Теми статей
Обрати теми

«Від’ємний досвід», або Як зареєструвати ПН, якщо РЛ менше нуля

Кравченко Дар’я
Як зареєструвати ПН в ЄРПН, якщо реєстраційний ліміт (РЛ) від’ємний?

З 1 липня 2015 року система електронного адміністрування (СЕА) запрацювала на постійній основі. А це означає, що реєстрація ПН в ЄРПН тепер безпосередньо залежить від розміру РЛ, розрахованого за формулою, визначеною п. 2001.3 ПКУ.

Відповідно, при реєстрації ПН/РК в ЄРПН сума ПДВ, зазначена в цих документах, автоматично порівнюватиметься з розміром РЛ платника ПДВ. Якщо він дозволить провести реєстрацію — ПН/РК потраплять до ЄРПН. Якщо не дозволить — у реєстрації зазначених ПН/РК буде відмовлено.

Нагадаємо: дізнатися про суму, на яку можна зареєструвати ПН, можна з Витягу з СЕА (за формою j1401204 або f1401204). У ряд. 2 ви знайдете необхідні дані.

Тому для отримання можливості зареєструвати в ЄРПН ПН/РК розмір РЛ платника ПДВ має перевищувати або дорівнювати сумі ПДВ, зазначеній у таких документах.

На жаль, у багатьох платників ПДВ станом на 01.07.15 р. утворилося від’ємне значення РЛ. Причинами такої ситуації могли стати:

• як зменшення РЛ за рахунок складових самої формули (наприклад, сума ПДВ у виданих ПН перевищила суму ПДВ в отриманих ПН);

• перехідні «нестикування» у заповненні ПДВ-звітності (у РЛ не були враховані значення ряд. 20.1 декларації за лютий і повернення за ПН, складеними до 01.07.15 р.).

Однак якою б не була причина від’ємного РЛ, її слід усунути. Хоча б для того, щоб отримати можливість зареєструвати ПН/РК в ЄРПН. А для цього платнику ПДВ необхідно збільшити розмір свого РЛ. Як це зробити?

Спосіб 1. За рахунок тих складових формули, які збільшують РЛ:

• ∑НаклОтр (тобто за рахунок отриманих ПН і «збільшуючих» РК та зареєстрованих в ЄРПН). Для цього вимагайте, щоб постачальники не зволікали з реєстрацією виписаних вам ПН/РК;

• ∑Митн (за рахунок сплати ПДВ на митниці при розмитненні товарів);

• ∑ПопРах (за рахунок поповнення ПДВ-рахунка в СЕА).

Приклад. Платнику необхідно зареєструвати в ЄРПН ПН, в якій сума ПДВ становить 20000 грн. При цьому його РЛ має від’ємне значення і становить «мінус» 5000 грн.

Щоб отримати можливість зареєструвати таку ПН, платнику ПДВ необхідно буде збільшити РЛ не лише на суму ПДВ, зазначену у ПН, а й вивести РЛ у «плюс».

Так, якщо платник прийме рішення поповнити ПДВ-рахунок власними коштами, йому необхідно буде переказати суму, яка перекриє і «мінус» за РЛ, і суму ПДВ, на яку потрібно зареєструвати ПН. У нашому випадку — це 25000 грн. (20000 + 5000).

Тут ми хочемо попередити: постійно поповнювати ПДВ-рахунок за рахунок власних коштів досить не вигідно. Ви ризикуєте опинитися в ситуації, коли гроші на рахунку накопичуватимуться все більше і більше, а РЛ, як і раніше, залишатиметься «в мінусі».

Спосіб 2 (липневий). За рахунок так званого овердрафту — коштів, на суму яких збільшується ПДВ-рахунок згідно з  п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ:

• на суму середньомісячного розміру ПДВ, задекларованого платником до сплати до бюджету та погашеного за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали;

• на суму грошової переплати з ПДВ, сформованої станом на 1 липня 2015 року (лист ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17).

Ці суми ви можете побачити у Витягу за формою j1401204 (рядки 10 і 11) після 10 липня.

Спосіб 3. За рахунок «старих» від’ємних залишків, що утворилися на 01.02.15 р. і все ще «висять» у додатку Д2 до ПДВ-декларації.

Для цього вам необхідно буде заповнити поле «а» в додатку Д2 і подати його разом з ПДВ-декларацією.

Однак який би спосіб ви не обрали, пам’ятайте: затягувати процес реєстрації ПН/РК в ЄРПН не слід. Адже з 01.07.15 р. штрафи за порушення строку їх реєстрації діють без обмежень (див. «БТ», 2015, № 27, с. 17).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі