Теми статей
Обрати теми

Повідомлення про прийом на роботу: наказ і «старт» — по різних днях

Міністерство соціальної політики України, Жиленко Катерина, Біляєва Олена
Лист Мінсоцполітики України від 04.08.15 р. № 432/13/155-15

І знову мова про повідомлення про прийняття на роботу.

У листі, що коментується, Мінсоцполітики робить висновок, що в повідомленні дата наказу (розпорядження) про прийняття на роботу і дата початку роботи нового співробітника не збігаються. Причому аргумент «залізний»: повідомлення потрібно подати до початку роботи новачка, до того ж для цих дат передбачено дві окремі колонки — 8 і 9.

Погодитися з такою категоричністю ми не можемо. Так, дійсно, подати повідомлення потрібно до початку роботи. Але ж цілком можливо, що працівник розпочне роботу цього ж дня, але пізніше, наприклад, у другу/нічну зміну. У такому разі в колонках 8 і 9 може стояти одна дата.

Проте обережним роботодавцям варто все ж таки запасти якийсь день між датою оформлення наказу і датою початку роботи.

Також наших читачів цікавить, що загрожує за неподання повідомлення? Відповідаємо: у цьому випадку роботодавцю «світить» штраф у розмірі 1 мінзарплати (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП), тобто до грудня — 1218 грн., а з 01.12.15 р. — 1378 грн., а посадовим особам роботодавця — адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн. (ч. 1 ст. 41 КпАП). Про це та багато іншого ви можете прочитати в «БТ», 2015, № 29, с. 38.

Водночас деякі фахівці стверджують, що за таке порушення покарають не 1, а цілими 30 мінзарплатами згідно з  абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП. Категорично не згодні! Такий штраф застосують за допуск до роботи без оформлення трудового договору, оформлення на неповний робочий день з фактичною роботою повний час, виплату зарплати без сплаты ЄСВ і ПДФО. Отже, про такі грабіжницькі штрафи за неподання повідомлення не може бути мови.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі