Середній заробіток мобілізованих: суд «ЗА» ПДФО-звільнення

Жиленко Катерина, Кравченко Дар'я, Децюра Сергій
Постанова Чернігівського окружного адміністративного суду від 13.05.15 р. у справі № 825/1361/15-а
без названия
  • До цього дня мучить питання про виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам: «увечері» заробіток, а «вранці» компенсація чи навпаки (виплата після отримання грошей з бюджету)?

    У постанові, що коментується, суд дійшов висновку: підприємство проводить нарахування та виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам у строки, установлені ст. 115 КЗпП, після чого звертається до органу соцзахисту населення за компенсацією.

    З таким порядком погоджуються і фіскали. Але це ще не вся проблема. Адже далі податківці наполягають на тому, що такий порядок не узгоджується з п.п. «и» п.п. 165.1.1 ПКУ, тобто від ПДФО звільняється тільки сума компенсації, отриманої з бюджету, а виплачений раніше середній заробіток — ні. Детальніше про це читайте в «БТ», 2015, № 22, с. 31.

    Суд зазначає, що позиція податківців помилкова, оскільки:

    • по-перше, ст. 165 ПКУ не встановлює таких обмежень (що до бази обкладення ПДФО не включаються тільки суми, які надійшли з бюджету);

    • а по-друге, Порядок № 105*** установлює обов’язок податкового агента виплатити працівнику суму коштів і не передбачає строків проведення компенсації таких коштів.

    *** Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105.

    Більше того, суд підтримує право роботодавця не нараховувати та не утримувати ПДФО, ЄСВ і ВЗ з минулорічного середнього заробітку мобілізованих (п.п. «и» п.п. 165.1.1 ПКУ і ч. 7 ст. 7 Закону про ЄСВ). Зауважимо, що на бік роботодавців уже став Житомирський апеляційний адміністративний суд в ухвалі від 18.02.15 р. у справі № 817/4004/14. Нагадаємо: тоді фіскали посилалися на відсутність порядку компенсації заробітку.

  • App
    Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

    © Factor.Media, 1995 -
    Всі права захищені

    Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

    Ознайомитись з договором-офертою

    Приєднуйтесь
    Адреса
    м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
    Ми приймаємо
    ic-privat ic-visa ic-visa

    Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

    Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі