Теми статей
Обрати теми

Календар робочого часу — 2022: складаємо завчасно

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
За вікном вересень, а тому саме час подбати про календар робочого часу на майбутній рік. Він є важливим помічником у роботі для будь-якого бухгалтера, адже без нього неможливо нарахувати зарплату працівникам. Про нюанси його складання розповімо у цій статті.

Режим робочого часу

Складає календар робочого часу кожен роботодавець самостійно. Орієнтир тут — установлені в установі тривалість робочого тижня (п’ятиденний чи шестиденний), вихідні дні, тривалість щоденної роботи. Тобто єдиного для усіх роботодавців календаря робочого часу не існує.

Найважливіше — визначитися з режимом робочого часу. Майте на увазі: його нормальна тривалість не може перевищувати 40 годин на тиждень. Але разом із тим окремим працівникам може бути встановлено скорочену тривалість робочого часу (ст. 51 КЗпП), неповний робочий час (ст. 56 КЗпП).

Мінекономіки щорічно надає свої рекомендації щодо розрахунку норми тривалості робочого часу. Показники робочого часу для 2022 року наведено й у цьогорічному роз’ясненні1 Міністерства. Вони розраховані для установ, організацій і працівників, які працюють виключно за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями (субота та неділя) при однаковій тривалості часу роботи за день протягом робочого тижня (див. нижче).

1 Роз’яснення Мінекономіки «Про розрахунок норми тривалості робочого часу на 2022 рік» від 19.08.2021 р.

Норми тривалості робочого часу на 2022 рік для П’ЯТИДЕННОГО робочого тижня з вихідними в суботу і неділю

img 1

скачать файл

Перенесення вихідних

У своєму роз’ясненні Мінекономіки зазначило, які саме вихідні дні у 2022 році підлягають перенесенню на виконання ч. 3 ст. 67 КЗпП. Нагадаємо: цією нормою передбачено, якщо святковий (неробочий) день, зазначений у ст. 73 КЗпП, збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого день.

Так, у 2022 році при п’ятиденному робочому тижні з вихідними днями в суботу і неділю в обов’язковому порядку підлягають перенесенню святкові (неробочі) дні:

• субота 1 січня (Новий рік) — на понеділок 3 січня;

• неділя 24 квітня (Пасха (Великдень)) — на понеділок 25 квітня;

• неділя 1 травня (День праці) — на понеділок 2 травня;

• неділя 12 червня (Трійця) — на понеділок 13 червня;

• неділя 25 грудня (Різдво Христове) — на понеділок 26 грудня.

Враховуйте: такі перенесення — гарантія трудового законодавства, якої зобов’язаний дотримуватися кожен роботодавець.

Скорочення передсвяткових днів

При розрахунку норми тривалості робочого часу для 40-годинного робочого тижня слід ураховувати припис ч. 1 ст. 53 КЗпП. Так, при п’ятиденці тривалість робочого дня напередодні святкового (неробочого) дня скорочується на годину.

Це правило застосовується, лише якщо робочий день безпосередньо передує святковому (неробочому) дню і щодо 40-годинного робочого тижня. При скороченому і неповному робочому тижні зазначена норма не застосовується (див. лист Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14).

Отже, при 40-годинному п’ятиденному робочому тижні у 2022 році напередодні святкових і неробочих днів підлягають скороченню на одну годину такі робочі дні:

• четвер 6 січня;

• понеділок 7 березня;

• понеділок 27 червня;

• вівторок 23 серпня;

• четвер 13 жовтня.

Якщо ваша установа (або окремі працівники) працює за іншим графіком роботи, ніж поданий у роз’ясненні Мінекономіки, то вам доведеться розраховувати норми тривалості робочого часу самостійно.

Для окремих графіків шестиденного робочого тижня ми вже здійснили розрахунки норм тривалості робочого часу у 2022 році. Ви можете ознайомитись із ними нижче цього номера. Можливо, серед них є і ваш варіант шестиденного графіка роботи.

Норми тривалості робочого часу на 2022 рік для ШЕСТИДЕННОГО робочого тижня (40 годин, вихідний — неділя)

img 2

скачать файл

Перенесення робочих днів

Кабмін щорічно видає розпорядження з рекомендаціями про перенесення робочих днів. Це робиться з метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування певних свят.

Так, у своєму розпорядженні2 на 2022 рік Уряд рекомендує для працівників з п’ятиденним робочим тижнем перенести робочі дні таким чином:

2 Розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2022 році» від 26.08.2021 р. № 1004-р.

• з понеділка 7 березня на суботу 12 березня;

• понеділка 27 червня на суботу 2 липня.

Тоді на працівників у березні та червні 2022 року очікують 4-денні вихідні. Зокрема, у березні 2022 року можна буде відпочивати з 5 по 8 березня. Адже 5 березня — субота (вихідний день), 6 березня — неділя (вихідний день), 7 березня — понеділок (вихідний день у зв’язку з перенесенням робочого дня), а 8 березня — вівторок (святковий день — Міжнародний жіночий день).

У червні 2022 року відпочиватимемо з 25-го по 28-ме число, бо 25 червня — субота (вихідний день), 26 червня — неділя (вихідний день), 27 червня — понеділок (вихідний день у зв’язку з перенесенням робочого дня), 28 червня — вівторок (святковий день — День Конституції України).

ВАЖЛИВО!

Рекомендації Кабміну застосовуються виключно щодо працівників, які працюють на умовах п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю

Це означає, що їх не застосовують для установ і працівників, які працюють за іншим графіком роботи, зокрема, шестиденним робочим тижнем.

Варіанти перенесення

Майте на увазі: розпорядження Кабміну має виключно рекомендаційний характер. Тож у роботодавця є три варіанти, як відреагувати на урядові пропозиції з оптимізації робочого часу для відзначання святкових (неробочих) днів.

img 3Перенести робочі дні згідно з розпорядженням. У такому разі змінюються норми тривалості робочого часу для червня та липня 2022 року (див. нижче).

Норми тривалості робочого часу на 2022 рік для П’ЯТИДЕННОГО робочого тижня (з урахуванням рекомендацій КМУ)

img 4

скачать файл

img 5Розробити свій варіант святкових перенесень. Якщо при такому варіанті перенесень робочі дні одного місяця переносяться на вихідні дні іншого місяця, то для таких місяців доведеться самостійно розрахувати норму тривалості робочого часу.

img 6Працювати без будь-яких перенесень. У такому разі норма тривалості робочого часу не змінюється.

Якщо роботодавець все ж таки погодиться з рекомендаціями Кабміну та вирішить перенести робочі дні у 2022 році, йому слід урахувати такі моменти.

1. Не пізніше ніж за два місяці необхідно видати наказ (розпорядження) про перенесення робочих та вихідних днів в установі, який має бути погоджений з профспілкою (ч. 5 ст. 67 КЗпП). Приклад складання такого наказу наведено нижче.

2. Тривалість перенесеного робочого дня має повністю зберегтися. Так, для 40-годинного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю:

• тривалість робочого дня 12.03.2022 р. (субота) повинна збігатися з тією, яка була передбачена для 07.03.2022 р. (понеділка), і становити 7 годин. Адже 07.03.2022 р. передує святковому дню — 8 березня (Міжнародний жіночий день);

• тривалість робочого дня 02.07.2022 р. (субота) повинна збігатися з тією, яка була передбачена для 27.06.2022 р. (понеділок), і становити 7 годин, оскільки 27.06.2022 р. передує святковому дню — 28 червня (День Конституції України).

3. Слід ураховувати норми тривалості робочого часу в місяцях, коли здійснюють перенесення робочих днів.

Так, у результаті червнево-липневих перенесень змінюються норми тривалості робочого часу для червня та липня 2022 року. Пояснюється це тим, що робочий день у червні 2022 року переноситься на липень 2022 року.

4. Вихід на роботу працівників має здійснюватися за зміненим у зв’язку з перенесеннями робочих та вихідних днів графіком роботи.

Наприклад, згідно з наказом про надання щорічної відпустки останній день такої відпустки припадає на 11.03.2022 р. (п’ятницю). У цій ситуації при п’ятиденці працівник зобов’язаний стати до роботи 12.03.2022 р. (у суботу), як у день, який є для нього робочим згідно зі зміненим графіком роботи.

img 7

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі