Теми статей
Обрати теми

Працівника мобілізували повторно… Виплачуємо середню зарплату правильно

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці
Приводом для написання цієї статті стала ситуація, викладена в листі нашого читача: мобілізований працівник, відслуживши рік, демобілізувався в липні 2015 року. Проте вже в серпні його повторно мобілізували. Чи правомірно це? Чи повинні ми зберігати за повторно мобілізованим працівником місце роботи та посаду? Чи потрібно йому виплачувати середню зарплату за період мобілізації і чи буде вона компенсуватися з бюджету? Розбираємося!

Мобілізований демобілізований

У загальному випадку військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби в запас, не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби. Виняток — військовослужбовці, зараховані на службу у військовому оперативному резерві першої черги.

Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу з їх згоди. Це прямо прописано в  ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII.

Враховуючи, що демобілізовані мають за плечима бойовий досвід, їх, як правило, зараховують до резерву першої черги. А отже, отримавши згоду на повторну мобілізацію, їх можуть на законних підставах мобілізувати знову.

І знову зберігаємо

Якщо мобілізований ― найманий працівник, то на підприємстві, де він працював на момент призову, за ним зберігається місце роботи, посада та компенсується з бюджету середній заробіток (див. ч. 3 ст. 119 КЗпП). Причому все це «працює» і у разі повторної мобілізації.

Розрахунок середньоденної зарплати для оплати періоду мобілізації проводьте згідно з  п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100). Тобто виходячи з виплат за останні два місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата.

Для повторно мобілізованого працівника такою подією буде початок проходження служби у зв’язку з повторною мобілізацією. А отже, роботодавцю необхідно буде визначити нову середньоденну зарплату.

Дуже часто у разі повторної мобілізації нова середньоденна зарплата виявлялася нижчою за ту, яка виплачувалася «солдатові підприємства» в період першої мобілізації (далі — попередня середньоденна зарплата). Наприклад, за ситуації, коли працівник був демобілізований і потім знову мобілізований в одному й тому ж місяці, або перебував у відпустці між демобілізацією — мобілізацією, розрахунок нової середньої зарплати потрібно проводити виходячи з «голого» окладу, не враховуючи премії, доплати, надбавки.

КМУ вирішив усунути таку несправедливість. У результаті було розроблено і затверджено постановою від 29.07.15 р. № 542 доповнення до п. 4 Порядку № 100 (далі — постанова № 542). Вони встановили обов’язок роботодавця виплачувати повторно мобілізованому працівнику середню зарплату не нижче тієї, яка зберігалася за ним протягом періоду попередньої служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Постанова № 542 набрала чинності з 7 серпня 2015 року. А отже, на нашу думку, роботодавці повинні враховувати її положення при розрахунку та нарахуванні середнього заробітку працівникам, які були повторно мобілізовані в серпні 2015 року. Адже середню зарплату ви розраховуватимете і нараховуватимете наприкінці серпня, коли зміни вже працюватимуть.

А зараз про те, як це працює.

Алгоритм розрахунку середньої зарплати для повторно мобілізованого

Якщо на вашому підприємстві є працівник, якого після демобілізації знову мобілізували в серпні 2015 року, ви:

1) розраховуєте йому нову середньоденну зарплату за загальними правилами, встановленими Порядком № 100. Її знаходите шляхом ділення суми заробітної плати, нарахованої за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців, що передують періоду мобілізації, на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середньоденну зарплату обчислюєте виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середньоденну заробітну плату обчислюєте шляхом ділення встановленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу на середньомісячну кількість робочих днів. У свою чергу, середньомісячну кількість робочих днів визначаєте діленням на два сумарної кількості робочих днів за останні два календарні місяці згідно із затвердженим графіком роботи підприємства (індивідуальним графіком роботи працівника);

2) порівнюєте нову середньоденну зарплату з показником попередньої середньоденної зарплати;

3) якщо нова середньоденна зарплата більша за попередню середньоденну, період повторної мобілізації оплачуєте виходячи з розміру нової середньоденної зарплати. У зворотній ситуації — виходячи з розміру попередньої середньоденної.

Закріпимо теорію на прикладі. Використовуючи умови запитання, припустимо, що працівник у період між демобілізацією та повторною мобілізацією не відпрацював жодного дня (перебував у щорічній відпустці). Отже, розрахунок нової середньоденної зарплати проводитимо виходячи з окладу. Припустимо, що оклад працівника 4000,00 грн.

Тоді сума нової середньоденної заробітної плати дорівнюватиме:

4000,00 : ((20 + 23) : 2) = 186,05 (грн.),

де 20 і 23 — кількість робочих днів у червні та липні 2015 року відповідно згідно з графіком роботи підприємства.

Попередня середньоденна зарплата дорівнювала:

1 варіант — 200,00 грн. У цьому випадку період повторної мобілізації оплачуємо виходячи з попередньої середньоденної зарплати, що дорівнює 200,00 грн.;

2 варіант — 170,00 грн. Період повторної мобілізації оплачуємо виходячи з нової середньоденної зарплати, що дорівнює 186,05 грн.

На закінчення хочемо побажати вам мирного неба над головою. Нехай наші «солдати підприємства» скоріше повертаються додому з перемогою, живими і здоровими.

Вам можуть стати в пригоді

Стаття «Нові гарантії «солдатам підприємства»: досконалості немає меж…»

«…Підставою для звільнення за п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП є призов або вступ працівника або власника — фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи та посада згідно з  ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП.

З 11.06.15 р. роботодавці юрособи зобов’язані зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток за працівниками:

1) призваними на строкову військову службу;

2) призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

3) прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації; оголошення рішення про введення воєнного стану;

4) призваними під час мобілізації, на особливий період, та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але які продовжили військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом…»

«БТ», 2015, № 25, с. 35

Консультація «Якщо мобілізували сумісника: зберігати чи звільняти?»

«…Ви зобов’язані зберегти посаду та середній заробіток за мобілізованим працівником як за його основним місцем роботи, так і на роботі за сумісництвом…»

«БТ», 2015, № 30, с. 46

Коментар редакції «Мобілізація → контракт: зберігаємо середній заробіток правильно»

«…За працівником, який продовжує військову службу за контрактом, і надалі зберігається середня зарплата, яка за ним зберігалася на період мобілізації…»

«БТ», 2015, № 31, с. 8

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі