Теми статей
Обрати теми

Даєш компенсацію витрат… на оплату праці переселенців!

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Нещодавно ми обіцяли розповісти про нюанси надання компенсації витрат, пов’язаних із працевлаштуванням переселенців. Тримаємо слово! Усі подробиці уже в цьому матеріалі.

З основною інформацією про новоприйнятий Порядок № 696 ви могли ознайомитися у «БТ», 2015, № 38, с. 4. А про саму компенсацію ми говорили ще раніше (див. «БТ», 2015, № 14, с. 5). Зауважимо: Порядок № 696 набув чинності 25.09.15 р. Тому не втрачатимемо час дарма та приступимо до вивчення (щоб наші читачі змогли одними з перших і без проблем отримати таку компенсацію).

Загальні моменти

Ви вже знаєте, що на «пряник» від держави можуть розраховувати практично усі роботодавці (навіть фізособи-підприємці), які працевлаштували внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО, переселенці). Водночас на компенсацію не можуть претендувати роботодавці:

• бюджетники;

• які мають заборгованість з ЄСВ та/або загальнообов’язкового державного пенсійного страхування;

• яких визнано банкрутами або щодо яких порушена справа про банкрутство.

Нагадуємо, що головні «компенсатори» у цьому випадку — Фонд соцстрахування на випадок безробіття і Фонд соцзахисту інвалідів.

Відшкодуванню підлягають витрати роботодавця*:

* Також передбачена виплата одноразових компенсацій безпосередньо переселенцю. Зокрема, переселенцям можуть компенсувати транспортні витрати на переїзд до місцезнаходження роботодавця, якщо воно не збігається з місцем реєстрації переселенця у ЦЗ (як безробітного) і з місцем реєстрації його проживання або перебування. Компенсації підлягають і витрати на попередній медичний або наркологічний огляд, якщо він в обов’язковому порядку має передувати працевлаштуванню. Роботодавці у цьому участі не беруть, тому такі компенсації тут не розглядатимемо.

• на оплату праці переселенця. Зокрема, компенсації підлягає основна та додаткова зарплата, а також ЄСВ, нарахований на такі виплати. Звідси приємний висновок: компенсують відпускні та лікарняні (виплачені за рахунок підприємства), нараховані переселенцю.

Увага! Інші заохочувальні та компенсаційні виплати повністю покладено на роботодавців — їх Фонд соцстрахування на випадок безробіття (Фонд соцзахисту інвалідів) не компенсує. Крім того, не підлягають компенсації і винагороди за цивільно-правовими договорами;

• на оплату перепідготовки та підвищення кваліфікації переселенця (далі —компенсація на навчання).

Отже, з ключовими запитаннями, хто та за що може отримати компенсацію, ми розібралися. Тепер уточнимо: за кого?

Роботодавець отримує компенсацію, якщо працівник:

1) має статус «переселенець». Нагадаємо, що ним є громадянин України, який постійно проживає в Україні, але залишив місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації (тобто переселенці з АР Крим і зони АТО). Статус ВПО підтверджується довідкою про взяття їх на облік;

2) зареєстрований у ЦЗ як безробітний. За працевлаштованих переселенців, які не зареєстровані безробітними, компенсацію не виплачуватимуть;

3) працевлаштований за направленнями ЦЗ.

Зверніть увагу: за направленням ЦЗ працівника влаштовують на основне місце роботи. При цьому після такого працевлаштування він уже не вважається безробітним. Таким чином, витрати на оплату праці або навчання переселенця-сумісника компенсації не підлягають.

Ось ми й наблизилися впритул до самої компенсації. Розпочнемо з найбільш затребуваної — компенсації витрат на оплату праці.

Він працював, ви платили, вони компенсують

Обмеження щодо строків. Роботодавець може отримати компенсацію витрат на оплату праці не більше ніж за 6 календарних місяців.

Обов’язкова умова: працевлаштування переселенця за направленням ЦЗ на умовах строкового трудового договору та збереження йому роботи протягом періоду, який перевищує тривалість виплати у 2 рази ( абз. 1 п. 5 Порядку № 696). Наприклад, навіть якщо працівник відпрацює всього місяць, то компенсацію можна отримати за половину такого місяця. Водночас максимальну компенсацію витрат на оплату праці можна отримати за 6 місяців за умови, що працівник відпрацює у роботодавця рік.

Прийняли на роботу переселенця з додатковими гарантіями у працевлаштуванні? У такому разі є шанс отримувати компенсацію більше 6 місяців, але не більше 12 календарних місяців. Однак не все так просто. Рішення з такого питання приймають регіональні координаційні комітети сприяння зайнятості за погодженням з регіональними ЦЗ. Нагадуємо, що перелік осіб з «додатковими гарантіями» наведений в  ч. 1 ст. 14 Закону про зайнятість. Зокрема, до таких осіб належать один з батьків, який утримує дитину (дітей) до 6 років, одинокі батьки дитини-інваліда або дитини до 14 років. Більш повний перелік ви знайдете у «БТ», 2015, № 1-2, с. 13.

І ще одне обмеження, пов’язане зі строками: компенсація виплачується в межах строку дії довідки про взяття на облік ВПО. У разі закінчення строку її дії фінансування припиняється та поновлюється після продовження строку дії довідки. Нагадаємо, що така довідка видається на 6 місяців і потім може бути продовжена на наступні 6 місяців. Очевидно, відстежувати «свіжість» довідки доведеться роботодавцям.

Обмеження щодо «звільнювальних» підстав. До закінчення обов’язкових строків працевлаштування переселенця не можна звільнити за угодою сторін ( п. 1 ст. 36 КЗпП) і з ініціативи роботодавця у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці ( ч. 1 ст. 40 КЗпП). Інакше ви втратите компенсацію. Причому доведеться повернути навіть раніше виплачені суми в повному обсязі ( п. 14 Порядку № 696).

Про звільнення працівника роботодавець протягом 5 робочих днів письмово інформує ЦЗ і надає копію наказу про звільнення (рідше — трудовий договір).

А що, якщо працівник сам вирішить звільнитися? У разі, коли трудовий договір розривається за власним бажанням за наявності на те законних підстав ( ст. 39 КЗпП), у роботодавця не відберуть уже отриману компенсацію.

Важливо! Можна без втрат перевести працівника (за його згодою) на інше робоче місце у цього роботодавця ( п. 10 Порядку № 696). Але не забудьте протягом 5 робочих днів письмово повідомити ЦЗ про таке переведення працівника. Повідомлення складають у довільній формі.

Обмеження щодо суми. А тепер найцікавіше: скільки ви отримаєте?

Компенсація виплачується в межах коштів Фонду соцстрахування на випадок безробіття та Фонду соцзахисту інвалідів (при працевлаштуванні інваліда, якому допомога по безробіттю призначена згідно з  ч. 2 ст. 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III). Це означає, що якщо у «скарбничці» фондів порожньо, то на компенсацію доведеться чекати довго.

Роботодавцю відшкодовують фактичні витрати на оплату праці прийнятих переселенців, але не вище середнього розміру зарплати штатного працівника, який склався у відповідному регіоні за минулий місяць (далі — «статистична» середня зарплата). Якщо працівник пропрацював неповний місяць, то «статистичну» середню зарплату за місяць ділять на кількість робочих днів місяця та множать на кількість фактично відпрацьованих днів, за які надається компенсація.

Дані про розмір середньої зарплати, який склався у відповідному регіоні, можна знайти на сайті Держкомстату України: www.ukrstat.gov.ua.

Майте на увазі: для визначення суми компенсації порівнюватимуть зі «статистичною» середньою зарплатою суму нарахованої зарплати (основної та додаткової) та ЄСВ у частині нарахувань.

Як бачимо, обмежень чимало. Однак є й хороші новини. Якщо працівнику, за якого виплачується компенсація, призначена пенсія за віком, на пільгових умовах або за вислугу років, установлена або знята інвалідність, при цьому він продовжує працювати, то компенсацію виплачують до закінчення встановленого строку її отримання.

Увага! Як мінімум раз на 3 місяці ЦЗ перевірятиме достовірність відомостей і виконання умов трудового договору роботодавцем. Перевірять роботодавця і за наявності письмового звернення про факти порушення умов компенсації. Якщо перешкоджати перевірці, то Фонд просто «перекриє кисень», тобто припинить перераховувати компенсацію. Щоправда, якщо згодом все ж «прийняти візитерів», то виплату компенсації можуть відновити.

Однак час переходити від загального до конкретного: який порядок отримання компенсації?

Як отримати?

Отже, усі обов’язкові умови виконані, і у вас працює переселенець (за «протекцією» ЦЗ).

Так, з приводу компенсації роботодавці співробітничають з ЦЗ за місцем своєї реєстрації. Якщо роботодавець переїде (юрособа — змінить місцезнаходження, а підприємець — місце прописки), то компенсацію все одно виплачує «старий» ЦЗ. До «нового» ЦЗ нічого додатково подавати не потрібно.

Що тепер? Процес отримання компенсації наведемо поетапно в таблиці.

Етапи отримання компенсації витрат на оплату праці переселенця

Етап

Документи

Строки

Етап 1. Заявити про свої права та наміри до ЦЗ

До ЦЗ подають:

• заяву про компенсацію витрат на оплату праці в довільній формі;

• копію трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу такого працівника, посвідчену в установленому порядку

Документи подають протягом двох місяців із дня працевлаштування переселенця

Етап 2. Укласти договір з ЦЗ

Якщо ЦЗ «дає добро» на компенсацію, то між таким ЦЗ і роботодавцем укладається договір. Про основне «наповнення» договору йдеться в  п. 12 Порядку № 696. Увага! Примірну форму договору має затвердити Мінсоцполітики

Договір укладають протягом 7 робочих днів із дня прийняття рішення ЦЗ(1)

Етап 3. Подати відомості, необхідні для виплати компенсації

Для отримання компенсації до ЦЗ подаєте Відомість про нараховану та виплачену зарплату, сплату ЄСВ і використання робочого часу працівника, за якого здійснюється компенсація витрат на оплату праці (форма наведена в додатку 1 до Порядку № 696).

Відомість до ЦЗ подають щомісяця протягом строку виплати компенсації, але не більше ніж 6 місяців

Відомість подають не пізніше ніж через 5 робочих днів після виплати працівнику зарплати, на підставі якої визначається розмір компенсації

Етап 4. Отримати компенсацію

На жаль, але Порядок № 696 не містить конкретних строків, коли ж роботодавець отримає законні кошти. Ураховуючи, що ЦЗ на «виставляння рахунка Держказначейству» відведений час «до останнього числа місяця, наступного за місяцем подання ЄСВ-звітності» ( п. 9 Порядку № 696), на оперативність можна не сподіватися. Якщо ж отримуєте компенсацію за працевлаштування переселенця-інваліда, то орієнтуйтеся на строки, наведені в  абз. 2 п. 6 Порядку № 696

(1) Рішення про виплату компенсації або про відмову ЦЗ приймає протягом 10 робочих днів із дня отримання всіх даних.

Про відмову в компенсації роботодавця письмово поінформують упродовж 5 робочих днів із дня прийняття такого рішення. Нагадаємо, що відмовити можуть у випадках, вказаних у  п. 4 Порядку № 696: якщо роботодавець є «боржником» з ЄСВ чи пенсійних внесків або є банкрутом (див. с. 37).

 

З компенсацією витрат на оплату праці переселенців розібралися. Тепер розглянемо компенсацію витрат на навчання. Як же її отримати?

Компенсація витрат на навчання

З компенсацією на перепідготовку та підвищення кваліфікації також непросто. Річ у тім, що така компенсація також фінансується Фондом соцстрахування на випадок безробіття в межах витрат, передбачених на такі цілі у бюджеті Фонду, або Фондом соцзахисту інвалідів. Базові умови отримання компенсації є аналогічними до тих, що висуваються для отримання компенсації витрат на оплату праці. Той, хто навчається, має бути ВПО, працевлаштованим за направленням ЦЗ.

При цьому сума компенсації виплачується:

одноразово — у межах вартості навчання, але не більше 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на дату здійснення роботодавцем такої оплати.

Увага! З 20.09.15 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 17.09.15 р. № 704-VIII щодо збільшення прожиткового мінімуму. З 01.09.15 р. по 01.12.15 р. прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 1378 грн., відповідно в цей період межа — 13780 грн.;

після закінчення навчання. Якщо навчання оплатити авансом, то компенсацію отримати ще не можна: потрібний документ держзразка, який би підтверджував навчання переселенця.

Щоб не втратити компенсацію, переселенця не можна звільняти протягом 12 місяців із дня працевлаштування, причому під забороною ті самі підстави для звільнення (див. вище). Інакше доведеться повернути навіть раніше виплачені суми в повному обсязі ( п. 25 Порядку № 696).

Для отримання компенсації роботодавець подає до ЦЗ заяву про компенсацію на навчання довільної форми. Строк подання — 5 робочих днів після закінчення навчання переселенця, але не пізніше ніж через 12 місяців із дня його працевлаштування ( п. 22 Порядку № 696).

До заяви додають копії:

• трудового договору або наказу (розпорядження) про прийняття на роботу такого працівника, посвідчені в установленому порядку;

• договору роботодавця з ПТУ, ВНЗ або іншими ліцензованими установами освіти. Навчаєте працівника самі (маєте ліцензію)? Тоді подаєте до ЦЗ посвідчені в установленому порядку копії наказів про зарахування особи на навчання та відрахування у зв’язку із закінченням навчання;

• платіжних документів, що підтверджують оплату навчання переселенця;

• документа про освіту державного зразка.

Також подають відомості про розрахунковий рахунок роботодавця для перерахування коштів за навчання із зазначенням П. І. Б. працівника.

ЦЗ приймає рішення протягом 10 робочих днів, а письмово інформує роботодавця про рішення протягом 3 робочих днів із з дня його прийняття.

Як бачите, теоретично компенсацію отримати реально... Ну а як відбуватиметься на практиці — побачимо...

Висновки

• Роботодавці зможуть отримати компенсацію витрат на оплату праці, перепідготовку та підвищення кваліфікації переселенців.

• Основна умова компенсації витрат на оплату праці — гарантія зайнятості працівника протягом строку, який удвічі перевищує строк отримання компенсації.

• Компенсація витрат на навчання виплачується одноразово та не може перевищувати 10 прожитмінімумів на працездатну особу, встановлених на дату оплати навчання.

Документи та скорочення статті

Закон про зайнятість — Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.12 р. № 5067-VI.

Порядок № 696  Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб, затверджений постановою КМУ від 08.09.15 р. № 696.

ВПО — внутрішньо переміщені особи.

ЦЗ — центр зайнятості.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі