Теми статей
Обрати теми

На що можна надати субвенцію військовим?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На які цілі можна надати кошти для військових з місцевого бюджету?

Як допомогти військовим з місцевого бюджету

Питанню надання допомоги військовим з місцевого бюджету ми неодноразово приділяли увагу у нашому виданні. Зокрема, на цю тему ви можете переглянути такі матеріали, як: «Безпілотники для військової частини: чи можна придбати за кошти місцевого бюджету?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 40, «Квадрокоптер для військової частини: чи може придбати місцева рада?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 23, «Закупівля оргтехніки для військкомату: як провести?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 15 тощо.

Тож нагадаємо лише основне.

Забезпечення функціонування установ та закладів Збройних Сил України (далі ЗСУ), інших утворених відповідно до законів України військових формувань належить до видатків, які здійснюються з Державного бюджету України.

Це чорним по білому прописано у п. 61 ч. 1 ст. 87 БКУ*. А виходячи з ч. 2 ст. 85 БКУ установа не може фінансуватися з двох бюджетів одночасно.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Втім, в умовах воєнного стану з цього правила є виняток, передбачений п. 225 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Так, у період дії воєнного стану та з метою відсічі збройної агресії рф проти України, забезпечення нацбезпеки, заходів тероборони, підтримки місцевої інфраструктури, соціального захисту населення органи місцевого самоврядування (далі ОМС), місцеві держадміністрації (військово-цивільні адміністрації або військові у разі їх утворення) можуть ухвалювати рішення про здійснення видатків, не віднесених до відповідних місцевих бюджетів БКУ, і видатків на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

Здійснюють такі видатки шляхом надання міжбюджетного трансферту з відповідного місцевого бюджету.

Для цієї субвенції наказом № 793* передбачено спеціальний КПКВК 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності».

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових Програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

На що можна надавати кошти

Чи на будь-які цілі може надати ОМС субвенцію для потреб ЗСУ?

На це запитання надало вичерпну відповідь Міноборони у листі від 31.10.2023 № 220/12825.

Так, Міноборони визначило перелік заходів, на які доцільно спрямовувати отримані субвенції. Зокрема, передбачено такі напрями надання субвенцій:

— закупівля військової та спеціальної техніки, БпАК (БпЛА), приладів нічного бачення, які допущені до експлуатації та прийняті на озброєння в межах штатної (штатно-табельної) потреби або норм забезпечення та військово-технічного майна для забезпечення виконання бойових завдань військовими частинами;

— закупівля запасних частин, ремонт озброєння, військової та спеціальної техніки;

— закупівля засобів радіозв’язку цивільного та подвійного призначення, засобів зв’язку загального користування, оргтехніки, комп’ютерної техніки (у т. ч. програмного забезпечення, передбаченого разом із закупівлею комп’ютерної техніки), активного мережевого та телекомунікаційного обладнання, витратних матеріалів до комп’ютерної техніки та оргтехніки, пасивного мережевого обладнання;

— оплата першочергових заходів з поточного ремонту фондів, які використовують військові частини на підставі договорів тимчасового розміщення (оренди, позики, тощо);

— закупівля медикаментів, медичного обладнання, послуг з ремонту медичного обладнання;

— придбання мобільних модулів спеціального та іншого призначення, а також модульних конструкцій.

УВАГА!

Міноборони доводить цю інформацію до ОМС для врахування під час ухвалення рішень щодо виділення субвенцій для потреб ЗСУ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі