Теми статей
Обрати теми

Продовження + збільшення суми прямого договору: чи можливо?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У 2023 році установа уклала прямий договір з монополістом про надання послуг з теплопостачання. Чи можемо ми у грудні цього року продовжити строк дії такого договору на 2024 рік, а вже потім у 2024 році укласти додаткову угоду щодо збільшення суми договору на 20 % від суми попереднього року?

Ні, так вчиняти не варто. Для закупівлі послуг у монополістів замовник має укласти новий прямий договір на 2024 рік. І для цього є всі законодавчі підстави. Далі пояснимо детальніше.

Маєте справу з монополістом — укладайте прямий договір

Кабмін у постанові № 1178* передбачив низку випадків, коли замовники можуть укладати прямі договори із закупівлі товарів, робіт та послуг, вартість яких перевищує порогові обмеження для проведення відкритих торгів та застосування е-каталогів. Йдеться про закупівлю товарів та послуг вартістю понад 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту — понад 200 тис. грн та робіт — понад 1,5 млн грн без застосування відкритих торгів та/або е-каталогу.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Вичерпний перелік випадків, коли замовники можуть укласти прямий договір, наведено в п. 13 постанови № 1178. Детально про особливості укладання таких читайте в матеріалі «Прямі договори від 100 тис. грн: перелік підстав скорочено» («Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 36).

Зокрема, право замовника укладати прямий договір з певним суб’єктом господарювання, якщо товари, роботи чи послуги можуть бути поставлені саме ним у зв’язку з відсутністю конкуренції з технічних причин, прямо передбачено п.п. 5 п. 13 постанови № 1178. Водночас, поза будь-яким сумнівом, у разі закупівлі послуг з теплопостачання відсутня конкуренція, тобто замовник має справу з монополістом.

УВАГА!

Для застосування цієї підстави замовнику необхідно мати документальне підтвердження відсутності такої конкуренції

Зазвичай документальним підтвердженням відсутності конкуренції, зокрема, є наявність відповідного суб’єкта господарювання у Зведеному переліку природних монополій. Таку інформацію замовники можуть знайти на сайті Антимонопольного комітету України.

У будь-якому разі рішення про застосування відповідної підстави має бути оформлено належним чином. У разі застосування п.п. 5 п. 13 постанови № 1178 замовник має скласти та оформити належним чином відповідне обґрунтування. Таке обґрунтування уповноважена особа або інша службова (посадова) особа замовника готує у вигляді розпорядчого рішення або іншого документа. Цей документ погоджує (затверджує) керівник замовника або інша особа, визначена керівником замовника. Детальніше про складання такого документа під час укладання прямого договору — в матеріалі «Обґрунтування для укладення прямого договору: коли та як складати?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 36).

Чому прямі договори не продовжують?

Істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пп. 10 та 13 постанови № 1178 (крім п.п. 13 п. 13), не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім певних випадків. Одним із таких винятків є зміна умов у зв’язку із застосуванням положень ч. 6 ст. 41 Закону № 922*. Можливість унесення змін до договору в такому разі передбачено п.п. 8 п. 19 постанови № 1178.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Нагадаємо: згадана норма Закону № 922 дозволяє замовникам продовжувати дію договору про закупівлю на строк, достатній для проведення процедури закупівлі на початку наступного року. При цьому є умова — видатки на придбання таких послуг мають бути затверджені в установленому порядку.

Тож, з одного боку, якщо замовник уклав договір про закупівлю відповідно до пп. 10 та 13 постанови № 1178 (крім п.п. 13 п. 13), він автоматично можете скористатися п.п. 8 п. 19 та укласти додаткову угоду на 20 % суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному у 2023 році.

Але, з іншого боку, обов’язковою вимогою застосування положень ч. 6 ст. 41 Закону № 922 є продовження строку дії договору на строк, достатній для проведення процедури закупівлі. Тоді як у ситуації читача на початку 2024 року немає потреби проводити процедуру закупівлі. Адже замовник може закупити послуги з теплопостачання шляхом укладання прямого договору.

Як діяти замовнику?

В цій ситуації замовнику не потрібно застосовувати спеціальні положення Закону № 922 та постанови № 1178, які стосуються продовження договорів на 2024 рік. Вихід один — укласти новий прямий договір з монополістом про надання послуг з теплопостачання.

Під час укладання прямих договорів замовник повинен:

1) додати інформацію про закупівлю до річного плану. Такий документ підлягає оприлюдненню протягом 5 робочих днів;

2) укласти прямий договір про закупівлю;

3) оформити обґрунтування для здійснення закупівлі відповідно до п.п. 5 п. 13 постанови № 1178;

4) оприлюднити:

— звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Строк оприлюднення такого звіту — 10 робочих днів з дня укладання договору;

— договір про закупівлю та всі додатки до нього;

— обґрунтування.

Висновки

  • Для закупівлі послуг у монополістів замовник має укласти новий прямий договір на 2024 рік.
  • У разі застосування п.п. 5 п. 13 постанови № 1178 необхідно мати документальне підтвердження відсутності конкуренції, а також оформити відповідне обґрунтування.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі