Теми статей
Обрати теми

Мораторій на перевірки: фіскали відхрестилися навіть від «камералок»

Державна фіскальна служба України, Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 06.05.15 р. № 16102/7/99-99-15-02-02-17

Мабуть, усі платники податків знають, що нині діє мораторій на перевірки. Заборону запровадили одночасно два закони України (від 28.12.14 р. № 71-VIII і від 28.12.14 р. № 76-VIII) і на різний строк, хоча за схожими умовами.

У листі, що коментується, податківці визнали мораторій, запроваджений Законом про податкову реформу № 71-VIII: у 2015 і 2016 роках заборонено перевірки госпсуб’єктів з обсягом доходу до 20 млн грн. (за попередній календарний рік). Провести такі перевірки можна тільки:

• з дозволу КМУ;

• за заявкою самого госпсуб’єкта;

• за рішенням суду або згідно з вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Також є винятки з правила (зокрема, госпсуб’єкти, які мають справу з підакцизними товарами, ФОП-єдиноподатники групи 2 і 3). Докладніше ви можете прочитати в «БТ», 2015, № 6, с. 38.

Фіскали зробили дуже цікавий висновок: заборона діє на всі види перевірок, у тому числі для камеральних перевірок декларацій з податку на прибуток зазначених суб’єктів господарювання.

Податківці самі на себе не схожі. З формальної точки зору, мораторій, звісно ж, можна поширювати і на камеральні перевірки. Проте «камералки» жодним чином не порушують спокій платника податків (якщо немає помилок і податківці не надішлють акт перевірки). Адже вони проводяться у приміщеннях контролюючих органів без спеціального рішення та участі платника податків. Фактично їх мета — перевірити арифметику в поданій декларації.

Вважаємо, що фіскали дещо перебрали з вірністю букві закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі