Теми статей
Обрати теми

Трансфертне ціноутворення: як розрахувати діапазон цін — Кабмін розповість

Кабінет Міністрів України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 04.06.15 р. № 381 «Про затвердження Порядку розрахунку діапазону цін (рентабельності) та медіани такого діапазону для цілей трансфертного ціноутворення»

У межах податкової реформи, що стартувала з 01.01.15 р., перетворилися й правила трансфертного ціноутворення (ТЦУ). Детальніше про це ви можете прочитати у «БТ», 2015, № 7, с. 38.

Одна з новацій — діапазон цін (рентабельності) (далі — діапазон). Його потрібно використовувати, якщо під час застосування методів ТЦУ ціна або фінпоказник контрольованої операції (КО) порівнюється з цінами чи фінпоказниками декількох порівнянних неконтрольованих операцій (п.п. 39.3.2.2 ПКУ).

Так, якщо ціна КО або відповідний показник рентабельності КО перебуває:

• у межах діапазону (між нижнім квартилем* (Кн) і верхнім квартилем (Кв)), вважається, що така ціна відповідає принципу «витягнутої руки»;

* Статистичне поняття, назва якого походить від грецького «quarta» — чверть.

• поза діапазоном — використовується медіана** діапазону цін (рентабельності) (М).

** Статистичне поняття, назва якого походить від грецького «mediāna» — середина.

Однак пам’ятайте: медіана діапазону цін (рентабельності) використовується лише у бік збільшення податкових зобов’язань.

Порядок розрахунку діапазону цін (рентабельності) і медіани такого діапазону цін (рентабельності) доручили затвердити Кабміну. І ось Порядок з’явився.

Для визначення діапазону використовується вибірка цін (фінансових показників) порівнянних операцій, упорядкована за збільшенням. Кожному значенню вибірки починаючи з мінімального присвоюється порядковий номер. Якщо вибірка містить два та більше однакових значень, до неї включаються всі такі значення. Але при цьому не включається ціна (фінпоказник) самої КО.

Діапазон складається із значень цін між Кн і Кв. У Порядку розписано, як розрахувати верхній та нижній квартилі, а також медіану. Однак, як кажуть, «без півлітра тут не розібратися». Тому ми пояснимо ці правила відразу на прикладах. Причому від того, отримаємо ми на першому етапі ціле чи дробове число, залежатиме подальший алгоритм розрахунку Кн, Кв і М. Поїхали!

Приклад 1. Кількість значень у вибірці — 12

img 1

Визначаємо Кн. Знаходимо добуток числа 0,25 (чверть) і числа значень у вибірці: 0,25 х 12 = 3. Ми отримали ціле число, отже, Кн визначаємо як середнє арифметичне між значенням, яке у вибірці має порядковий номер, що дорівнює такому цілому числу (3), і значенням, що має наступний порядковий номер у вибірці (4). Тобто (97 + 98) : 2 = 97,5. Отже, Кн = 97,5.

Визначаємо Кв. Знаходимо добуток числа 0,75 (три чверті) і числа значень у вибірці: 0,75 х 12 = 9. Ми отримали ціле число, отже, Кв визначаємо як середнє арифметичне між значенням, яке у вибірці має порядковий номер, що дорівнює такому цілому числу (9), і значенням, що має наступний порядковий номер у вибірці (10), тобто (101 + 103) : 2 = 102. Отже, Кв = 102.

Якщо ваша ціна (фінпоказник) вписується в діапазон між Кн і Кв, то на цьому можна зупинитися, оскільки вона відповідає правилу «витягнутої руки». Якщо ж не вписується, то потрібно розрахувати медіану діапазону цін і використовувати цей показник для розрахунку податкових зобов’язань.

Визначаємо М. Знаходимо добуток числа 0,5 (половина) і числа значень у вибірці: 0,5 х 12 = 6. Ми отримали ціле число, отже, медіану визначаємо як середнє арифметичне між значенням, яке у вибірці має порядковий номер, що дорівнює такому цілому числу (6), і значенням, що має наступний порядковий номер у вибірці (7). Тобто (99 + 100) : 2 = 99,5. Отже, М = 99,5.

Приклад 2. Кількість значень у вибірці — 11

img 2

Визначаємо Кн. Знаходимо добуток числа 0,25 і числа значень у вибірці: 0,25 х 11 = 2,75. Ми отримали не ціле, а дробове число, отже, Кн визначаємо як значення, що має у вибірці порядковий номер, що дорівнює збільшеній на одиницю цілій частині такого числа (2 + 1 = 3). Отже, беремо показник під номером 3. Таким чином, Кн = 98.

Визначаємо Кв. Знаходимо добуток числа 0,75 і числа значень у вибірці: 0,75 х 11 = 8,25. Ми отримали не ціле, а дробове число, отже, Кв визначаємо як значення, що має у вибірці порядковий номер, який дорівнює збільшеній на одиницю цілій частині такого числа (8 + 1 = 9). Беремо показник під номером 9, тому Кв = 103.

І знову, якщо ваша ціна (фінпоказник) вписується в діапазон між Кн і Кв, то вона відповідає правилу «витягнутої руки». Якщо ж не вписується, то потрібно розрахувати медіану діапазону та використовувати цей показник для розрахунку податкових зобов’язань.

Визначаємо М. Знаходимо добуток числа 0,5 і числа значень у вибірці: 0,5 х 11 = 5,5. Ми отримали не ціле, а дробове число, отже, М визначаємо як значення, що має у вибірці порядковий номер, який дорівнює збільшеній на одиницю цілій частині такого числа (5 + 1 = 6). Беремо показник під номером 6, тому М = 100.

Ось така «проста» математика застосовується при визначенні діапазону цін і медіани в ТЦУ.

Постанова діє з 10.06.15 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі