Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит: з 01.07.15 р. формуємо за новими правилами

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДПСУ від 09.07.15 р. № 24876/7/99-99-19-03-02-17

У листі, що коментується, ДПСУ нагадала платникам ПДВ про зміну порядку формування податкового кредиту (далі — ПК) з 01.07.15 р.

У зв’язку із запуском роботи системи електронного адміністрування у звичайному режимі, на перший план для платника ПДВ виходить розмір реєстраційного ліміту. Тепер кожна ПДВ-операція впливає на можливість платника ПДВ зареєструвати чергову податкову накладну (ПН) або розрахунок коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Для того щоб цей процес проходив коректно, Закон № 71* підкоригував і правила формування ПК.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 р. № 71-VIII.

Зміни полягають у такому:

1. З 01.07.15 р. усі суми «вхідного» ПДВ уключаємо до ПК, оскільки умова використання товарів/послуг і необоротних активів, що придбавалися, виключно в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності більше не працює.

Інакше кажучи, із зазначеної дати незалежно від того, придбавали ви товари/послуги/необоротні активи для використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності чи ні, «вхідний» ПДВ за ними ви маєте право відразу включити до ПК. Навіть якщо такі товари завідомо планували використати в негосподарській діяльності.

На це є дві причини:

п. 198.4 ПКУ виключено з Кодексу. Нагадаємо, що раніше ця норма забороняла включати до складу ПК суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг і необоротних активів, призначених для використання в «необ’єктних» або пільгових операціях;

п. 198.3 ПКУ підкоригований так, що в результаті ПК звітного періоду тепер формується незалежно від напрямку використання придбаних товарів/послуг, тобто в оподатковуваних або неоподатковуваних операціях.

При цьому не забувайте: скористатися своїм правом і сформувати ПК ви зможете лише за умови своєчасної реєстрації постачальником ПН в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

2. «ПК-подарунок» від податківців доведеться компенсувати за рахунок нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) з ПДВ.

Ця вимога стосується:

• придбання товарів/послуг і необоротних активів для неоподатковуваних і пільгових операцій, а також для негосподарської діяльності;

• випадку зміни напрямку використання раніше придбаних товарів/послуг.

Інакше кажучи, платник ПДВ повинен ( п. 198.5 ПКУ):

• нарахувати ПЗ, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ (ціни придбання або залишкової вартості необоротних активів);

• не пізніше останнього дня звітного періоду скласти та зареєструвати в ЄРПН відповідну ПН.

Про всі нюанси таких операції читайте у «БТ», 2015, № 25, с. 12.

У разі ж одночасного використання придбаних та/або виготовлених товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях платник ПДВ зобов’язаний ( п. 199.1 ПКУ):

• нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ з урахуванням частки використання таких товарів/послуг, необоротних активів у неоподатковуваних операціях;

• скласти та зареєструвати в ЄРПН відповідну ПН.

На жаль, на цьому «повість» контролерів обривається. А запитань залишається більше, ніж відповідей на них. Який порядок заповнення ПН при нарахуванні ПЗ (особливий вид операції потребує особливого порядку), скільки таких ПН необхідно складати та як відобразити ці операції у ПДВ-декларації, поки що не відомо.

Наш варіант рішення цих проблем шукайте у «БТ», 2015, № 28, с. 12.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі