Теми статей
Обрати теми

Чекаємо на зміни до нацстандартів з бухобліку

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Мінфін підготував низку змін до трьох національних стандартів з бухобліку. Проєкт відповідного наказу розміщено на офіційному сайті Міністерства1. Які з нацстандартів зазнають змін та що цікавого у цих змінах, розповімо далі.

1 Текст наказу див. за посиланням: mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2021-485.

НП(С)БО 123

1. Мінфін уточнив, що цей нацстандарт не поширюється на біологічні активи, пов’язані з сільгоспдіяльністю та сільгосппродукцією під час збирання врожаю. Окремо зазначено, що НП(С)БО 123 не застосовують до оцінки запасів, утримуваних після збирання врожаю, корисних копалин та мінеральної сировини. Але передбачена умова — такі запаси повинні оцінювати за чистою вартістю реалізації відповідно до інших НП(С)БО.

2. Цікава для багатьох новація! У Примітках до річної фінзвітності слід буде відображати інформацію про вартість запасів, визнану витратами протягом періоду.

Зазначимо: чинна форма Приміток не містить граф, де можна було б «намалювати» такі показники. Тож, імовірно, вже зовсім скоро Мінфін презентує черговий проєкт змін.

3. Зі стандарту приберуть норми про відображення в обліку запасів, отриманих у результаті обміну на інші запаси. Ба більше, з НП(С)БО 123 зникнуть будь-які згадки про ці операції.

НП(С)БО 1352

2 Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 135 «Витрати», затверджене наказом Мінфіну від 18.05.2012 № 568.

1. У НП(С)БО 135 з’явиться нове поняття «кваліфікаційний актив». Це актив, підготовка якого для використання за призначенням або для продажу обов’язково потребує суттєвого періоду часу.

До таких активів можна віднести ті, для створення яких доводиться витрачати багато часу. Наприклад, це капітальні інвестиції в будівництво або виготовлення ОЗ. При цьому визначати, який період часу на створення того чи іншого активу є суттєвим, вочевидь, доведеться самостійно. Принаймні в проєкті змін до НП(С)БО 135 про це жодного слова.

2. Мінфін уточнив перелік елементів витрат, які є витратами за обмінним операціями. Та окремо відкоригував порядок обліку фінансових витрат. Такі витрати, як і раніше, є витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані (визнані зобов’язаннями). Коли це може бути для вас цікавим? Яскравий приклад — це придбання активів на умовах фінансового лізингу3.

3 Див. «Авто у фінансовий лізинг: як придбати та обліковувати» // «Бюджетна бухгалтерія», 2019, № 20.

Але такі правила не стосуються фінвитрат, які мають стосунок до кваліфікаційних активів. Такі витрати слід включати до їх собівартості.

НП(С)БО 1364

4 Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 136 «Біологічні активи», затверджене наказом Мінфіну від15.11.2017 № 943.

Мінфін планує змінити підхід до оцінки біологічних активів. При первісному визнанні їх доведеться оцінювати за справедливою вартістю за вирахуванням витрат на продаж. Виняток становлять активи, справедливу вартість яких визначити неможливо. Їх слід оприбутковувати за первісною вартістю з урахуванням правил, передбачених НП(С)БО 121 або НП(С)БО 123.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі