Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка на дітей: нові запитання — свіжі відповіді

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Травневі зміни у порядку надання відпустки на дітей викликали чимало запитань. Сьогодні приділимо їм увагу. І, звісно, надамо обґрунтовані відповіді.

Із 09.05.2021 р. законотворці змінили звичний порядок надання соцвідпустки «на дітей». Закон № 14011 оновив перелік осіб, які мають на неї право. Так, із зазначеної дати додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається, зокрема, одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років.

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021 р. № 1401-IX.

Як бачите, право на соцвідпустку на дітей має як мати, так і батько дітей. Проте скористатися ним може лише один з батьків. Хто саме — вони вирішують самостійно.

Здавалося б, гендерна рівність у наданні соцвідпустки — прогресивний крок. Але внаслідок цього виникло чимало запитань. Далі розглянемо їх та надамо відповіді.

Працівник — батько двох дітей до 15 років хоче піти у додаткову соцвідпустку. Його дружина (мати дітей) також працює. Чи повинен батько підтвердити, що його дружина не використала цю відпустку?

Закон про відпустки не передбачає ані механізм отримання відпустки одним із батьків, ані право (обов’язок) роботодавця вимагати від працівника документальне підтвердження того, що його друга половинка не скористалась цією відпусткою. Будь-яких підзаконних актів на виконання норм ст. 19 Закону про відпустки годі й чекати, бо про них там жодної згадки.

Наразі вже маємо листи Мінекономіки аналогічного змісту (зокрема, листи від 01.07.2021 р. № 4712-06/34401-07, від 10.08.2021 р. № 4712-06/40797-07). У своїх роз’ясненнях фахівці Міністерства звернули увагу на такі важливі моменти:

• по-перше, один з батьків дітей має право на додаткову соціальну відпустку, якщо інший з них у поточному календарному році не скористався своїм правом на таку відпустку;

• по-друге, чинним законодавством не визначено конкретного переліку документів, які один з батьків повинен надати для підтвердження того, що мати (батько) не скористалася(-вся) правом на додаткову соціальну відпустку.

Тому, на думку фахівців Мінекономіки, працівник може надати будь-який належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків не надавалася така соцвідпустка;

• по-третє, рішення про надання соціальної відпустки на дітей приймає роботодавець з урахуванням наданих документів.

Звісно, документ, який підтверджує, що інший з батьків не користувався відпусткою на дітей за відповідний рік, — це ідеальний варіант для обережного роботодавця. Таким документом може бути довідка з місця роботи іншого з батьків. До того ж маємо подвійну вигоду: кожен з роботодавців буде знати про відпускні наміри своїх працівників.

Якщо другий з батьків безробітний і значиться на обліку у Центрі зайнятості, то можна надати відповідну довідку. Але, на жаль, не завжди можливо отримати таку довідку. Наприклад, другий з батьків ніде не працює офіційно, працює за кордоном, або ж батьки дитини не спілкуються один з одним (хоча й досі офіційно у шлюбі).

Тому можна виконати хоча б «програму мінімуму»: попросити працівника, який звертається із заявою про надання додаткової соцвідпустки на дітей, зазначити в цій же заяві, що другий з батьків не користувався такою відпусткою за відповідний рік.

До речі, така процедура уже діє у деяких випадках, коли батьки дитини самостійно домовляються, хто з них користуватиметься пільгою (гарантією), і той, на кого припав вибір, повідомляє про це одноосібно. Наприклад, у разі застосування ПСП. При цьому від іншого з батьків не вимагають жодних підтвердних документів (див. роз’яснення із підкатегорії 103.08.03 ЗІР ДПСУ).

А як же тоді бути із роз’ясненнями Мінекономіки? Адже у них йдеться про надання будь-якого документа, у якому з достатньою достовірністю підтверджується, що іншому з батьків не надавалася така соцвідпустка.

Зауважимо: листи міністерств не є нормативно-правовими актами. Вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм. До речі, про це зазначають у самих же листах.

До того ж у вищезазначених листах фахівці Мінекономіки погоджуються, що трудове законодавство мовчить про підтвердні документи.

Тож виходить, що питання підтвердження — це передусім головний біль роботодавця.

Якщо працівник без проблем може надати «будь-який підтвердний документ», на здоров’я – зайвим він не буде.

Якщо ж ні, то позбавляти його права на додаткову соціальну відпустку ризиковано. Адже працівник може звернутися для захисту своїх прав до суду або ж до Держпраці.

Працівник розлучений із дружиною. Вони мають двох спільних дітей віком до 15 років. Діти проживають із матір’ю. Батько бере участь у їх вихованні. Чи можна надати відпустки на дітей батькові?

Так, звісно можна. Те, що батьки розлучені, не вливає на право отримання відпустки на дітей.

При цьому має бути виконана важлива умова: мати дітей таку відпустку не використала за цей календарний рік.

Право на додаткову соціальну відпустку на дітей надається саме одному з батьків, а не одному із подружжя. При цьому у ст. 19 Закону про відпустки не зазначено, що батьки мають перебувати у шлюбі. Тож право на відпустку зберігається за розлученими батьками. Так само воно надається і тим батькам, що проживають у «цивільному» шлюбі.

Після 10-денного відпочинку батька мати уже не зможе взяти соцвідпустку на дітей за цей рік.

Додатково зауважимо: оскільки в описаній ситуації батько дітей бере участь у їх вихованні, то мати не зможе використати соцвідпустку на дітей як одинока мати.

Працівниця має двох дітей віком до 15 років. Вона звільняється, не виходячи з відпустки «до трьох років». Чи потрібно виплачувати їй компенсацію за невикористану соцвідпустку на дітей?

Запитання непросте. Вважаємо, що відповідь на нього — «так». Хоча фахівці Мінекономіки дотримуються іншої думки. Далі — детальніше.

У редакції ст. 19 Закону про відпустки до 9 травня 2021 року було зазначено, що соцвідпустка на дітей надається жінці, яка працює та має двох чи більше дітей віком до 15 років. Тобто йшлося про особу, яка фактично працює (виконує свої трудові обов’язки).

З цього випливало, що працівниця не мала права на таку відпустку за календарні роки, в яких вона жодного дня не працювала, а перебувала у відпустці для догляду за дитиною.

Саме так трактували цю норму фахівці Мінсоцполітики (див. листи від 06.02.2018 р. № 203/0/101-18/284, від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16, від 20.10.2011 р. № 307/13/133-11).

Натомість після набрання чинності Законом № 1401 цей припис змінився. Відтоді соцвідпустка надається одному з батьків, які мають двох або більше дітей. А отже, право на таку відпустку більше не залежить від наявності відпрацьованих днів у календарному році, за який надається соцвідпустка.

Тому закономірно постало питання щодо права матері на компенсацію за соцвідпустку при звільненні, якщо у цьому календарному році вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною і взагалі не працювала.

Фахівці Мінекономіки у листах від 01.07.2021 р. № 4712-06/34401-07, від 10.08.2021 р. № 4712-06/40796-07 зазначили, що трудовим законодавством не передбачено надання двох відпусток одночасно.

Вочевидь, це означає, що за календарні роки, коли працівниця була у відпустці для догляду за дитиною, компенсація за додаткову відпустку не виплачується.

Однак ми не можемо погодитись із таким вердиктом. Адже потрібно розрізняти право на відпустку і порядок її використання.

УВАГА!

Право на відпустку ≠ порядок використання відпустки

Те, що працівниця не може одночасно перебувати у двох відпустках, говорить про порядок їх використання. І це, дійсно, так.

Висновок про неможливість поєднання щорічної відпустки і відпустки для догляду за дитиною до трьох років Мінекономіки зробило у листі від 28.04.2021 р. № 4712-06/25508-07 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 20, с. 4 — 5).

Такої ж позиції Міністерство дотримується й стосовно поєднання відпустки «до трьох років» та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (див. лист від 01.07.2021 р. № 4712-06/34400-07 // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 32, с. 27).

Тож за цією логікою напрошується висновок: якщо працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною і хоче скористатися соцвідпусткою на дітей, їй потрібно перервати першу відпустку й піти у другу.

Але такий порядок використання відпусток не позбавляє працівницю права на соцвідпустку на дітей.

Ба більше, за рік перебування матері у відпустці для догляду за дитиною соцвідпустку на дітей може використати їх батько. Про це — у наступному запитанні.

Таким чином, жінка, яка має двох і більше дітей віком до 15 років та яка у 2021 році перебуває у відпустці для догляду за дитиною, при звільненні має право на компенсацію за соцвідпустку. Звісно, це право зберігається за нею, якщо батько дітей не встиг у поточному році скористатися соцвідпусткою на дітей.

ВАЖЛИВО!

Компенсувати соцвідпустку на дітей за повні роки відпустки «для догляду» до 2021 року не потрібно

Норми Закону про відпустки, у тому числі й унесені до нього зміни, зворотної дії в часі не мають. Вони працюють лише стосовно соцвідпустки за 2021 рік (і, можливо, далі, якщо законодавець чогось не змінить).

Тому за 2020 рік та попередні роки нараховувати компенсацію за невикористану додаткову відпустку на дітей працівниці, яка повні календарні роки була у відпустці для догляду за дитиною, не потрібно.

Працівник — батько двох дітей до 15 років. Його дружина з вересня 2020 року перебуває у відпустці для догляду за другою дитиною до трьох років. Чи можна надати батькові соцвідпустку на дітей за 2021 рік?

Так, можна.

Мати дітей у 2021 році безперервно перебуває у відпустці «до трьох років». А отже, вона ніяк не могла відгуляти відпустку на дітей. Про це свідчать висновки Мінекономіки, розглянуті вище: використання двох відпусток одночасно неможливе. Тож право на соцвідпустку на дітей має їх батько.

Чи потрібно підтверджувати, що мати перебуває у відпустці «для догляду»? Це питання так само суперечливе, як і підтвердження невикористання відпустки на дітей.

Обережний роботодавець може попросити (але не вимагати) відповідну довідку від роботодавця матері. Також підійде витяг з Реєстру застрахованих осіб.

В установі працює подружжя, які мають двох дітей віком до 15 років. Чи можуть батьки поділити між собою відпустку на дітей: кожен хоче взяти по 5 днів відпустки?

Ні, цього зробити не можна. Всі 10 днів відпустки має використати або мама, або тато дітей.

Норма ст. 19 Закону про відпустки чітко говорить, що соціальна додаткова відпустка на дітей надається одному із батьків.

До того ж така відпустка не поділяється на частини. Адже правила поділу, передбачені ч. 1 ст. 12 Закону про відпустки, стосуються виключно щорічних відпусток. А додаткова відпустка на дітей є соціальною. Отже, її слід відгуляти одразу нерозривно всі 10 днів.

Щоправда, Мінсоцполітики робить виняток для такої відпустки, наданої за декількома підставами. Оскільки у такому разі її тривалість становить 17 календарних днів, то фахівці Мнсоцполітки у листах від 05.07.2013 р. № 290/13/116-13 та від 12.05.2015 р. № 256/13/116-15 зауважують таке.

Працівник може використати її, наприклад, спочатку за однією підставою тривалістю 10 календарних днів, а через деякий час за іншою — 7 календарних днів.

Водночас у описаній ситуації кожен із батьків може взяти відпустку за різні роки. Наприклад, якщо мати ще не відгуляла відпустку на дітей за 2020 рік (або за попередні роки), вона цілком може скористатися своїм правом зараз. Аадже така відпустка не «згорає». А татові дітей можна надати додаткову соціальну відпустку уже за 2021 рік.

Заміжня працівниця звільняється. Вона має право на додаткову соцвідпустку як мати двох дітей до 15 років, але не використала її за 2020 та 2021 роки. Чи потрібно виплачувати їй компенсацію за цю невикористану відпустку?

За 2020 рік точно виплачувати. А от за 2021-й — лише якщо батько дитини ще не скористався такою відпусткою. На це звернули увагу фахівці Мінекономіки у листі від 10.08.2021 р. № 4712-06/40796-07 (ср. ).

Щодо надання права на соцвідпустку батькові дітей до 15 років такого питання б не виникало. Відпустка за попередні роки не згорає, ніхто, крім матері, на неї права не мав. Тож висновок єдиний: виплачуємо компенсацію при звільненні. До того ж пряму норма містить ст. 24 Закону про відпустки.

Так слід діяти з невикористаною відпусткою за 2020 рік. Адже тоді тато ще не мав права на таку відпустку.

Натомість із відпусткою за 2021 рік уже складніше. Норма про виплату компенсації незмінно є у ст. 24 Закону про відпустки. Тож за невикористану відпустку слід виплачувати компенсацію при звільненні.

Але попередьте працівницю: після її звільнення та виплати компенсації батько дитини не зможе відгуляти додаткову соцвідпустку за 2021 рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі