Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток мобілізованих — із ЄСВ: нав’язлива ідея ДФСУ

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина
Лист ДФСУ від 29.09.14 р. № 5655/7/99-99-17-03-01-17

«Послідовні» податківці слідом за ПДФО та військовим збором «натягли» на середній заробіток мобілізованих працівників ще і ЄСВ. Спочатку ця ідея «проросла» в консультації в ЗІР ДФСУ. Тепер бачимо її в листі, що коментується. У ньому фіскали відкликають свій спільний із ПФУ лист від 22.07.14 р. № 127/7/99-99-17-03-01-17, № 19426/05-10. Зауважимо, що його висновки дублюють вис­новки з листа ПФУ від 16.07.14 р. № 18834/05-10, про який ви могли дізнатися з «БТ», 2014, № 30, с. 7. Суть їх, нагадаємо, була така, що середній заробіток ЄСВ не обкладається, але у ф. № Д4 ми його показуємо.

У частині необкладення ЄСВ висновки абсолютно справедливі. Але податківцям, які вже давно відібрали ЄСВ-адміністрування у ПФУ, з ними не по дорозі. Тому «крамольні» листи й відкликали.

«Три слони», на яких фіскали будують свою сучасну логіку, такі:

• у витратах держбюджету на 2014 рік не закладено компенсаційні виплати;

• КМУ так і не затвердив порядок компенсації виплат із бюджету;

• збережений середній заробіток мобілізованим належить до передбачених законодавством гарантій, а тому входить до складу додаткової зарплати та обкладається ЄСВ за всіма правилами.

Окремі представники ДФСУ стверджують те саме (див. с. 44 поперед­нього номера нашої газети). Більше того, податківці вимагають обкласти ЄСВ заробіток мобілізованих працівників «заднім числом» — за час діючого законного звільнення. Штрафувати за «запізніле» нарахування ЄСВ не будуть. Однак податківцям потрібні докази. Підстави для звільнення від штрафу — військовий квиток призваного працівника та довідка про призов із військкомату або військової частини (копії цих документів).

То що ж робити роботодавцям? Є два шляхи: погодитися і платити (у тому числі й за минулі місяці) або відстоювати свою правоту в суді. Який би шлях ви не обрали, вам допоможе наша стаття на с. 27 попереднього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі