Теми статей
Обрати теми

Оренда землі в зоні АТО: фіскали проти «спеціального» звільнення

Жиленко Катерина, Державна фіскальна служба України
Лист ДФСУ від 02.12.14 р. № 7887/6/99-99-15-03-02-15

Свого часу Закон України від 02.09.14 р. № 1669-VII звільнив госпсуб’єктів, які провадять діяльність у зоні АТО, від плати за користування землями державної та комунальної власності. Детальніше про особливості звільнення ви читали у «БТ», 2014, № 49, с. 35.

Однак податківці, як це часто буває, проти застосування такого звільнення. У листі, що коментується, вони в унісон зі своїм роз’ясненням із категорії 112.04 ДФСУ зазначають: у ПКУ звільнення поки що немає і не передбачається, а отже, таку «земельну» пільгу застосовувати не можна. На їх думку не впливає і п. 3 ст. 11 Закону № 1669-VII, згідно з яким закони та нормативно-правові акти діють у частині, що не суперечить Закону № 1669-VII. ПКУ — ватажок «податкової банди», і без його дозволу звільнення застосовувати не можна.

У будь-якому разі отримати звільнення від сплати орендної плати за землі держкомвласності без схвалення податківців не вдасться. Тому госпсуб’єктам із зони проведення АТО нічого іншого не залишається, як діяти в загальному порядку, установленому ПКУ (без акценту на звільнення згідно із Законом № 1669-VII):

1) отримати сертифікат про форс-мажорні обставини*;

2) подати його разом із заявою до податкового органу;

3) добитися від фіскалів рішення про списання податкового боргу.

* Як його отримати, читайте у статті «А раптом завтра..., або Як підтвердити форс-мажор?» // «БТ», 2014, № 38, с. 31.

Також корисний матеріал читайте на с. 9 номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі