Теми статей
Обрати теми

Капремонт та консервація: ОЗ «живуть» без амортизації

Катерина ЖИЛЕНКО, Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА
Лист ДФСУ від 02.06.15 р. № 11385/6/99-99-19-02-02-15

У листі, що коментується, фіскали зазначають, що в податковому обліку амортизація виробничих основних засобів (ОЗ) не нараховується, поки вони перебувають на капітальному ремонті або в консервації.

Згодні. Оскільки з 01.01.15 р. у податковоприбутковому обліку працюють бухоблікові правила, то і в питанні амортизації ОЗ слід орієнтуватися на П(С)БО 7 «Основні засоби»:

- об’єктом амортизації є вартість, що амортизується, крім земельних ділянок, природних ресурсів і капітальних інвестицій (п. 22 П(С)БО 7). При цьому зв’язок капіталізованих поліпшень (капітального ремонту) з капітальними інвестиціями фіскали провели через п. 29 Методрекомендацій № 561*: якщо витрати на ремонт ОЗ призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, то такий ремонт визнається поліпшенням;

- нарахування амортизації призупиняється на період реконструкції, модернізації, дообладнання та консервації ОЗ, причому нарахування амортизації зупиняється з місяця, наступного за місяцем вибуття об’єкта ОЗ (якщо під час ремонту ОЗ не використовується в госпдіяльності, то його виводять з експлуатації **) або його переведення на реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання, консервацію (пп. 23 і 29 П(С)БО 7).

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну України від 30.09.03 р. № 561.

** У статті «Ремонт основних засобів: відображаємо в обліку» ви знайдете приклади документів і бухгалтерського обліку ремонту ОЗ («БТ», 2015, № 17, с. 11).

Важливо! При заміні однієї або декількох деталей транспортного засобу виникає запитання: як кваліфікувати таку заміну (ремонт, техобслуговування чи поліпшення)? З одного боку, можна скористатися Положенням № 102***, згідно з яким роботи з одночасною заміною не більше двох базових агрегатів визнаються поточним ремонтом, а не менше трьох — капітальним. Однак, з іншого боку, можна скористатися підходом з Методрекомендацій № 561. Так ось у листі, що коментується, фіскали вдалися саме до останнього варіанта. Вважаємо, підхід з Методрекомендацій № 561 можна використати як універсальний.

*** Положення про технічне обслуговування та ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджене наказом Мінтрансу від 30.03.98 р. № 102.

Цікавий момент. У листі податківці дійшли висновку: якщо строки корисного використання (експлуатації) об’єкта ОЗ у бухгалтерському обліку менші, ніж мінімально допустимі строки амортизації ОЗ та інших необоротних активів (маються на увазі строки, прописані в п.п. 138.3.3 ПКУ), то для розрахунку амортизації використовуються строки, установлені п.п. 138.3.3 ПКУ. Як бачите, податківці не виключають (а отже, не проти) ситуації, коли у бухобліку встановлені строки експлуатації менше, ніж мінімальні податкові. Однак при цьому для цілей податкової амортизації все одно потрібно використати мінімальні строки, прописані у п.п. 138.3.3 ПКУ. Зауважимо, що в бухгалтерському обліку термін корисного використання ОЗ потрібно встановлювати з урахуванням деяких умов, але чітких обмежень немає.

До речі, такі коригування передбачені тільки для ОЗ і нематеріальних активів ( пп. 138.1 і 138.2 ПКУ), а на інші необоротні активи (зокрема, малоцінні) ці коригування в ідеалі не повинні поширюватися. Але вони все ще містяться в таблиці з мінімальними строками корисного використання ( п.п. 138.3.3 ПКУ). Можливо, це сталося через помилку. Але про це ми можемо довідатися тільки з окремого роз’яснення ДФСУ. Тішить, що для малоцінних об’єктів це, по суті, ні на що не впливає, оскільки мінімальний строк корисного використання для них не передбачений.

Пам’ятайте: хоча фіскали цього не уточнили, але правила податкової амортизації працюють лише для тих платників, які застосовують податкові різниці, прописані в розд. III ПКУ.

Корисно знати: що робити з амортизацією ОЗ на тимчасово окупованій території, ДФСУ розповіла в листі від 31.03.15 р. № 6694/6/99-99-19-02-02-15 («БТ», 2015, 21, с. 8).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі