Теми статей
Обрати теми

Податок на нерухомість: Мінфін нарешті оновив форму декларації

Міністерство фінансів України, Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Наказ Мінфіну України від 10.04.15 р. № 408 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки»

Нарешті сталося! Мінфін таки зібрав усю волю в кулак і затвердив наказом, що коментується, нову форму Податкової декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Тим самим відправивши в небуття її попередницю, що була затверджена наказом від 01.07.14 р. № 735.

Нова форма декларації, як і передбачалося, містить у собі всі потрібні нововведення для розрахунку податку за оновленими на початку року правилами (пригадати ви їх можете, зазирнувши до «БТ», 2015, № 4, с. 27). Далі розглянемо ці нововведення детальніше:

1. У гр. 2 декларації потрібно буде вказувати не тільки коди типів об’єктів житлової нерухомості, що належать суб’єкту господарювання, а й коди нежитлової нерухомості. Такі коди, як і в старій формі, наведено у примітках до табличної частини декларації.

Зауважимо: кількість кодів у зв’язку з поширенням сплати цього податку на нежитлову нерухомість зросла з трьох (1 — квартира; 2 — житловий будинок; 3 — інший об’єкт житлової нерухомості) до дев’яти (4 — будівля готельна; 5 — будівля офісна; 6 — будівля торговельна; 7 — гараж; 8 — будівля для публічних виступів; 9 — інша будівля).

Як бачимо, серед кодів, які відповідають об’єктам, що віднесені до житлової та нежитлової нерухомості (п.п. 14.1.129 ПКУ), окремо не виділені садовий та дачний будинки, будівлі промисловості, господарські будівлі. За відсутності окремого коду для таких об’єктів вважаємо, що садовий і дачний будинки слід відображати під кодом 3, а господарські об’єкти — під кодом 9.

Будівлі промисловості, як ви пам’ятаєте, не віднесено до об’єктів оподаткування (п.п. 266.2.2 ПКУ), а тому на них податок не нараховується і у звітності вони не відображаються (детально про це на с. 47 цього номера).

2. У гр. 3 табличної частини форми юридичні особи мають вказувати загальну площу як об’єкта житлової, так і не житлової нерухомості (про це свідчить відкоригована назва цієї графи).

Такі корективи викликані тим, що з 01.01.15 р. базою оподаткування як для юридичних, так і для фізичних осіб стала також загальна площа об’єкта нежитлової нерухомості, а не тільки житлової (про це ми писали у «БТ», 2015, № 1, с. 32).

Крім того, заповнюючи цю графу, слід пам’ятати: у випадку коли нерухомість перебуває у спільній частковій, спільній сумісній власності, потрібно вказувати лише площу частки нерухомості, якою володіє платник, а не всю площу об’єкта нерухомості, вказану у техпаспорті.

3. Невеликих коректив зазнав і додаток до декларації. У ньому також слід відображати відомості не тільки про наявні об’єкти житлової нерухомості, а й про нежитлові об’єкти. Інформація, яку слід вказувати щодо таких об’єктів, однакова. Тому брати її будете для нежитлової нерухомості з тих самих джерел, що і для житлової, тобто із договорів купівлі-продажу, дарування, спадкування, свідоцтва про право власності тощо.

Наказ, що коментується, набуває чинності з дня офіційного опублікування (на момент підготовки номера не опублікований). Хоча, на наш погляд, це відбудеться найближчими днями. Виходячи з цього, а також дотримуючись літери закону (п. 46.6 ПКУ), оновлену форму декларації слід застосовувати починаючи зі звітності за 2016 рік.

Цікавим є вибір форми декларації за новостворені/нововведені у 2015 році об’єкти житлової та нежитлової нерухомості (подається протягом 30 днів із дня виникнення права власності на такий об’єкт). На наш погляд, у цьому випадку логічно подавати саме нову декларацію, оскільки лише вона дає можливість адекватно (з урахуванням діючих норм) нарахувати податкові зобов’язання. З цим погоджуються і податківці у консультації, наведеній в категорії 106.07 ЗІР ДФСУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі