Теми статей
Обрати теми

Помилки у додатковій базі ЄСВ за січень — квітень

Валентина БОРШОВСЬКА, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
У січні 2015 року підприємство помилково не виконало вимогу щодо сплати ЄСВ з МЗП* стосовно основного працівника. У березні та квітні 2015 року помилково був сплачений ЄСВ виходячи з розміру МЗП щодо працівників, які були звільнені, при цьому вони не відпрацювали повний місяць. Донарахування ЄСВ за січень і сторнування за березень і квітень 2015 року проведені в липні. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?

* Тут і далі — розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом на місяць, за який нараховується дохід.

У цьому випадку ми маємо справу з сумовими помилками. За загальним правилом такі помилки виправляють у Звіті за формою № Д4, сформованому за місяць, в якому їх було виявлено, через таблиці 1 і 6.

У таблиці 1 для цих цілей передбачені коригувальні рядки 6 (їх заповнюєте, якщо донараховуєте ЄСВ) і 7 (заповнюєте, якщо зменшуєте нарахований ЄСВ), а в таблиці 6 — коди типу нарахувань «2» (якщо помилку виявили самостійно та донараховуєте ЄСВ) і «3» (якщо помилку виявили самостійно та зменшуєте ЄСВ).

Виняток з цього правила — випадки виправлення помилок у сумах ЄСВ у частині нарахувань на базу справляння ЄСВ (у тому числі додаткову базу) за звітні періоди до травня 2015 року. Такі помилки виправляють виключно за допомогою рядків 6 та/або 7 таблиці 1. Тобто окремі рядки з кодами типу нарахувань «2» і «3» в таблиці 6 не формують.

Таким чином, для того щоб виправити помилки, пов’язані з неправильним обчисленням суми ЄСВ у частині нарахувань у звітних періодах із січня по квітень 2015 року, необхідно в таблиці 1 форми № Д4 за липень 2015 року вказати:

- у ряд. 6.1 (6.1.1 — 6.1.3, 6.1.8) — суму ЄСВ, донараховану на додаткову базу справляння ЄСВ за січень 2015 року;

- у ряд. 6.4 — додаткову базу справляння ЄСВ;

- у ряд. «Зміст помилки» — «Донарахування ЄСВ на додаткову базу справляння ЄСВ за січень 2015 року»;

- у ряд. 7.1 (7.1.1 — 7.1.3, 7.1.8) — надміру нараховану суму ЄСВ у березні та квітні 2015 року;

- у ряд. 7.4 — додаткову базу справляння ЄСВ, розраховану щодо працівників, які були звільнені та при цьому не відпрацювали повний місяць;

- у ряд. «Зміст помилки» — «Неправильно визначена додаткова база нарахування ЄСВ за березень і квітень 2015 року».

Інші рядки форми № Д4 заповнюєте в загальному порядку**.

** Порядок заповнення форми № Д4 був розглянутий у «БТ», 2015, № 22, с. 39 і № 23, с. 33.

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі