Теми статей
Обрати теми

Платникам ПДВ присвячується: ураховуйте поправки в Порядку реєстрації!

Міністерство фінансів України, Жиленко Катерина
Наказ Мінфіну України від 14.11.14 р. № 1130 «Про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»

Ви вже обізнані в тому, що Мінфін перезатвердив Положення про реєстрацію платників ПДВ (далі — Положення). Про це ми встигли вам повідомити на с. 48 попереднього номера. Сьогодні поглянемо на нове Положення уважніше.

Крим. Як ми вже говорили, услід за Законом про ВЕЗ «Крим» від 12.08.14 р. № 1636-VII (далі — Закон № 1636), який анулював податкову реєстрацію госпсуб’єктів, прописаних у Криму, Мінфін анулював їх реєстрацію як платників ПДВ: на 01.06.14 р. вважається анульованою ПДВ-реєстрація осіб, які станом на 31.05.14 р. знаходилися та перебували на обліку в контролюючих органах на території АР Крим і м. Севастополя.

Податківці для розреєстрації таких ПДВшників оформлятимуть відповідні рішення. Причому анулювати реєстрацію будуть гуртом. Для цього розробили спеціальне Рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ за ф. № 7-РПДВ (додаток 7 до Положення). У додатку до Рішення будуть зазначені платники, ПДВ-реєстрацію яких анулюють на однаковій підставі. Однак існує одне важливе «але»: у законодавстві досі немає відповідної підстави для анулювання ПДВ-реєстрації кримчан (ні у ПКУ, ні в Законі № 1636).

Відновити ПДВ-реєстрацію кримчани зможуть після переїзду на материкову частину України або закінчення окупації Криму. Для повернення до лав ПДВшників потрібно протягом 10 робочих днів із дня внесення до Єдиного держреєстру відомостей про зміну місцезнаходження / місця проживання (або з дати завершення окупації, що найближчим часом малоймовірно) подати до місцевого податкового органу реєстраційну заяву з позначкою «відновлення реєстрації». Зверніть увагу: у заяві за ф. № 1-ПДВ немає спеціального поля, де потрібно ставити «галочку» при відновленні реєстрації. Вважаємо, що в такому разі екс-кримчанам можна поставити «Х» у полі «Перереєстрація» та як підставу вказати «відновлення реєстрації».

Датою реєстрації особи платником ПДВ (у тому числі суб’єктом спеціального режиму оподаткування), яка вноситься до Реєстру платників ПДВ, є дата здійснення запису в Реєстрі про таке відновлення.

Тим, хто залишиться на території АР Крим і м. Севастополя, відмовлять у відновленні ПДВ-реєстрації. Тим, хто не бажає залишати «батьківську хату», доведеться чекати закінчення окупації.

Необов’язкова печатка. Не секрет, що з 01.11.14 р. юрособам нарешті дозволили використовувати печатку за своїм бажанням, а не обов’язково*. Тому згадка про обов’язковість відбитка печатки на документах поволі зникає з нормативно-правових актів. Так відбулося і з Положенням: податківці попросять переподати заяву про реєстрацію платником ПДВ або заяву про анулювання реєстрації, якщо заяви не скріплені печаткою платника податків, але лише коли платник податків має печатку.

* Детальніше про це читайте в коментарі до Закону № 1260-VII («БТ», 2014, № 20, с. 4), пошті тижня «Печаткове» питання: уточнюємо ступінь добровільності» («БТ», 2014, № 44, с. 47). Позицію держорганів довідаєтеся з «БТ», 2014, № 46, с. 7.

До речі, згадку про відбиток печатки взагалі видалили з Порядку обліку платників податків (див. с. 5).

Електронні витяги. Хочете отримати витяги з Реєстру платників ПДВ? Тепер це можливо і в електронному вигляді. Раніше Положення дозволяло подавати запит на отримання витягу і відповідно отримувати витяг лише особисто або поштою. Тепер же за наявності ЕЦП (договору про визнання електронних документів) можна відправити запит в електрон­ному вигляді з електронної пошти, та протягом 2 робочих днів на цю саму адресу електронної пошти вам надійде витяг.

Наказ діє з 19.11.14 р.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі