Теми статей
Обрати теми

Прапори на могили загиблих воїнів: за яким КПКВК придбавати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
За яким КПКВК можливо закупити прапори для встановлення на могили загиблих військовослужбовців?

В яку чергу провести?

У період дії воєнного стану передусім слід з’ясувати, в яку чергу можливо здійснити зазначені у запитанні видатки.

Першочерговими залишаються видатки на національну безпеку та оборону.

Натомість переважну більшість видатків можна здійснювати у другу чергу. Перелік таких видатків наведено у п. 19 Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

До речі, для наших читачів ми створили зручну таблицю черговості видатків, яку можна знайти у матеріалі «Черговість здійснення видатків: довідковий матеріал» // «Бюджетна бухгалтерія», 2024, № 3.

Так, у другу чергу як за кошти загального, так і спеціального фонду можна проводити видатки на:

— оплату ритуальних послуг (зокрема послуг з перевезення, поховання, доставки тіл померлих до моргів та бюро судово-медичної експертизи);

— придбання предметів ритуальної належності;

— оплату послуг з утримання місць поховання.

При цьому до предметів ритуальної належності належать вироби, які є атрибутами поховання та облаштування могили (колумбарної ніші). Це випливає зі ст. 2 Закону № 1102*.

* Закон України «Про поховання та похоронну справу» від 10.07.2003 № 1102-IV.

Вважаємо, що прапор, який буде встановлено на могилі загиблого воїна, цілком можна віднести до предмета ритуальної належності.

Тож видатки на придбання таких прапорів можливо провести у другу чергу.

ЦІННА ПОРАДА!

У платіжній інструкції зазначте саме «придбання предметів ритуальної належності»

У такому разі проблем з оплатою цих видатків не буде.

Який КПКВК застосувати?

За рахунок коштів сільських, селищних, міських бюджетів можуть надаватися ритуальні послуги, пов’язані з похованням ветеранів війни. Це передбачено п.п. 4 п. «а» ч. 1 ст. 34 Закону № 280*.

* Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Водночас згідно з п. «в» ст. 14 Закону № 1102 витрати на поховання учасників бойових дій здійснюються за кошти саме місцевих бюджетів.

Видатки на відшкодування витрат на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни мають здійснюватися з бюджету АР Крим та обласних бюджетів. Пряму вказівку на це містить п.п. «а» п. 4 ч. 1 ст. 90 БКУ.

На користь цього також свідчить норма п. 8 Порядку № 1445*. Так, видатки на поховання учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності і осіб з інвалідністю внаслідок війни виділяються з бюджету АР Крим, обласних бюджетів, бюджетів мм. Києва та Севастополя.

* Порядок проведення безоплатного поховання померлих (загиблих) осіб, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності і осіб з інвалідністю внаслідок війни, затверджений постановою КМУ від 28.10.2004 № 1445.

Водночас на місцевому рівні може бути прийнята відповідна місцева програма, де буде чітко прописано, яких саме військових можуть ховати за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету.

Можливість прийняття такої місцевої програми передбачено п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону № 280. Адже до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад належить затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування.

А можливість фінансування такої програми за рахунок коштів місцевих бюджетів передбачено п. 21 ч. 1 ст. 91 БКУ.

Щодо визначення КПКВК слід звернутися до норм наказу № 793*.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Зазначені видатки слід здійснювати за КПКВК 3090 «Видатки на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни».

Який КЕКВ застосувати?

У виборі КЕКВ, традиційно, виходимо з економічної суті платежу та керуємося нормами Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Якщо придбання прапорів було здійснено в рамках надання ритуальних послуг надавачем таких послуг, то варто застосовувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

В іншому разі застосовуйте КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Висновки

  • Придбати прапори, які будуть установлені на могилах загиблих воїнів, можливо у другу чергу в рамках видатків на придбання предметів ритуальної належності.
  • Для здійснення таких видатків застосовуйте КПКВК 3090.
  • Видатки на придбання прапорів проводьте за КЕКВ 2240 або 2210 залежно від того, хто саме їх придбаватиме.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі