Теми статей
Обрати теми

Асистент вихователя: як підвищити тарифний розряд

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Асистент вихователя працює у ЗДО за 10-м тарифним розрядом. У нього 2 роки стажу роботи на аналогічній посаді в іншому закладі освіти. У лютому 2021 року педагог отримав ступінь магістра і хоче підвищити тарифний розряд з 10-го на 11-й. Чи може атестаційна комісія присвоїти асистенту вихователя 11-й тарифний розряд?

Атестація асистента вихователя

Атестація педагогічних працівників — це система заходів, спрямованих на всебічне та комплексне оцінювання їх діяльності (ч. 1 ст. 50 Закону про освіту1 та ст. 48 Закону про середню освіту2). Вона проводиться відповідно до вимог Типового положення № 9303.

1 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

2 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

3 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

При цьому органи виконавчої влади, у підпорядкуванні яких є заклади освіти, на підставі цього Положення можуть розробляти свої положення про атестацію педагогічних працівників. У них визначаються умови та порядок проведення атестації з урахуванням особливостей і специфіки роботи таких закладів освіти.

Атестація педагогів може бути черговою або позачерговою.

Педагогічний працівник проходить чергову атестацію не менше одного разу на п’ять років, крім випадків, передбачених законодавством. За результатами атестації:

1) визначається відповідність педпрацівника займаній посаді;

2) присвоюються або підтверджуються кваліфікаційні категорії;

3) присвоюються педагогічні звання.

Атестація на відповідність займаній посаді з присвоєнням кваліфікаційних категорій проводиться щодо:

• вчителів та викладачів усіх спеціальностей (вчителів-дефектологів),

• методистів,

• вихователів (вихователів-методистів),

• соціальних педагогів,

• практичних психологів,

• логопедів (вчителів-логопедів),

• завідувачів логопедичними пунктами,

• педагогів-організаторів,

• концертмейстерів,

• художніх та музичних керівників,

• інструкторів з фізкультури, праці та слухових кабінетів.

Умовою такої атестації є наявність у кандидатів вищої педагогічної або іншої вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста/магістра. Кваліфкатегорії та педзвання, присвоєні педпрацівникам за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії (п. 3.30 Типового положення № 930).

УВАГА!

Асистент вихователя ЗДО атестується на відповідність займаній посаді, без присвоєння йому за результатами атестації кваліфкатегорії.

Атестаційна комісія І рівня ЗДО за результатами атестації приймає рішення про відповідність/невідповідність асистента вихователя займаній посаді (п.п. 1 п. 2.12 Типового положення № 930).

Згідно із п. 3.16 Типового положення № 930 педагогічний працівник визнається таким, що відповідає займаній посаді, якщо:

• має освіту, яка відповідає вимогам нормативно-правових актів у галузі освіти;

• виконує посадові обов’язки у повному обсязі;

• пройшов підвищення кваліфікації.

Наявність цих критеріїв не передбачає обов’язкового підвищення посадового окладу працівнику при його атестації, а лише опосередковано впливає на підвищення його розміру.

ВАЖЛИВО!

Підвищення посадового окладу (тарифного розряду) асистенту вихователя ЗДО не вимагає відповідного рішення атестаційної комісії.

Умовою чергової атестації педпрацівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації. Але ця вимога не поширюється на педпрацівників, які працюють перші п’ять років після закінчення закладу вищої освіти. Тому асистент вихователя ЗДО з педстажем 2 роки може атестуватися принаймні через три роки.

Отже, для педпрацівників, які атестуються без присвоєння кваліфкатегорії, є певні відмінності у встановленні тарифних розрядів порівняно з тими, кому їх встановлюють за наслідками атестації відповідно до кваліфвимог.

Підвищення тарифного розряду

Відповідно до додатка 9 наказу № 5574 посадовий оклад асистента вихователя ЗДО в інклюзивній групі встановлюється на рівні 10 – 12 тарифного розряду за ЄТС.

4 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

При цьому не передбачено градацію в межах діапазону тарифних розрядів залежно від освітнього рівня педпрацівника.

Визначення ставок (окладів) працівників за тарифними розрядами ЄТС провадиться з урахуванням їхніх кваліфікаційних вимог (п. 4 Інструкції № 1025). При здобутті освіти або поновленні документа про освіту зміна їх розмірів (протягом року) провадиться з дня надання відповідного документа.

5 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Отже, асистенту вихователя, який має стаж педроботи 2 роки та отримав освітній ступінь магістра і раніше не атестувався, може бути встановлено оклад на рівні 11 або 12 тарифного розряду за ЄТС6. Рішення про присвоєння конкретного тарифного розряду (11-го або 12-го) приймає керівник закладу освіти.

6 Про встановлення «інклюзивної» доплати асистенту вихователя ЗДО читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 26, с. 26.

Також зауважимо: відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладено на керівників та головних бухгалтерів (бухгалтерів) закладів освіти (п. 6 Інструкції № 102).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі