Теми статей
Обрати теми

«Вислужна» надбавка: нюанси для ОМС

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівниця сільради перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи включається такий період до стажу роботи, що дає право на надбавку за вислугу років?

На жаль, у запитанні не зазначено, до якої категорії працівників ОМС належить декретниця: посадових осіб чи службовців. Тож розглянемо особливості встановлення надбавки за вислугу років для кожної з них.

Посадові особи

Посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в ОМС, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих, консультативно-дорадчих функцій та отримує зарплату за рахунок місцевого бюджету. Кваліфікацію посад ОМС із зазначенням назв та категорій наведено в ст. 14 Закону № 24931.

1 Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 № 2493-III.

Посадові особи ОМС мають право на оплату праці залежно від посади, яку вони обіймають, рангу, який їм присвоєно, якості, досвіду та стажу роботи (ст. 9 Закону № 2493). Таке право реалізоване шляхом установлення їм надбавки за вислугу років відповідно до абз. 2 п.п. 4 п. 3 постанови № 2682.

2 Постанова КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268.

ВАЖЛИВО!

Вислужна надбавка є складовою зарплати працівників ОМС і має виплачуватись в обов’язковому порядку

Її встановлюють посадовим особам у відсотках до окладу з урахуванням надбавки за ранг (спеціальне звання) і залежно від стажу держслужби, служби в ОМС. Відсотковий розмір цієї надбавки наведено у таблиці нижче.

Розміри надбавки за вислугу років для посадових осіб

Стаж роботи

Розмір надбавки, % від окладу

Стаж роботи

Розмір надбавки, % від окладу

Понад 3 роки

10

Понад 15 років

25

Понад 5 років

15

Понад 20 років

30

Понад 10 років

20

Понад 25 років

40

Документом для визначення стажу роботи, який дає право на одержання «вислужної» надбавки, є трудова книжка. Порядок обчислення стажу служби в ОМС визначено у ст. 22 Закону № 2493.

До нього зараховують періоди роботи:

• на посадах, на які поширюється дія Закону № 2493;

• на посадах і в органах, час роботи на яких зараховується до стажу держслужби.

При визначенні стажу служби в ОМС, що дає право на надбавку за вислугу років, слід брати до уваги стаж служби в ОМС та стаж держслужби працівника сукупно.

УВАГА!

В період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років трудові відносини з ОМС працівниця не припиняє

Тобто вона продовжує обіймати ту посаду, на якій працювала до початку відпустки.

Ба більше, період перебування у «доглядовій» відпустці зараховується до стажу держслужби відповідно до:

Порядку № 2833, яким керуються при визначенні стажу за періоди до 01.05.2016;

3 Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 03.05.94 № 283.

Порядку № 2294, яким керуються при визначенні стажу держслужби за періоди з 01.05.2016.

4 Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 229.

Тож якщо працівниця в період відпустки «до трьох років» перебуває на посаді, на яку поширюється дія Закону № 2493, то період такої відпустки зараховується до «надбавочного» стажу.

Службовці

На службовців ОМС не поширюються норми Закону № 2493. Тому в питаннях установлення надбавки за вислугу років таким працівникам слід керуватись Положенням № 10495.

5 Положення про порядок і умови виплати щомісячної надбавки за вислугу років працівникам органів виконавчої влади та інших державних органів, затверджене постановою КМУ від 20.12.93 № 1049.

«Вислужну» надбавку службовцям ОМС установлюють у відсотках до посадового окладу (без урахування інших надбавок і доплат). Відсоткові значення розміру цієї надбавки такі ж самі, як і для посадових осіб (див. таблицю вище). До стажу роботи, який дає право на одержання надбавки за вислугу років службовцям ОМС, відповідно до пп. 3 та 4 Положення № 1049 зараховується:

• загальний стаж роботи в органах виконавчої влади та інших держорганах, передбачених у п. 1 цього Положення;

• стаж роботи в Апараті Верховної Ради України, ОМС, органах прокуратури, судових органах України, відповідних органах колишнього СРСР і країн СНД;

період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, з трьох до шести років (за медвисновком);

• час військової служби у Збройних Силах та інших військових формуваннях;

• час підвищення кваліфікації з відривом від роботи, якщо до направлення на підвищення кваліфікації працівник працював в органах виконавчої влади та інших державних органах;

• час роботи за кордоном за направленням органу виконавчої влади та інших державних органів, якщо до направлення за кордон працівник працював у таких органах і протягом трьох місяців після повернення з-за кордону, не враховуючи часу на проїзд, поступив на роботу в органи виконавчої влади та інші державні органи.

Тож, як бачимо, період «доглядової» відпустки включається до «надбавочного» стажу службовця ОМС. Про це прямо зазначено у нормах Положення № 1049 (ср. ).

Робітники

«Оплатні» умови для такої категорії працівників прописано у наказі № 6096. Його нормами затверджено схеми посадових окладів, доплати, надбавки, заохочення тощо. При цьому надбавки за вислугу років не передбачено. Отже, робітники ОМС (водій, двірник, прибиральник та ін.) не мають право на встановлення «вислужної» надбавки.

6 Наказ Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 23.03.2021 № 609.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі