Теми статей
Обрати теми

Директор платить за підприємство: як оформити такі розрахунки

Жиленко Катерина
Підприємство зобов’язане сплатити певну суму згідно з постановою суду. У підприємства немає коштів на це, тому за нього борг погашає його директор. Як правильно оформити таку операцію (розрахунки з директором)?

Нестача оборотних коштів нині зовсім не казкова, а дуже навіть реальна ситуація.

Оскільки вже директор вирішив узяти на себе судові витрати, то найпростіший і найбезпечніший варіант — отримати від нього безпроцентну поворотну фінансову допомогу (ПФД). Усі необхідні юридичні та податкові тонкощі відображення ПФД у 2015 році ви можете знайти в href="J/24/712/9978">«БТ», 2015, № 29, с. 23.

Тут тільки зазначимо, що з 01.01.15 р. облікова сторона питання простіша простого: об’єкт обкладення податком на прибуток визначають за бухобліковими правилами, тобто доходи/витрати за отриманою/поверненою ПФД не визнаються (п. 5 П(С)БО 15 «Дохід».

Умовні відсотки також не нараховують: згадка про них зникла з ПКУ.

Та й податкові різниці, на які коригується річний фінрезультат «високодохідних» платників податку на прибуток (з річним доходом більше 20 млн грн.), за ПФД визначати не потрібно.

Зауважимо, що ПФД — це універсальний інструмент у ситуації, коли в підприємства немає коштів. Її можна отримати як від директора, так і від будь-якого щедрого працівника (або непрацівника, наприклад контрагента).

Як правильно облікувати судові витрати, ви можете дізнатися з нашої статті «Договірні санкції: відображаємо в обліку» (с. 12 минулого номера).

Також пам'ятайте про «готівкове» обмеження у 150 тис. грн. на день (див. с. 45 номера). Його необхідно дотримуватись при отриманні ПФД та її поверненні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі