Теми статей
Обрати теми

«Готівкове» обмеження в розрахунках із працівником

Жиленко Катерина
Працівник витратив власні кошти на потреби підприємства (купував товар у постачальників). Чи потрібно дотримуватися «готівкового» обмеження у 150 тис. грн. при компенсації йому таких витрат? Чи працює це обмеження при отриманні та поверненні позики від директора?

Спершу нагадаємо, що в питанні «готівкових» обмежень орієнтуватися потрібно на два документи: Положення № 637* та постанову № 210**: розрахунки протягом одного дня за одним або декількома платіжними документами між госпсуб’єктами можна проводити на суму не більше 10 тис. грн., а між фізособами-громадянами, а також між фізособою та госпсуб’єктом — не більше 150 тис. грн. Детальний матеріал про правила застосування обмежень ви можете знайти в «БТ», 2015, № 9, с. 37.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.04 р. № 637.

** Постанова Правління НБУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 06.06.13 р. № 210.

А тепер давайте розбиратися в кожній ситуації окремо.

Підзвітна сума. Уточнимо: на етапі придбання товарів за отримані від роботодавця або власні кошти працівник виступає від імені госпсуб’єкта-роботодавця. Тому при розрахунках з іншими госпсуб’єктами (підприємствами та підприємцями) потрібно дотримуватися 10-тисячного обмеження. При цьому кількість підприємств (підприємців) і фізосіб, з якими проводяться розрахунки, протягом дня не обмежені, тобто застосовувати обмеження потрібно до розрахунків з кожним контрагентом окремо. Тут усе однозначно. І податківці це підтверджують у консультації з категорії 109.13 ЗІР ДФСУ.

А ось коли роботодавець компенсує працівнику його власні кошти, витрачені останнім на господарські потреби підприємства, то ситуація дещо інша і досить спірна. На сьогодні НБУ вважає, що «готівкові» обмеження поширюються на розрахунки за операціями за участі суб’єктів господарювання та фізичних осіб, предметом яких є будь-які матеріальні та нематеріальні блага, які можуть бути оцінені у грошовій формі. Тобто на ті самі операції, що і при розрахунках суб’єктів господарювання між собою. А отже, під це обмеження потрапили й позареалізаційні доходи. Натхненні такою позицією фіскали вважають, що «готівкові» обмеження поширюються не тільки на розрахунки за товари (роботи, послуги), а і практично на всі позареалізаційні надходження з  п. 1.2 Положення № 637 (лист ДФСУ від 21.07.14 р. № 25/6/99-99-22-06-03-15/415 // «БТ», 2014, № 33, с. 8).

Конкретно про компенсацію коштів працівнику як виплату, на яку поширюється обмеження, ані НБУ, ані фіскали не говорять. Водночас слід ураховувати їх фіскальний настрій щодо інших виплат і розрахунків між працівниками та роботодавцем (зокрема, дивіденди — див. лист НБУ від 01.08.14 р. № 11-117/41539 // «БТ», 2014, № 45, с. 9). Тому наша порада: компенсуйте працівнику витрачені ним кошти, дотримуючись 150-тисячного обмеження. Ця сума досить велика. Навіть якщо потрібно повернути працівнику більше 150 тис. грн., безпечніше розбити «борг» на менші суми і виплатити за декілька днів.

Позика. Це питання цікавить наших читачів досить часто. І тут фіскали все під тим самим впливом НБУ однозначно заявляють: надаючи (отримуючи) і повертаючи позику (поворотну фіндопомогу), у тому числі від працівника і директора, потрібно враховувати 150-тисячне обмеження. Про це фіскали прямо говорять у консультації з категорії 109.13 ЗІР ДФСУ, а також згаданому вище листі № 25/6/99-99-22-06-03-15/415. Тому знову ж таки, якщо сума позики перевищує 150 тис. грн., слід отримувати і віддавати її за декілька днів, щоб щоденна сума не перевищувала 150 тис. грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі