Теми статей
Обрати теми

Авто на ремонті: оплачуємо працю водія

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Про «оплатні» умови для водія ОМС читайте у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 40, с. 26 — 29. Сьогодні ж розповімо, як платити зарплату водію, якщо службове авто перебуває на тривалому ремонті.

Які є варіанти?

Роботи зі щоденного техобслуговування транспортного засобу, усунення технічних несправностей, які не потребують розбирання складових частин, водії виконують згідно з кваліфікаційними вимогами. Це передбачено Довідником № 1361.

1 Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск № 69 «Автомобільний транспорт», затверджений наказом Мінтрансзв’язку від 14.02.2006 № 136.

У випадку, коли автомобіль потребує тривалого або більш складного ремонту, виконання усіх необхідних робіт здійснюється без залучення водія. Ремонтні роботи зазвичай виконують штатні або сторонні спеціалісти з авторемонту. У такому разі водіям може бути надана робота за фахом на інших автомобілях.

Але як бути, якщо такої можливості немає? У колективному договорі слід прописати порядок організації роботи водіїв та оплати їх праці у випадках, коли вони не можуть працювати з не залежних від них причин.

При цьому слід ураховувати, що період перебування транспортного засобу на ремонті не зазначено серед періодів, які включаються до робочого часу водія. У цьому можна переконатись, зазирнувши до п. 2.1 Положення № 3402.

2 Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затверджене наказом Мінтрансзв’язку від 07.06.2010 № 340.

Тож можливі два варіанти оформлення відносин з водієм на цей період:

1) упровадження простою;

2) переведення його на іншу роботу (посаду).

Також водіям на їх прохання може бути надана щорічна відпустка або відпустка без збереження зарплати. Проте пам’ятайте: відправляти працівників у неоплачувану відпустку з ініціативи роботодавця (примусово) заборонено.

Оплачуємо простій

Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (ч. 1 ст. 34 КЗпП).

Для фіксування простою не з вини працівника мають бути оформлені:

• відповідний акт із зазначенням причин, які зумовили зупинення роботи;

• наказ (розпорядження) керівника.

Якщо простій має тривалий характер, то роботодавець повинен у наказі прописати необхідність присутності або відсутності працівника на роботі. Це питання може бути вирішене й у Правилах внутрішнього розпорядку установи (див. лист Мінсоцполітики від 04.10.2013 № 179/06/186-13).

Час простою не з вини працівника оплачують із розрахунку не нижче 2/3 окладу (тарифної ставки), встановленого працівникові (ст. 113 КЗпП).

ВАЖЛИВО!

У розрахунку оплати простою бере участь чистий оклад. Жодні доплати та надбавки (за класність, ненормований робочий день тощо) до уваги не беруться

Наведемо ще кілька важливих «простійно-оплатних» нюансів:

• облік часу простою за кожним працівником кадрова служба установи веде в Табелі обліку використання робочого часу (для простоїв використовують буквений код «П» або цифровий код «23»);

• працівникам з неповною зайнятістю розрахунок оплати простою проводять із окладу (тарифної ставки), обчисленого пропорційно зайнятості;

• оплату за час простою не треба «дотягувати» до МЗП. Адже норма ст. 31 Закону про оплату праці пов’язана з виконанням місячної норми праці, а час простою належить до невідпрацьованого часу;

• оплата за час простою не підлягає індексації;

• виплати за час простою підлягають оподаткуванню ПДФО, ВЗ та ЄСВ на загальних підставах (п.п. 2.2.12 Інструкції № 53);

3 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

• заробіток, в якому є виплати за простій, треба порівняти з МЗП для нарахування ЄСВ, та якщо він менший — нараховуйте ЄСВ з МЗП (для працівників за основним місцем роботи та ставкою ЄСВ 22 %).

Розглянемо приклад обчислення зарплати водія у разі запровадження простою.

Приклад. Водій ОМС потрапив у ДТП на службовому авто не з його вини. Автомобіль передано на ремонт для усунення пошкоджень. Згідно з умовами договору орієнтовний строк ремонту транспортного засобу — 21 календарний день.

З огляду на це, з 8 по 28 листопада 2021 року водієві ОМС оформлено простій з оплатою із розрахунку 2/3 окладу. Розмір окладу водія — 3290 грн. Йому присвоєно I клас (надбавка у розмірі 25 % окладу), а також установлено доплату за ненормований робочий день (далі — ННРД) у розмірі 25 % окладу. Сума індексації в умовах повністю відпрацьованого часу становить 80,89 грн.

Розрахуємо суму оплати за час простою:

Оклад, грн

Кількість

роб. дн. у місяці

Робочі дні простою

Розмір оплати

часу простою

Сума оплати за час простою, грн

(гр. 1 : гр. 2 х гр. 3 х гр. 4)

1

2

3

4

5

3290

22

15

2/3

1495,45

Нарахування інших складових зарплати, які залежать від фактично відпрацьованого часу, показано у таблиці нижче.

Оклад, грн

Кількість роб. дн. у місяці

Відпрацьовано роб. дн.

Оклад за відпрацьовані дні, грн (гр. 1 : гр. 2 х гр. 3)

Доплата за ННРД, грн (гр. 4 х 25 %)

Надбавка за класність, грн (гр. 4 х 25%)

Індексація*, грн (80,89 грн : гр. 2 х гр. 3)

1

2

3

4

5

6

7

3290

22

7

1046,82

261,71

261,71

25,74

* Сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу (абз. 6 п. 4 Порядку № 1078).

Загальна сума нарахованої зарплати за відпрацьований час з урахуванням індексації дорівнює 1595,98 грн (1046,82 + 261,71 + 261,71 + 25,74).

Далі визначимо, чи потрібно водієві проводити доплату до мінімальної зарплати у листопаді 2021 року.

Розмір МЗП, грн

Кількість

роб. дн. у місяці

Відпрацьовано роб. дн.

Рівень МЗП за відпрацьований час, грн (гр. 1 : гр. 2 х гр. 3)

Зарплата за відпрацьований час, грн

Доплата до МЗП, грн (гр. 4 - гр. 5)

1

2

3

4

5

6

6000

22

7

1909,09

1595,98

313,11

Загальна сума нарахованого працівнику доходу у листопаді 2021 року становить:

1595,98оплата за відпрацьований час + 313,11доплата до МЗП + 1495,45оплата простою = 3404,54 грн.

Переведення на іншу роботу

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою на іншу роботу в тій же установі на весь час простою або до іншої установи в тій же місцевості строком до одного місяця. При цьому обов’язково має бути враховано спеціальність та кваліфікацію працівників.

Таку умову передбачено ч. 2 ст. 34 КЗпП. Натомість жодних обмежень щодо кількості переведень протягом календарного року або їх загальної тривалості протягом року законодавством не встановлено.

Тимчасове переведення на іншу роботу внаслідок простою оформлюють наказом (розпорядженням) керівника установи. У ньому має бути зазначено:

• роботу, на яку переводять працівника (посаду, професію, спеціальність, кваліфікацію або конкретні трудові обов’язки);

• строк початку та закінчення переведення на іншу роботу;

• конкретну причина переведення.

Інакше кажучи, простій не з вини водія є підставою для його тимчасового переведення на іншу роботу за наявності вакантної посади. У цьому разі простій не оформляють і порядок оплати згідно зі ст. 113 КЗпП не застосовують.

Посадовою інструкцією водія може бути передбачено його тимчасове переведення за наказом (розпорядженням) керівника на іншу роботу для виконання обов’язків за іншою посадою у разі простою.

УВАГА!

Для здійснення такого переведення необхідна згода працівника, отримання якої слід обов’язково зафіксувати документально

Переведення на іншу роботу (посаду) без згоди працівника є неправомірним.

При цьому в ст. 34 КЗпП не встановлено порядок оплати праці в разі переведення працівника у зв’язку з простоєм на іншу роботу. У такому випадку трудове законодавство не гарантує збереження заробітної плати.

Тож зарплата працівника за таких умов може бути будь-яких розмірів (але не менше розміру МЗП). Інакше кажучи, вона може бути навіть меншою, ніж на попередній роботі (якщо інше не встановлено колективним чи трудовим договором). Саме такі роз’яснення надають фахівці Держпраці (див. за посиланням: kr.dsp.gov.ua/index.php/5338-in20-07-20).

Після закінчення строку переведення працівник може повернутися до виконання попередньої роботи без видання окремого наказу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі