 34 Інструкції № 1023 у випадках, коли працівникам закладів освіти передбачено підвищення ставок (посадових окладів), то з урахуванням підвищень утворюються нові ставки (посадові оклади).

3 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 р. № 102.

Отже, допомогу на оздоровлення слід розраховувати виходячи із посадового окладу з урахуванням 10-відсоткового підвищення.

Надбавка за спортивне звання

Працівникам, які мають спортивне звання «Майстер спорту», встановлюється надбавка у розмірі 10 % посадового окладу. Це передбачено п.п. «в» п.п. 2 п. 4 наказу № 5574. Але працівники можуть розраховувати на таку надбавку, лише якщо їхня діяльність за профілем збігається зі спортивним званням. Відповідність спортивного звання профілю діяльності працівника на займаній посаді визначає керівник закладу освіти (див. лист Мінсоцполітики від 26.01.2015 р. № 62/13/84-15).

4 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Проте, на відміну від підвищення окладу, доплати та надбавки не враховуються при визначенні розміру допомоги на оздоровлення. А тому у ситуації, що розглядається, надбавка за спортивне звання «Майстер спорту» не впливає на розмір оздоровчої допомоги. Така допомога виплачується педагогічному працівнику у розмірі підвищеного посадового окладу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі