Теми статей
Обрати теми

«Гарячі» роз’яснення із ЗІР ДФСУ: все, що ви хотіли знати про реєстраційний ліміт

Кравченко Дар’я

Запитання

Суть відповіді податківців / наша позиція

Електронне адміністрування ПДВ (категорія 101.08 ЗІР ДФСУ)

Як зареєструвати ПН в ЄРПН, якщо за даними СЕА РЛ має від’ємне значення?

З 01.07.15 р. для реєстрації ПН в ЄРПН необхідно, щоб РЛ дорівнював або перевищував суму ПДВ, зазначену в таких ПН. Це правило застосовується при реєстрації в ЄРПН ПН, складених як до 01.07.15 р., так і після цієї дати.

Якщо РЛ має від’ємне значення, щоб зареєструвати ПН з 01.07.15 р., платнику податків його потрібно збільшити

Згодні. Але майте на увазі, що збільшувати РЛ вам доведеться на таку суму, яка б спочатку вивела його в «плюс» (перекрила від’ємне значення), а потім надала можливість зареєструвати ПН в ЄРПН на суму ПДВ, зазначену в такій ПН

Як збільшити РЛ?

Для збільшення РЛ платнику ПДВ необхідно:

• або отримати від своїх постачальників ПН, зареєстровані в ЄРПН;

• або сплатити ПДВ при ввезенні товарів на митну територію України в режимі імпорту;

• або поповнити свій ПДВ-рахунок шляхом перерахування грошових коштів з поточного рахунка

Усе правильно. Однак податківці навели «найшвидший» спосіб збільшення РЛ — за рахунок «додатних» складових формули, визначеної в  п. 2001.3 ПКУ (∑НаклОтр, ∑Митн, ∑ПопРах).

Крім нього, з 01.07.15 р. платникам ПДВ став доступним ще один варіант збільшення РЛ — за рахунок «овердрафту» і переплати на рахунках з ПДВ, що сформувалася на 01.07.15 р. (про це читайте далі).

Також тут можуть зіграти і «старі» від’ємні залишки, які, можливо, залишилися у вас в додатку Д2. Однак в цьому випадку знадобиться час

Чому формула розрахунку РЛ не враховує від’ємного значення ПДВ, задекларованого в ПДВ-декларації за січень 2015 року, яке було зараховано у зменшення ПЗ за ПДВ-декларацією за лютий 2015 року?

Якщо непогашений залишок ПДВ за декларацією за січень 2015 року (ряд. 20.2 і ряд. 24) був врахований платником у зменшення ПЗ за лютий 2015 року (ряд. 18), то сума такого залишку вважається погашеною.

Така сума не переноситься до додатка Д2 декларації за лютий 2015 року і за рахунок такої суми не збільшується РЛ, оскільки у такому разі відбудеться задвоєння зазначеної суми від’ємного значення у складі ПК за лютий і березень 2015 року

Діючий механізм збільшення РЛ за рахунок «долютневого» від’ємного значення ПДВ реалізований за допомогою додатка Д2 до ПДВ-декларації (у шапці потрібно заповнити поле «а»). Тому платники ПДВ, які «повелися» на пропозицію податківців скористатися таким від’ємним значенням ПДВ у лютому, втратили частину РЛ. На той момент гострої необхідності у РЛ не було.

Однак це не означає, що все втрачено безповоротно.

Річ у тім, що суми від’ємного значення ПДВ, які потрапили до ряд. 20.1 декларації за лютий, оминувши додаток Д2, платник ПДВ не просив зарахувати у збільшення РЛ. А  п. 33 підрозд. 2 розд. XX ПКУ передбачає збільшення РЛ на підставі заяви платника ПДВ.

Щоб виправити ситуацію, на наш погляд, таку заяву можна подати сьогодні в довільній формі (або використати додаток Д2) разом з черговою декларацією. Якщо контролери відмовляться збільшувати РЛ, то їх відмову можна оскаржити в суді

За рахунок яких показників збільшується РЛ, крім показників, зазначених у ПН/РК, митних деклараціях і листах коригування до них, ПДВ-деклараціях і уточнюючих розрахунках до них, і суми поповнення ПДВ-рахунка?

Щоб уникнути відволікання обігових коштів платників податків у липні 2015 року РЛ автоматично збільшений на суму:

• середньомісячного розміру податку, задекларованого та погашеного платником до бюджету протягом попередніх 12 місяців («овердрафт»);

• переплат, які утворилися у платника станом на 1 липня 2015 року за рахунок надміру сплачених коштів до бюджету

Так. З 01.07.15 р. починає діяти система поповнення РЛ за рахунок «овердрафтів».

Зверніть увагу, що такі суми на кінець кожного кварталу перераховуватимуться ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тому якщо сума подальшого «овердрафту» перекриє суму попереднього, ви отримаєте плюс у РЛ. Але якщо цього не відбудеться, приготуйтесь до того, що ваш РЛ зменшиться.

Суми ж переплат з ПДВ, що сформувалися на 1 липня 2015 року, «зіграють» одноразово. Якщо ж у подальшому помилково та/або надміру перераховані кошти у вас з’являться знову, їх можна буде повернути. Як це можна зробити та з якого рахунка, читайте на с. 11 поточного номера

Які суми враховуються при розрахунку «овердрафту»? Коли РЛ збільшать на суму такого «овердрафту»?

При розрахунку «овердрафту» враховуються 1/12 нарахованої платником до сплати суми ПДВ, відображеної ним у ПДВ-декларації (ряд. 25.1) і уточнюючих розрахунках за 12 попередніх місяців, які погашені за рахунок сплати таких сум до бюджету або за рахунок переплат. Такі показники беруться автоматично з Інтегрованої картки платника податків.

РЛ збільшений на суму «овердрафту» 1 липня 2015 року

Ніби все правильно. Адже в розрахунку «овердрафту» мають враховуватися тільки суми ПДВ, задекларовані до сплати до бюджету та погашені за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Але з такої відповіді випливає декілька невтішних висновків:

• платникам ПДВ, які отримали такий статус менше 12 календарних місяців тому, на 01.07.15 р. сума «овердрафту» не світить. Цей бонус їм буде доступний тільки наприкінці кварталу, в якому минає рік роботи на ПДВ;

• ряд. 25.2 декларації (для сільгосппідприємств) у розрахунку не братиме участі. Але надія все ж є. Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 30.06.15 р. № 2173а покликаний виправити цю ситуацію

З якою періодичністю змінюватиметься сума «овердрафту»?

1-го числа кожного кварталу сума «овердрафту» підлягає автоматичному перерахунку (наприклад, 1 жовтня від РЛ віднімається сума «овердрафту», розрахована станом на 1 липня 2015 року, і додається сума «овердрафту», розрахована на 1 жовтня 2015 року)

Таким чином, перерахунок «овердрафту» здійснюється шляхом віднімання суми попереднього збільшення від РЛ і додавання до РЛ суми збільшення згідно з поточним перерахунком ( п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Однак приготуйтеся до такого: якщо поточний «овердрафт» не перекриє значення попереднього показника, РЛ у вас навпаки зменшиться

За які періоди розраховується перший «овердрафт»?

1 липня 2015 року при розрахунку «овердрафту» враховані погашені суми ПДВ, нараховані:

• за деклараціями за звітний період червень 2014-го — травень 2015 року включно, які подані до 30.06.15 р.;

• за уточненими розрахунками, строк нарахування за якими припадає на період з 01.07.14 р. по 30.06.15 р.

При розрахунку «овердрафту» станом на 01.10.15 р. враховуватимуться нараховані до сплати суми ПДВ протягом попередніх 12 місяців (декларації за звітний період вересень 2014-го — серпень 2015 року включно і уточнюючі розрахунки, строк нарахування за якими припадає на період з 01.10.14 р. по 30.09.15 р.).

Приклад: якщо платник ПДВ за період з 01.07.14 р. по 30.06.15 р. задекларував у ряд. 25.1 декларації до сплати до бюджету суму в розмірі 120 тис. грн. і з такої суми 80 тис. грн. сплатив до бюджету коштами, а 40 тис. грн. погасив за рахунок переплат, сума «овердрафту» становитиме 10 тис. грн. (120 : 12)

Таким чином, усі суми ПДВ, які ви задекларували в ряд. 25.1 ПДВ-декларації та УР за період червень 2014-го — травень 2015 року і перерахували до бюджету (або погасили в інший спосіб) з липня 2014-го по червень 2015 року, візьмуть участь у розрахунку «овердрафту».

Якщо ряд. 25.1 ПДВ-декларації був порожнім, він у розрахунку не братиме участі. Наприклад, якщо ви заповнили ряд. 18 лютневої ПДВ-декларації, але за рахунок ряд. 20.1 до сплати до бюджету залишився нуль, то в розрахунку «овердрафту» така сума не братиме участі.

Суми заявленого та отриманого бюджетного відшкодування за розрахунковий період у розрахунку також не братимуть участі

Коли РЛ збільшать на суму переплат?

8 липня 2015 року РЛ збільшений на суму переплат з ПДВ, що сформувалася станом на 1 липня 2015 року. Таке збільшення здійснене одноразово.

Особливості обліку такої суми переплат у зменшення ПЗ за ПДВ-декларацією за червень 2015 року викладені в листі ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17

Про відображення у ПДВ-декларації за червень таких сум ви можете довідатися з «БТ», 2015, № 27, с. 6

Чому у РЛ не враховується сума ПДВ за РК, складеними після 01.02.15 р.?

Згідно з Порядком № 569 РЛ розраховується на підставі показників, що склалися після 01.02.15 р., зокрема на підставі зареєстрованих в ЄРПН ПН, складених після 01.02.15 р., і РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН. Таким чином, суми ПДВ за РК до ПН, складених:

після 01.02.15 р., — беруть участь у розрахунку РЛ;

до 01.02.15 р., — при розрахунку РЛ не враховуються

Це дійсно так. У п. 9 Порядку № 569 чітко зазначено, що сума ПДВ за виданими ПН і РК до них, зареєстрованими в ЄРПН, розраховується на підставі даних за такими ПН за операціями, за якими дата виникнення ПЗ припадає на період починаючи з 1 лютого 2015 року.

Отже, у розрахунку РЛ беруть участь тільки ПН, складені з 01.02.15 р., і РК до них. А ось ПН, складені до 01.02.15 р., і РК до них (навіть якщо вони складені після зазначеної дати) у розрахунку РЛ не беруть участі (п. 19 Порядку № 569). Тому й вплинути на РЛ вони не можуть

Коли змінюються показники, відображені у Витягу з СЕА?

Такі показники змінюються у міру надходження до СЕА інформації про зареєстровані ПН, РК до них, митні декларації та листи коригування до них, зараховані на ПДВ-рахунок кошти, подану податкову звітність

Отже, система працює в режимі on-line. А це означає, що після реєстрації кожної ПН і кожного РК в ЄРПН, при кожному надходженні коштів на ПДВ-рахунок, при кожній зміні хоча б однієї зі складових формули, що використовується для розрахунку РЛ, система оновлює дані

Чому сума ПДВ, сплачена за операціями з ввезення на митну територію України товарів, і зазначена у МД, не обліковується в СЕА?

Причиною того, що суми ПДВ, сплачені на митниці, не обліковуються в СЕА, може бути неправильне їх відображення при заповненні декларантами графи B МД поля «Код ЄДРПОУ/ДРФО особи, яка претендує на податковий кредит» для виду платежу 028 (ПДВ) (у друкованій формі МД цей код відображається в тій самій графі у квадратних дужках).

Щоб уникнути помилок, у зазначеному полі додатково необхідно вказувати відомості про податковий номер (код ЄДРПОУ / реєстраційний номер облікової картки платника податків / реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами) особі, яка претендує на ПК з ПДВ у розмірі відповідної сплаченої суми

Зверніть увагу, що суми ПДВ, які ви сплачуєте на митниці, не потрапляють на ваш ПДВ-рахунок. Інформація до СЕА потрапляє на підставі МД. І якщо МД не містить необхідних даних (у ній припустилися помилки), то на РЛ її дані не вплинуть

Як внести зміни до МД у частині відображення коду ЄДРПОУ особи, яка претендує на ПК з ПДВ?

Для виправлення помилки, допущеної в коді ЄДРПОУ або у разі незазначення такого коду особи, яка претендує на ПК з ПДВ, необхідно звернутися до відповідної митниці ДФСУ для оформлення листа коригування до МД

Ситуація є схожою на випадок, коли постачальник указав у ПН неправильний ІПН покупця. У цьому випадку замість РК складають лист коригування до МД

Чи є наявність у платника ПДВ, який перебуває на обліку в зоні АТО, сертифіката Торгово-промислової палати України (ТПП) про настання обставин непереборної сили основою для реєстрації ПН/РК в ЄРПН у разі, якщо РЛ менше суми ПДВ за ПН?

Нині чинним законодавством не передбачено особливих умов для реєстрації ПН/РК в ЄРПН платниками податків з місцем реєстрації на території АТО.

Такі платники мають право реєструвати в ЄРПН ПН у межах РЛ

Нагадаємо: суб’єкти господарювання, чия діяльність постраждала в результаті проведення АТО або іншого форс-мажору, можуть пред’явити сертифікат ТПП тільки для:

• уникнення відповідальності при простроченні тармінів подання звітності (наприклад, за порушення строків подання фінансової звітності);

• звільнення від штрафів за несвоєчасну сплату ПЗ;

• отримання страхового відшкодування;

• уникнення штрафів за невиконання договірних зобов’язань (наприклад, за порушення строків ЗЕД-розрахунків). Детальніше про це у «БТ», 2014, № 38, с. 31.

Сертифікат ТПП також буде основою для списання знищених основних засобів (лист ДФСУ від 07.11.14 р. № 6437/6/99-99-19-02-02-15) і безнадійного податкового боргу (лист ДФСУ від 27.10.14 р. № 5694/6/99-99-26-01-15).

Але ось щодо реєстрації ПН/РК в ЄРПН, то тут поблажки для платників ПДВ не передбачені

Використані документи та скорочення: Порядок № 569 — Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569; ЄРПН — Єдиний реєстр податкових накладних; ПН — податкова накладна; ПЗ — податкові зобов’язання; ПК — податковий кредит; РЛ — реєстраційний ліміт; СЕА — система електронного адміністрування ПДВ; МД — митна декларація.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі