Теми статей
Обрати теми

Не сплатив податок — ПЕНЯй на себе

Біляєва Олена, податковий експерт, e.belyaeva@id.factor.ua
Завдання кожного платника податків — своєчасно виконувати свої обов’язки та сплачувати до казни держави належні податки та збори. Прострочення у сплаті податків і зборів загрожує фінансовим покаранням, зокрема нарахуванням пені. Про те, в яких випадках та як слід нараховувати пеню, ми розповімо в цій статті.

Що таке пеня?

Визначення пені наведене у  п.п. 14.1.162 ПКУ: «пеня — сума коштів у вигляді відсотків, нарахованих на суми грошових зобов’язань, не сплачених у встановлені законодавством строки».

Простіше кажучи, пеня — це неустойка, яку платник має заплатити державі за несвоєчасну сплату податків (зборів), а також штрафів за порушення податкового (і в деяких випадках неподаткового) законодавства.

Пеня: коли її нараховують, а коли — ні?

Правила нарахування податкової пені встановлює гл. 12 розд. II ПКУ, а роз’яснення щодо практичної реалізації її положень надає Інструкція № 953. Основні випадки нарахування/ненарахування пені відповідно до норм зазначених документів наведемо на рисунку (с. 32).

Строки нарахування пені

Правила нарахування пені встановлені ст. 129 ПКУ. З 01.09.15 р. їх дещо підкоригували Законом України від 17.07.15 р. № 655-VIII, який запровадив 90-денне відстрочення для нарахування пені (див. «БТ», 2015, № 33, с. 29).

У який момент починається нарахування пені та коли закінчується, розглянемо в таблиці.

Період нарахування пені

Хто нараховує грошове зобов’язання

Нарахування пені

починається

закінчується

Несплата нарахованого грошового зобов’язання

• у день зарахування коштів на рахунок у Держказначействі та/або в інших випадках погашення податкового боргу та/або грошових зобов’язань;

• у день проведення взаємозаліку непогашених зустрічних грошових зобов’язань відповідного бюджету перед платником податків;

• у день введення мораторію на задоволення вимог кредиторів (у разі банкрутства);

• у день ухвалення рішення про скасування або списання суми податкового боргу (його частини)(2)

Платник податків у декларації

Після закінчення 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання

Платник податків в уточнюючому розрахунку (виправляє помилку)

Після закінчення 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання(1)

Контролюючий орган (фізособам — земельний податок і податок на нерухомість)

З першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначеного у ППР(2)

Контролюючий орган під час перевірки

У день настання строку погашення заниженого податкового зобов’язання за узгодженим ППР

Податковий агент при утриманні ПДФО або контролюючий орган під час перевірки податкового агента

У день настання строку погашення заниженого податкового зобов’язання при виплаті (нарахуванні) доходів на користь фізосіб — платників податків

(1) Податківці вважають, що 90-денне відстрочення стосується тільки податкових зобов’язань, строк сплати за які припадає на дату починаючи з 01.09.15 р. (лист ДФСУ від 09.10.15 р. № 21492/6/99-99-15-04-02-15).

(2) У такому разі раніше нарахована пеня списується ( п. 129.2 ПКУ).

 

img 1

Ситуації, при яких пеня нараховується або не нараховується

Коли та як сплачувати пеню?

Чітко визначених строків сплати пені ані ПКУ, ані Інструкція № 953 не встановлюють. Як правило, такі суми рекомендується сплачувати одночасно зі сплатою податкового боргу та/або податкового зобов’язання за податками (зборами) і штрафних санкцій (за їх наявності).

При погашенні податкового боргу (його частини) кошти, які сплачує платник, у першу чергу зараховуються в рахунок податкового зобов’язання, у другу — у рахунок погашення штрафів і в останню чергу — в рахунок пені (п. 131.2 ПКУ, п. 3.2 Інструкції № 953).

Якщо платник не дотримується встановленої черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає її з порушеннями зазначеного порядку), податківці самостійно розподіляють сплачені суми в порядку черговості платежів.

Як розрахувати пеню в різних ситуаціях, розглянемо далі на прикладах.

Несплата узгодженого грошового зобов’язання

Пеня за п.п. 129.1.1 ПКУ нараховується у разі, якщо платник:

• відобразив у податковій декларації суму податкового зобов’язання, але не сплатив її в установлений строк;

• не сплатив суму грошового зобов’язання, зазначену в ППР, у 10-денний строк з дня отримання ППР, а в разі оскарження рішення контролерів — у 10-денний строк з дня узгодження грошового зобов’язання.

В обох зазначених випадках пеня нараховується з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення податкового боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин цих ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення в його сплаті ( п. 129.4 ПКУ).

Дати початку та закінчення нарахування пені зазначені в таблиці вище.

Формула розрахунку пені наведена в додатку 1 до Інструкції № 953 і має такий вигляд:

Y = ∑пог. борг х Кднів : 100 % х х UНБУ х 1,2 : R,

де Y — сума пені, нарахована на фактично погашену суму податкового боргу (завжди округляється до двох знаків після коми);

пог. борг — фактично погашена сума податкового боргу;

Кднів — кількість днів затримки сплати податкового зобов’язання;

UНБУ — більша з облікових ставок НБУ, які діяли на день виникнення податкового боргу або на день його (його частини) погашення;

1,2 — коефіцієнт, який дозволяє розрахувати 120 % річних від ставки НБУ;

R — кількість днів у календарному році.

Приклад 1. Граничний строк сплати податкового зобов’язання за роздрібним акцизом у сумі 65000,00 грн., самостійно визначеного платником у декларації за серпень 2015 року, — 30.09.15 р. Припустимо, що підприємство сплатить зазначену суму 12.01.16 р. і ставка НБУ на цю дату залишиться на нинішньому рівні (22,0 % річних).

У цьому випадку граничний строк сплати грошового зобов’язання припадає на дату після 01.09.15 р. Тому сміливо можемо застосовувати 90-денне відстрочення для нарахування пені з  п.п. «а» п.п. 129.1.1 ПКУ (з 01.10.15 р. по 29.12.15 р. включно).

Пеня розраховується за період з 30.12.15 р. по 11.01.16 р. (включно). Кількість днів, за які нараховується пеня, — 13. Розмір облікової ставки НБУ — 22,0 %.

Розмір пені становитиме:

65000,00 грн. х 13 дн. : 100 % х 22,0 % х 1,2 : 365 дн. = 611,18 грн.

Зверніть увагу! За несвоєчасну сплату узгоджених зобов’язань податківці нарахують штраф згідно з  п. 126.1 ПКУ. Оскільки затримка більше 30 календарних днів, то розмір штрафу становитиме 20 % від несвоєчасно погашеної суми 13000 грн. (65000 грн. х 20 %).

Заниження податкового зобов’язання

Якщо платник або контролери виявили заниження податкового зобов’язання, то на суму такого заниження та за весь період заниження нараховується пеня з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день заниження ( п.п. 129.1.2, п. 129.4 ПКУ, п.п. 2.1.2 Інструкції № 953).

Зверніть увагу! Якщо податкове зобов’язання донараховане контролерами, то пеня нараховується у тому числі і за період адміністративного та/або судового оскарження (якщо, звичайно, оскарження завершилося не на користь платника).

Виходячи з додатка 2 до Інструкції № 953, пеню слід нараховувати починаючи з останнього дня строку сплати податкового зобов’язання за декларацією та закінчуючи днем, що передує настанню граничного строку сплати зобов’язання, визначеного у ППР.

Надалі при несплаті в 10-денний строк суми зобов’язання та штрафу, зазначеної у ППР, ця сума стає податковим боргом і з 11-го календарного дня на неї нараховується пеня вже на підставі п.п. 129.1.1 ПКУ.

Для розрахунку пені в разі виявлення заниження податкового зобов’язання використовують формулу з додатка 2 до Інструкції № 953:

Y = ∑заниж. х Кднів : 100 % х UНБУ х 1,2 : R,

де Y — сума пені, нарахована на суму заниження податкового зобов’язання;

заниж. — фактично занижена сума податкового зобов’язання;

Кднів — кількість календарних днів, протягом яких існувало заниження;

UНБУ — облікова ставка НБУ, що діяла на день заниження податкового зобов’язання;

1,2 — коефіцієнт, що дозволяє розрахувати 120 % річних облікової ставки НБУ;

R — кількість календарних днів у році.

Майте на увазі! Пеня нараховується незалежно від того, була переплата на особовому рахунку платника на момент заниження податкового зобов’язання чи ні.

Приклад 2. Підприємство в декларації з ЄП за півріччя 2015 року занизило податкові зобов’язання на суму 1500,00 грн. Помилка виявлена і виправлена шляхом подання уточнюючої декларації 16.10.15 р. Донарахована сума ЄП і самоштраф сплачені напередодні — 15.10.15 р.

Облікова ставка НБУ на день заниження — 30,0 %.

Важливий нюанс! Податківці вважають, що 90-денне відстрочення для нарахування пені можна застосовувати тільки в тому разі, якщо граничний строк сплати грошового зобов’язання припадає на дату починаючи з 01.09.15 р.

У цій ситуації граничний строк сплати податкового зобов’язання припадав на 19.08.15 р. Тому пеню слід нараховувати за старими правилами: з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов’язання.

Таким чином, пеня розраховується за період з 20.08.15 р. по 15.10.15 р. (включно), тобто за 57 днів.

Виходить, що сума пені становитиме:

1500,00 грн. х 57 дн. : 100 % х 30,0 % х 1,2 : 365 дн. = 84,33 грн.

Несплата ПДФО податковим агентом

Підстава для нарахування пені з  п.п. 129.1.3 ПКУ застосовується в тих випадках, коли податковий агент виплачує (нараховує) доходи фізособам без сплати до бюджету ПДФО.

Пеню нараховують з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діяла на день виплати (нарахування) доходів на користь фізосіб.

Період, за який нараховують пеню:

• починається з дня настання строку погашення податкового зобов’язання, визначеного податковим агентом при виплаті (нарахуванні) доходів на користь фізосіб, та/або контролерами під час перевірки податкового агента;

• закінчується в день сплати ПДФО-зобов’язання.

На жаль, в Інструкції № 953 немає прикладу розрахунку пені для цієї ситуації. Тому розглянемо його самостійно.

Приклад 3. При виплаті фізособі орендної плати за наданий в оренду автомобіль 18.09.15 р. підприємство не перерахувало до бюджету ПДФО в сумі 420,00 грн. Це порушення виявлено підприємством самостійно 28.10.15 р. Цього ж дня недоплату з ПДФО було погашено. Облікова ставка НБУ на день виплати доходу фізособі становила 27,0 %.

У цій ситуації пеня розраховується за період з 18.09.15 р. по 28.10.15 р. (включно). Кількість днів існування недоплати — 41.

Таким чином, сума пені становитиме:

420,00 грн. х 41 дн. : 100 % х 27,0 % х 1,2 : 365 дн. = 15,29 грн.

Висновки

  • З 01.09.15 р. запроваджено 90-денне відстрочення для нарахування пені у випадках, коли:

  • • платник не сплачує своєчасно самостійно нараховане грошове зобов’язання;

    • платник самостійно виправляє в податковій звітності помилку, яка призвела до заниження податкового зобов’язання.

  • Якщо заниження податкового зобов’язання виявлять фіскали, то вони нарахують пеню у звичайному порядку — з дня настання строку погашення заниженого податкового зобов’язання.

  • На штраф пеню нараховують тільки тоді, коли сума штрафу вказана в ППР і платник не сплатив її в 10-денний строк із дня отримання ППР.

Документи та скорочення статті

Інструкція № 953 — Інструкція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, які контролюються органами державної податкової служби, затверджена наказом ДПАУ від 17.12.10 р. № 953.

ППР — податкове повідомлення-рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі