Теми статей
Обрати теми

Чи можна здати в оренду приміщення бібліотеки?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи може відділ освіти здати в оренду іншій бюджетній установі два кабінети приміщення бібліотеки, які знаходяться на балансу відділу освіти?

Засади надання майна в оренду бюджетній установі

Умови надання в оренду державного та комунального майна визначені Законом № 157* та Порядком № 483**.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

** Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

Перелік майна, яке може бути передано в оренду без проведення аукціону, наведено в ч. 1 та 2 ст. 15 Закону № 157. Причому такий перелік є вичерпним. Ми про це розповідали і наводили такий перелік у матеріалі «Надання майна в оренду без аукціону: чи стягувати авансовий внесок?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 42.

Зокрема, орендарями, які можуть отримати державне або комунальне майно без аукціону, є органи державної влади та органи місцевого самоврядування (далі ОМС), інші установи і організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів.

Тож, як бачимо, бюджетна установа має право отримати в оренду приміщення бібліотеки без аукціону.

Порядок визначення орендної плати прописано у Методиці № 630*. Утім, як відомо, ця Методика поширюється на оренду державного майна. Тоді як ОМС можуть прийняти свої місцеві Методики розрахунку орендної плати комунального майна.

* Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Проте за відсутності затвердженої на місцевому рівні Методики у питаннях оренди комунального майна слід керуватися нормами саме Методики № 630. Це передбачено ч. 2 ст. 17 Закону № 157.

Перелік пільговиків, які можуть розраховувати на оренду за 1 грн на рік, визначено п. 13 Методики № 630.

Так, річна орендна плата за оренду нерухомого майна у розмірі 1 грн встановлюється таким орендарям, як:

— органи державної влади, інші бюджетні організації, заклади, установи, які повністю фінансуються з державного бюджету;

— ОМС для розміщення центрів надання адміністративних послуг;

— казенні підприємства, які утворилися у результаті реорганізації державного закладу охорони здоров’я;

— НБУ щодо майна, яке було закріплене на праві господарського відання за НБУ і передане до сфери управління інших державних органів або у комунальну власність, з цільовим функціональним призначенням для зберігання запасів готівки НБУ та проведення технологічних процесів щодо забезпечення готівкового обігу;

— ПФУ та його органи;

— національні художні колективи, яким надається фінпідтримка з держбюджету;

— редакції державних і комунальних періодичних видань, які повністю або частково фінансуються з державного або місцевих бюджетів, або засновані об’єднаннями громадян, державними науково-дослідними установами, трудовими і журналістськими колективами, а також реформовані друковані засоби масової інформації та редакції відповідно до Закону № 917*.

* Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» від 24.12.2015 № 917-VIII.

Водночас кожна місцева рада у своїй методиці може визначити інші категорії орендарів, ніж зазначені у Методиці № 630, які можуть винаймати комунальне майно за 1 грн на рік.

Це пояснюється тим, що право комунальної власності — це право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд та у своїх інтересах майном, що їй належить. Це визначено ст. 1 Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Крім того, ОМС від імені та в інтересах територіальної громади здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об’єктами права комунальної власності (ч. 5 ст. 60 Закону № 280). Також ОМС можуть визначати умови використання майна, яке надається в оренду.

Але майте на увазі: ОМС у своїй методиці може встановлювати такі «одногривневі» пільги лише тим орендарям, яким ст. 15 Закону № 157 дозволено надавати майно в оренду без аукціону.

Таким чином, здати майно бібліотеки в оренду іншій бюджетній установі за 1 грн на рік можна.

Також нагадаємо, що «одногривнева» орендна плата не підлягає індексації.

Надання майна в оренду відділом освіти

У ситуації дописувача не зовсім зрозуміло, чому майно закладів культури опинилось на балансі відділу освіти.

Втім, перш за все слід з’ясувати, хто взагалі є власником зазначеного у запитанні майна. Якщо відділ освіти є власником майна, то, дійсно, за потреби відділ освіти може здати приміщення, якими не користується бібліотека, в оренду.

Якщо ж власник (суб’єкт управління) інший, а відділ освіти виступає лише у ролі балансоутримувача і використовує майно на праві оперативного управління, то насамперед слід звернутися до власника майна і отримати його дозвіл на надання в оренду майна. Якщо власник не проти і це підтверджено письмово, то перепон для надання приміщення бібліотеки в оренду немає.

До речі, надання приміщень бібліотек в оренду не суперечить і приписам профільних нормативних документів. Це цілком можливо виходячи зі ст. 26 Закону № 32/95* та ст. 26 Закону № 2778**.

* Закон України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 № 32/95-ВР.

** Закон України «Про культуру» від 14.12.2010 № 2778-VI.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі