Теми статей
Обрати теми

Нотаріус не подав ф. № 1ДФ: немає податкового агента — немає штрафу

Катерина ЖИЛЕНКО та Сергій ДЕЦЮРА
Наказ ДФСУ від 17.07.15 р. № 507 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо подання до контролюючого органу фізичними особами, які здійснюють приватну нотаріальну діяльність, інформації про посвідчені договори продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна...»

Податківці зазначають, що приватний нотаріус повинен щокварталу подавати до контролюючого органу за місцем розташування свого робочого місця Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ у квартальні строки під час ( пп. 172.4, 173.4, 174.4 ПКУ):

- нотаріального посвідчення (1) договорів продажу (обміну) об’єктів нерухомості між фізособами, (2) договорів продажу (обміну) рухомого майна між стороною (сторонами) цього договору, (3) договорів дарування;

- видачі посвідчень про право на спадщину та/або нотаріальне посвідчення договорів дарування.

При цьому у ф. № 1ДФ потрібно заповнити графи 1, 2, 3а, 4 і 5: порядковий номер, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію і номер паспорта, суму нарахованого доходу, суму сплаченого ПДФО (якщо це передбачено ПКУ), ознаку доходу згідно з довідником ознак доходів.

Але обов’язок нотаріуса подавати ф. № 1ДФ не включає його до лав податкових агентів. Відповідно нотаріусів не можуть оштрафувати згідно з п. 119.2 ПКУ (510 грн.) за неподання / несвоєчасне подання / подання з помилками ф. № 1ДФ.

Для клієнтів нотаріуса: зважте на те, що завдяки такій процедурі до податківців потрапить інформація про ваш дохід та сплачений з нього податок. З одного боку, це може знадобитися при отриманні довідки про доходи. З другого — не забудьте про ці доходи при заповненні декларацій («громадянської» про доходи, «антикорупційної» чи для отримання субсидії*).

* До речі, тепер для отримання житлової субсидії не потрібно підраховувати суми доходів, а достатньо зазначити джерело виплати. Усе завдяки постанові КМУ від 26.06.15 р. № 475 («БТ», 2015, № 29, с. 4).

Наказ діє з 17.07.15 р.

Теги 1ДФ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі