Теми статей
Обрати теми

Порядок списання держмайна зазнає змін

Кабмін уніс зміни1 до Порядку № 13142, яким регламентовано механізм списання державного майна. Тож які норми цього Порядку зазнають змін?

1 З текстом змін, що вносяться до Порядку списання об’єктів державної власності, можна ознайомитися за посиланням: materialy.kmu.gov.ua/d08bb830/docs/b5beb065/Dodatok.pdf.

2 Порядок списання об’єктів державної власності, затверджений постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314.

По-перше, уточнено вимоги щодо списання нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва (п. 4 Порядку № 1314). Наразі таке майно підлягає списанню лише за умови, якщо здійснюється будівництво (реконструкція) об’єктів, призначених для ведення основної виробничої та іншої діяльності суб’єктів господарювання. А що робити, якщо цю вимогу не виконано? Варіантів не так уже й багато. Такі об’єкти підлягають відчуженню або приватизації (виняток — об’єкти, щодо яких установлено певні обмеження).

По-друге, Уряд урегулював питання списання держмайна, яке не увійшло до статутного капіталу госпорганізацій і перебувало в них на балансі. При цьому на момент списання таке майно залишилось без балансоутримувача у зв’язку з ліквідацією окремих госпорганізацій. У такому разі суб’єкт управління зазначеним майном насамперед повинен передати таке майно суб’єкту господарювання, який належить до сфери його управління. І лише після цього Порядок № 1314 дозволяє проводити процедуру списання.

Але не завжди таке майно можливо передати суб’єкту господарювання (наприклад, у зв’язку з відсутністю в нього наявних технічних та фінансових ресурсів для цього). Як і раніше, Порядок № 1314 дозволяє суб’єкту господарювання укласти договір про списання з іншою юрособою. Але відтепер у Порядку № 1314 з’являться конкретні вимоги щодо розміщення інформації про цей документ та його укладання (п. 19).

По-третє, уточнено вимоги щодо списання захисних споруд цивільного значення. Установи, які мають на балансі такі об’єкти, можуть їх списати лише після їх вилучення з фонду захисних споруд.

По-четверте, унормовано питання реалізації вторинної сировини (металобрухт тощо), отриманої в результаті списання майна. Як відомо, непридатні для використання вузли, деталі, матеріали та агрегати підлягають обов’язковому оприбуткуванню (п. 23 Порядку № 1314). А от що робити далі з такою вторсировиною, донедавна кожна установа мала вирішити самостійно. Наразі ж питання знято. Така вторсировина підлягає продажу на електронних аукціонах в електронній торговій системі «Прозорро.Продажі». Про те, як установі працювати в цій електронній системі, можна ознайомитись у нашому матеріалі «Порядок продажу держмайна: черговий апгрейт» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 5, с. 12).

Але із правила є винятки. Зокрема, це — замала маса вторсировини (500 кг і менше), а також випадки, коли електронний аукціон не відбувся. У такому разі, вочевидь, установа зможе реалізувати брухт, макулатуру тощо без електронної системи.

І по-п’яте, уточнена подальша доля вилучених після демонтажу та розбирання майна вузлів, деталей, матеріалів та агрегатів, що містять дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння. Як і раніше, такі дорогоцінні відходи підлягають здачі суб’єктам господарювання, які провадять діяльність із збирання та первинної обробки брухту і відходів дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння. Але наразі здійснення такої діяльності не вимагає наявності ліцензії, тоді як у п. 25 Порядку № 1314 є така вимога. Тож завдяки унесеним змінам таке протиріччя усунуто.

Якщо ж вас цікавлять особливості списання майна, що містить дорогоцінні метали, а також порядок реалізації таких активів та напрямки використання коштів, одержаних від їх продажу, читайте статтю «Продамо золото, срібло, платину: від оформлення до використання коштів» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 26, с. 7).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі