Теми статей
Обрати теми

2 строкових ≠ безстроковий: коли трудові договори «у безпеці»

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівника звільнили у зв’язку із закінченням строку трудового договору. Через місяць його знову прийняли за строковим трудовим договором. Чи не перетвориться трудовий договір на безстроковий? І чи потрібно знову заводити особову картку на цього працівника?

2 строкових ≠ безстроковий

Строковий трудовий договір не перетвориться на безстроковий, якщо він оформлений із дотриманням усіх «строкових» правил.

Нагадаємо головну особливість строкового трудового договору. Його укладають у випадках, коли трудові відносини не можна оформити безстроково з урахуванням:

• характеру роботи;

• умов її виконання;

• інтересів працівника;

• в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Про це прямо сказано у ч. 2 ст. 23 КЗпП.

Також у ст. 391 КЗпП передбачено два випадки, коли трудовий договір зі строкового перетворюється на безстроковий (див. рис. 1).

img 1

Рис. 1. Випадки трансформації трудового договору зі строкового на безстроковий

Отже, підсумуємо: якщо строкові договори укладені за всіма правилами і, головне, із дотриманням вимог ч. 2 ст. 23 КЗпП, вони не повинні перетворитись на безстроковий договір. Навіть якщо їх укладають/переукладають декілька разів.

Особова картка

Вважаємо, якщо працівника повторно приймають до тієї ж установи, потрібно заводити нову особову картку.

Пояснимо чому.

На законодавчому та нормативному рівні питання оформлення особової картки на «старого нового» працівника не врегульовано. Отже, радимо закріпити його у внутрішніх документах установи. Наприклад, прописати в інструкції із кадрового діловодства або іншому подібному документі.

Особова картка працівника має типову форму — № П-2. Вона затверджена наказом Держкомстату та Міноборони України від 25.12.2009 р. № 495/656 (ср. ).

Водночас для деяких категорій працівників затверджені свої форми особової картки. Так, наприклад, для суддів форма цього документа наведена в додатку 3 до Порядку № 971. Для держслужбовців — у наказі № 77-202.

1 Порядок формування, ведення, обліку та зберігання особових справ суддів, затверджений наказом Держсудадміністрації від 20.05.2016 р. № 97.

2 Наказ НАДС «Про затвердження форми Особової картки державного службовця» від 19.05.2020 р. № 77-20.

А от для працівників ОМС спеціальної форми особової картки немає. Стара форма П-2ДС була затверджена наказом № 3433. Вона втратила чинність ще у 2016 році. Однак НАДС рекомендує і надалі використовувати її (див. лист від 09.06.2017 р. № 5263/13-17).

3 Наказ Мінстату «Про затвердження форми первинного обліку № П-2ДС та Інструкції по її заповненню» від 26.12.95 р. № 343.

Але у запитанні читач не уточнив, де саме трудиться працівник. Тому розглянемо «звичайну» особову картку за типовою формою № П-2.

Її заводять на кожного працівника, з яким укладено трудовий договір. У тому числі на тих працівників, хто прийнятий на постійну, тимчасову, сезонну роботу або за сумісництвом. Отже, на працівників, що працюють за строковим трудовим договором, також заводимо особову картку.

Якщо ви хочете знати більше про заповнення особової картки, читайте статтю у журналі «Оплата праці», 2019, № 20/1, с. 21.

А зараз з’ясуємо, чи можна використовувати стару особову картку, приймаючи працівника повторно. Для цього подивимось на останні рядки документа (рис. 2 нижче). Зокрема, на рядок «Дата і причина звільнення (підстава)».

img 2

Рис. 2. Заключні поля особової картки працівника за типовою формою № П-2

Тут зазначають дату звільнення працівника згідно з наказом (розпорядженням) про звільнення, а також причину звільнення з посиланням на відповідну норму КЗпП.

Далі йдуть поля для підписів кадровика і самого працівника. На цьому форма документа закінчується.

Отже, неможливо вносити ще записи після цих рядків. Наприклад, у разі повторного звільнення працівника. Крім того, при прийнятті працівника повторно укладається новий трудовий договір. А отже, маємо новий період роботи, за який надається щорічна основна відпустка. Інформацію про відпустки зазначають у розділі V особової картки. Якщо продовжити вести стару картку, то може виникнути плутанина із відпустками та періодом, за який вони надаються.

Тому вважаємо, що при укладенні нового трудового договору, у тому числі й строкового, на працівника потрібно заводити нову особову картку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі