Теми статей
Обрати теми

Гранична чисельність працівників у єдиноподатника

Хмелевська Оксана
ФОП на ЄП групи 2 уклав 10 трудових договорів. Але один працівник був призваний на військову службу у зв’язку з мобілізацією, а інший «утік». Тому ФОП почав іноді залучати до виконання робіт сторонніх громадян (не ФОП) за договорами підряду (1 — 2 людини протягом місяця). Чи перевищує у цьому випадку ФОП на ЄП допустиму чисельність працівників — 10 осіб? Чи можна не брати в розрахунок відсутніх працівників, наприклад мобілізованого і прогульника?

ФОП може працювати у групі 2 платників ЄП, якщо дотримується установлених для нього критеріїв. Один з яких — обмеження за чисельністю осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах. Їх має бути не більше 10 (п. 2 п. 291.4 ПКУ).

Але із цього правила є винятки (п.п. 291.4.1 ПКУ). При розрахунку загальної кількості найманих працівників не враховуються особи, які перебувають:

• у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;

• у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку.

Якщо ваша працівниця пішла в декрет, то до моменту її виходу з відпустки для догляду за дитиною ви її не враховуєте при визначенні чисельності працівників. А це означає, що ви можете укласти строковий трудовий договір з іншою фізособою на час її відсутності, навіть якщо вона була «граничною 10-ю».

Зауважимо: на сьогодні жінці або її родичеві може надаватися відпустка для догляду за дитиною до трьох років чи відпустка без утримання для догляду за дитиною до шести років за медвисновком. У п.п. 291.4.1 ПКУ не уточнили, чи стосується виняток лише соцвідпустки. На наш погляд, для визначення чисельності працівників ФОП на ЄП не враховують тих, хто доглядає дитину до шести років.

Для інших категорій найманих працівників, на жаль, винятків немає. Причому до уваги не береться і причина (поважна чи ні) невиходу на роботу (хвороба, прогул, мобілізація тощо). Відповідно, поки не розірваний і продовжує діяти трудовий договір між ФОП на ЄП групи 2 та його працівником, то його потрібно враховувати при визначенні чисельності працівників.

Майте на увазі: звільнити мобілізованого працівника ви не маєте права протягом року (з дати призову)* (ст. 119 КЗпП), а от із зниклим прогульником у вас усе-таки є шанс розпрощатися («БТ», 2015, № 22, с. 28).

* На сьогодні на підпис Президентові України направлено законопроект, який продовжує цей строк до 18 місяців.

Тепер перейдемо до фізосіб, які виконують роботи за договорами підряду і отримують винагороду.

Договір підряду — це цивільно-правовий договір (ЦПД), відносини сторін у якому регулюються не КЗпП, а ЦКУ. За цим договором підрядник зобов’язується за завданням замовника і на свій ризик виконати зазначену в ньому роботу (ст. 837 ЦКУ). А трудовий договір укладається між працівником і роботодавцем на підставі ст. 21 КЗпП. Якщо з особою укладено трудовий договір, роботодавець зобов’язаний забезпечувати дотримання її трудових прав та гарантій за КЗпП, а працівник — підкорятися трудовому розпорядку. У свою чергу, при укладенні ЦПД замовник, як правило, повинен виконувати лише ті обов’язки, які покладено на нього договором. Ці договори мають різні правові особливості.

Трудовий договір передбачає регулярне виконання працівниками якихось обов’язків, а договір підряду — разове (періодичне) виконання робіт. Крім того, при встановленні розміру і виплаті винагороди за ЦПД ви не орієнтуєтеся на мінзарплату. Відрізняються і правила оподаткування заробітної плати та винагороди за ЦПД.

Таким чином, не можна ставити знак рівності між найманими працівниками і підрядниками. Гранична чисельність стосується лише найманих працівників, з якими укладено трудові договори, а отже, підрядників ви не берете в розрахунок граничної чисельності.

На завершення дамо невелику пораду: «не зловживайте» ЦПД. Не укладайте їх часто, з одними й тими ж особами, на види робіт, з якими можуть упоратися й ваші працівники.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі