Теми статей
Обрати теми

Придбали авто для передачі КП: як показати в обліку ОМС?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Орган місцевого самоврядування (далі — ОМС) за рахунок коштів місцевого бюджету придбав вантажне авто для подальшої передачі його комунальному підприємству (далі — КП). Як показати в бухобліку місцевої ради операції з придбання та передачі такого авто. Зокрема, цікавить, на який субрахунок слід оприбутковувати таке майно: 1815 чи 1015?

Як класифікувати таку операцію?

Звісно, місцева рада цілком може придбавати за рахунок коштів місцевих бюджетів майно для подальшої передачі КП. Здійснення таких видатків повністю відповідає вимогам чинного законодавства.

Але щоб бухгалтер міг правильно відобразити такі господарські операції в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності, необхідно закласти підґрунтя для здійснення таких операцій та правильно її класифікувати. Як це зробити? Передусім місцева рада має належним чином оформити отримання та використання бюджетних коштів для придбання транспортного засобу (далі — ТЗ) з метою його наступної передачі КП.

Так, у ситуації читача кошти з місцевого бюджету отримує саме місцева рада. Саме ця бюджетна установа здійснюватиме видатки на придбання авто. Але ключовий момент — вона придбаває таке майно не для подальшого використання у власній діяльності, а для передачі КП. І про цей факт відомо одразу.

До того ж безпосередньо використовуватиме (експлуатуватиме) ТЗ, отриманий від місцевої ради, вже КП. Відповідно саме КП, а не місцева рада, виконуватиме функції балансоутримувача отриманого майна.

З огляду на це, таку операцію доцільно класифікувати як здійснення внеску до статутного капіталу КП. Далі пояснимо, на чому ґрунтується такий висновок.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі