Теми статей
Обрати теми

«Доглядова» відпустка: чи можна звільнити за переведенням?

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
В установі проходить реорганізація. Чи можна звільнити за переведенням до іншої установи працівницю, яка наразі перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

Так, можна. Але слід виконати певні умови.

Переведення працівників до іншої установи найчастіше оформлюється звільненням на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП. А коли йдеться про звільнення матусі у відпустці «до трьох років», одразу ж виникають сумніви: а чи можна це робити?

Відповідь слід шукати у ч. 3 ст. 184 КЗпП. За приписом цієї норми заборонено звільняти за ініціативою власника або уповноваженого ним органу працівниць, що належать до таких категорій:

• вагітні жінки;

• жінки, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — ч. 6 ст. 179 КЗпП);

• одинокі матері, що мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю.

Виняток становить випадок повної ліквідації установи, організації. Але й тоді звільнення дозволено лише з обов’язковим працевлаштуванням.

Зауважимо: ключову роль відіграє не те, що працівниця знаходиться у відпустці для догляду за дитиною. Тут важливим фактором є сама наявність у жінки дитини певного віку. Припустимо, що матуся дворічної дитини перервала відпустку «для догляду» і вийшла на роботу. У цьому разі на звільнення такої працівниці за ініціативою роботодавця накладено вето, адже її дитині ще не виповнилось три роки. Зворотний бік медалі: ч. 3 ст. 184 КЗпП не захищає від звільнення батька дитини чи іншого родича, який перебуває у відпустці «для догляду» замість матусі.

Але повернемось до звільнення за переведенням. Із норми ч. 3 ст. 184 КЗпП робимо висновок: жінок зазначених категорій заборонено звільняти лише за ініціативою роботодавця. Тобто з підстав, передбачених ст. 40 і 41, ст. 28 КЗпП, крім випадків повної ліквідації установи, організації з обов’язковим працевлаштуванням.

Водночас звільненням згідно з п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП є припинення трудового договору у зв’язку з переведенням працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію або перехід на виборну посаду. Отже, таке звільнення не вважається звільненням з ініціативи власника або уповноваженого ним органу.

ВАЖЛИВО!

На звільнення за переведенням обов’язково потрібна згода працівниці

При цьому не має значення, за чиєю ініціативою проводиться переведення — за ініціативою працівника, власника або уповноваженого ним органу чи за розпорядженням вищого за підпорядкуванням органу.

Таким чином, звільнення працівниці за переведенням за п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП є можливим та правомірним за погодженням трьох сторін: самої працівниці, майбутнього та колишнього роботодавців.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі