Теми статей
Обрати теми

Навчальна відпустка: чи враховувати святковий день?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Працівник бюджетної установи, який навчається заочно у виші, оформив додаткову оплачувану відпустку з 11 по 20 жовтня 2021 року. На період такої відпустки припадає святковий день — 14 жовтня (День захисників і захисниць України). Чи потрібно продовжувати навчальну відпустку на цей день?

Перш ніж відповісти на запитання, нагадаємо: право працівників на навчальну відпустку при суміщенні роботи з навчанням у ЗВО закріплено у ст. 216 КЗпП і ст. 15 Закону про відпустки.

Конкретна тривалість оплачуваної навчальної відпустки залежить від рівня акредитації вишу, форми навчання (вечірня, заочна), курсу, а також від мети (підстави) її надання. Відпустка може тривати від 10 днів до 4 місяців.

Оформлення відпустки

Для оформлення навчальної відпустки працівнику необхідно надати:

1) довідку-виклик із закладу освіти (за формою № Н-5.01, затвердженою наказом МОН від 13.02.2019 р. № 179 (у редакції наказу МОН від 13.04.2020 р. № 511)). Саме цей документ підтверджує успішне навчання працівника (див. листи Мінсоцполітики від 28.12.2013 р. № 563/13/116-13 та від 02.01.2013 р. № 2/13/116-13);

2) заяву на ім’я керівника установи про надання йому додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. У ній працівник обов’язково зазначає дату початку навчальної відпустки та її тривалість.

На підставі цих документів роботодавець видає наказ про надання навчальної відпустки.

Святкові (неробочі) дні

Святкові та неробочі дні (ст. 73 КЗпП) при визначенні тривалості щорічних та додаткової відпусток працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, не враховуються. Це передбачено ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки.

Таким чином, якщо на період таких відпусток припали святкові (неробочі) дні, визначені у ст. 73 КЗпП, така відпустка продовжується на ці дні, але вони не оплачуються.

Однак ця норма працює виключно при визначенні тривалості щорічної відпустки і соціальної додаткової відпустки на дітей, порядок надання якої встановлено у ст. 19 Закону про відпустки.

Натомість навчальна відпустка не належить до щорічних (ст. 4 Закону про відпустки). Відтак порядок надання такої відпустки не підпорядковується правилам надання щорічних відпусток. Тобто навчальну відпустку:

не продовжують на святкові та неробочі дні;

• не подовжують і не переносять на дні тимчасової непрацездатності;

• не компенсують при звільненні тощо.

У свою чергу, святковий (неробочий) день, який припадає на час навчальної відпустки, підлягає оплаті на загальних підставах, тобто за середнім заробітком. Його визначаємо зідно з Порядком № 100.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі