Теми статей
Обрати теми

Б/в комп’ютери: чи можна придбавати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи може ОМС придбавати комп’ютерну техніку на вторинному ринку?

Почнемо з того, що законодавчих перешкод для придбання бюджетними установами, у тому числі й ОМС, уживаних товарів наразі немає.

На це ми вже звертали вашу увагу в матеріалі «Придбання б/в сміттєвоза: чи можливо?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 43, с. 11 — 12).

Роз’яснення щодо придбання бюджетними установами вживаних речей надавав Мінфін у листі від 29.08.2019 № 24010-02-2/21718. І хоча прямої відповіді у цьому листі немає, але це випливає із зазначених Міністерством норм.

Так, принцип ефективності та результативності передбачає досягнення цілей при складанні та виконанні бюджетів із залученням мінімального обсягу бюджетних коштів. Цього можна досягти саме при придбанні вживаної речі. Адже коштів на її придбання буде витрачено менше, ніж на придбання нової.

Але, з іншого боку, речі, що вже були у використанні, швидше стануть непридатними. Як не крути, а частина строку їх служби вже сплинула. Крім того, може знадобитися ремонт вживаної речі, що вимагатиме додаткових коштів.

Також заборони на придбання вживаної речі не містить і «закупівельне» законодавство. А саме ним перш за все слід керуватися при придбанні товарів, на думку Мінфіну. При цьому питання визначення потреби та доцільності придбання нового чи б/в обладнання належать до компетенції замовника. Таку позицію висловив свого часу Мінекономрозвитку в листі від 01.04.2016 № 3302-06/9786-07.

Тож підсумуємо: придбавати вживані речі бюджетним установам законодавством не заборонено. Але рішення щодо придбання такої речі слід приймати дуже виважено, враховуючи всі ризики такого придбання (швидкий вихід із ладу, потреба в ремонті тощо).

Не слід забувати і про граничні норми витрат на придбання комп’ютера. Звісно, якщо такі норми затверджувались на місцевому рівні. Нагадаємо: щодо держмайна такі норми затверджено постановою № 3321. Цією постановою встановлено граничну суму витрат на придбання персонального комп’ютера на рівні 23000 грн.

1 Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 № 332.

А чи потрібне повідомлення або погодження Мінцифри? І в якому випадку? Належність бюджетних програм (проєктів) до сфери інформатизації визначено в Методиці № 672. У ній же для розпорядників бюджетних коштів установлено перелік кодів, закупівля за якими належить до сфери інформатизації. І комп’ютерне обладнання та приладдя входить до цього переліку. Тож про придбання комп’ютера, навіть такого, що був у вжитку, слід повідомити Мінцифри.

2 Методика визначення належності бюджетних програм до сфери інформатизації, затверджена наказом Мінцифри від 07.05.2020 № 67.

А от погоджувати таке придбання слід лише в разі, якщо його вартість перевищуватиме 500 тис. грн (абз. 1 п. 13 Положення № 13523).

3 Положення про формування та виконання Національної програми інформатизації, затверджене постановою КМУ від 31.08.98 № 1352.

Докладніше про повідомлення та погодження з Мінцифри читайте в статті «Звертаємось до Мінцифри: повідомляємо чи погоджуємо?» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі