Теми статей
Обрати теми

Свідоцтво про смерть із Криму: чи буде допомога на поховання?

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист Виконавчої дирекції ФТВП від 13.05.15 р. № 5.2-32-841

Фонд соцстрахування з тимчасової втрати працездатності (ФТВП) роз’яснив проблемний момент щодо запитання про допомогу на поховання**: чи можна видати допомогу на підставі свідоцтва про смерть, виданого РАЦСом з Криму?

** Деталі призначення та виплати допомоги ви можете знайти у «БТ», 2015, № 11, с. 43.

Відповідь ФТВП: ні. Річ у тім, що держоргани та органи місцевого самоврядування, посадові та службові особи на тимчасово окупованій території (вона ж АР Крим) вважаються незаконними, якщо створені, обрані або призначені «в обхід» Конституції і законів України. І будь-який документ, ними виданий, є недійсним і не створює правових наслідків (ст. 9 Закону № 1207***).

*** Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.14 р. № 1207-VII.

Звідси висновок: для громадянина України, який помер, свідоцтво про смерть, видане Сімферопольським райвідділом записів актів цивільного стану Міністерства юстиції Республіки Крим Російської Федерації, не є підставою для отримання допомоги на поховання.

Нюанс: на РФ і Україну поширюється дія Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, підписаної 05.10.61 р. Тобто для легалізації свідоцтва достатньо посвідчення його штампом апостиль (лист Виконавчої дирекції Севастопольського міського відділення ФТВП від 05.04.12 р. № 01-12/483 // «БТ», 2013, № 8, с. 37). Однак оскільки Крим вважається територією України, загальне право не діє. Тому із запитанням легалізації «кримсько-російського» свідоцтва про смерть в Україні слід звертатися до Мін’юсту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі